Johannesburg
- Artikel
- 21 aug 2015
- 5 minuten leestijd
De gigantische metropool Johannesburg heeft het imago van een onveilige stad met grote criminaliteitsproblemen. We gaan 't niet mooier maken dan het is: bij deze bestemmingen gelden inderdaad veiligheidsrisico's. Wees daar bewust van. De stad heeft echter ook pluspunten. Zo kan je vanaf Johannesburg zeer gemakkelijk doorreizen naar de omgeving en de nabij gelegen natuurparken. En omdat het een gigantische metropool is, zal je ook in de stad zelf genoeg te doen vinden.
Johannesburg staat bekend om zijn gelukszoekers. Vele kunstenaars en muzikanten trekken richting de stad op zoek naar een betere toekomst. Door deze mensen is de stad de afgelopen jaren een grote transformatie ondergaan. Een voorbeeld van deze transformatie is de wijk Maboneng. Na de afschaffing van de apartheid werd deze wijk overspoeld met criminaliteit en enkele jaren geleden kon je hier niet veilig lopen. Maar de afgelopen jaren heeft de wijk zich ontwikkeld tot pleisterplaats voor jonge ondernemers. De wijk zit vol met winkels, cafés en streetart en wordt daarom ook het Brooklyn van Johannesburg genoemd.
Een andere tip: bezoek door het township Soweto. Soweto staat voor South Western Township. Het ligt enkele kilometers buiten het centrum van Johannesburg en is een van de bekendste en armste delen van de stad. Een township verwijst in Zuid-Afrika naar een onderontwikkeld woongebied bedoeld voor ‘niet-witten’. De township heeft veel beroemde inwoners gekend, zoals Nelson Mandela en Desmond Tutu. Soweto was hét centrum voor de anti-apartheidsbeweging en de pijnlijk geschiedenis van Zuid-Afrika komt hier samen.
In 1976 werd in Soweto geschiedenis geschreven toen studenten protesteerden tegen de plannen van de regering. Bij de bekende Soweto-opstand vielen honderden slachtoffers. De opstand was het begin van het einde van de apartheid en elk jaar worden de slachtoffers op 16 juni - tijdens Youth Day - herdacht. Hedendaags Soweto staat niet meer alleen bekend als onderontwikkeld woongebied voor alleen maar zwarten. De hutjes met daken van golfplaten typeren Soweto, maar steeds meer moderne huizen verschijnen in het straatbeeld.
Verken Soweto met de fiets, samen met een rondleider uit de sloppenwijken. Breng een bezoek aan het Hector Pieterson Museum en Apartheid Museum en leer hier meer over de geschiedenis van Zuid-Afrika en de Soweto-opstand. Zoek ook Vilakazi Street op, dit is namelijk de meest bekende straat van Soweto. Ooit woonden Nelson Mandela en Desmond Tutu in deze straat. Tegenwoordig is het huis van Mandela een museum die er nog precies zo uitziet als in de jaren '50. Het huis van Tutu is alleen aan de buitenkant te bezichtigen. De plaatselijke bevolking leer je kennen in een Shebeen, een bar in een achtertuin. Neem wel een local mee, zodat je niet in de verkeerde achtertuinen terechtkomt.
Eten
Eten in Johannesburg is een hele belevenis. Het multiculturele voedsel vliegt je hier zowat om de oren en op elke straathoek is wel eten te vinden. Terwijl je uitkijkt op Lone Hill kan je lekker genieten van een buffet. Veel van de restaurants in Johannesburg zijn goed verstopt in winkelcentra. In de rijkere wijken zul je vooral de zakenmannen die net uit hun werk komen feestend aantreffen, maar in het centrum gaat de gemixte bevolking pas helemaal los, zoals bij Catz Pyjamas. Gezellige terrassen hoef je in het centrum van Johannesburg niet te zoeken, alles is hoog en droog weggestopt in winkelcentra.
Bij een transformatie van gevaarlijke- naar hippe wijk horen tegenwoordig bijna overal foodtrucks en dus hebben die ook Maboneng gevonden. Op de hoek van Fox Street loop je tegen Cocobel aan. Deze groene foodtruck is de plek voor een ijsje of een wafel maar je kan er ook heerlijk cocktails drinken in de zon.
Soweto kent net zoals de rest van Johannesburg een diversiteit aan multicultureel voedsel. Uit de achtertuinen kringelt rook van de Zuid-Afrikaanse barbecues, de zogeheten braais. Het leven van Soweto speelt zich veel op straat af. Gezellige tenten als Wandies Place en B’s Place kan je overal in de wijk vinden.
Vervoer
Een directe vlucht naar Johannesburg duurt elf uur. Eenmaal daar aangekomen, kan je het beste per auto van A naar B reizen. Zo ook naar het township Soweto. Het openbaar vervoer is voor het WK voetbal ooit flink verbeterd, maar is nog lang niet perfect. Ook is het openbare vervoer niet altijd even veilig. De metro wordt vaak aangeduid als een gevaarlijke plek, de buslijnen zijn de afgelopen jaren wel vernieuwd.
Goed om te weten
Beste reistijd: Maart, april, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Rand
Taal: Zoeloe, Afrikaans & Engels
Nienke is in de grootste township van Zuid-Afrika: Soweto. Hier maakt Nienke kennis met de iconische pantsula-dans en overnacht ze in een homestay, bij de gastvrije Nomvuyo, in haar gezellige huis.
Met dank aan Phaphama Initatives, Abang Africa en Better Places.
Johannesburg was in 2010, dankzij het WK voetbal, het middelpunt van de wereld. Sebastiaan bezoekt de wijk Soweto. Deze township was voor veel supporters hun verblijfplaats, omdat er een tekort aan hotelkamers was voor de voetbalfans. Naast verschillende wijken en hotels, onderzoekt Sebastiaan het uitgaansleven en de veiligheid in de stad.