Jungfrau
- Artikel
- 19 mei 2019
- 4 minuten leestijd
Als je het Jungfrau-gebied in Zwitserland bezoekt, bezoek je een gebied van superlatieven. Het hoogste treinstation van Europa . Het hoogste observatiecentrum van Europa. De hoogstgelegen bemande berghut van Europa. En een vallei vol watervallen die behoren tot de langste van Europa... (Letterlijke) hoogtepunten vind je hier genoeg. Niet alleen in de winter is dit een ideale reisbestemming, ook in de zomer is er genoeg te doen.
Om het hoogste treinstation van Europa te bereiken, reis je via de Lauterbrunnen-vallei dwars door het berglandschap naar de Jungfraujoch. De treinreis naar de Jungfraujoch is een belevenis op zich, vooral in de zomer. Eenmaal aangekomen bij de Top of Europe , bevind je je hoger dan 3400 meter. In de zomer is hier een funpark geopend, waar je onder andere de bergen af kan sleeën. Je hebt vanaf de Top of Europa fantastisch uitzicht op de Aletschgletscher. Niet alleen is dit de grootste gletsjer van Europa, ook was de Aletschgletsjer de eerste Alpen-plek die de UNESCO-lijst behaalde. De gletsjer beslaat een gebied van zo’n 170 km ² en sterkt zich meer dan twintig kilometer uit door de machtige Alpen.
De Aletschgletsjer beklimmen? Vooral doen. De gletsjer is goed te bewandelen, maar zorg dat je de klim met een ervaren berggids uitvoert. Een klim is een bijzondere ervaring, aangezien je hierbij de immense grootte van de ijsmassa’s ervaart. Je hebt hier diverse mogelijkheden, waaronder een meerdaagse tocht naar de Aletschgletsjer. Bij een meerdaagse tocht krijg je ‘t beste van de regio te zien: de alpenweiden, de bergen, de watervallen en massa’s ijs. De gletsjer vanaf een afstand bewonderen? De bocht van de gletsjer schijnt het mooiste stuk te zijn. Goede uitkijkpunten zijn de Bettmerhorn, de Eggishorn, de Märjelensee en het Sphinx onderzoekslaboratorium. Vooral het laatste uitkijkpunt raden we aan.
De Sphinx Observatory is het hoogste wetenschappelijke onderzoekscentrum van Europa, gelegen op een hoogte van bijna 3600 meter. Dat maakt 't het op één na hoogste uitkijkplatform van Zwitserland. In het onderzoekscentrum wordt onderzoek gedaan naar klimatologische veranderingen van onder andere de gletsjer. Voorheen was de locatie vooral belangrijk voor meteorologisch onderzoek. Maar sinds het einde van de vorige eeuw wordt er vooral aandacht besteed aan klimaatveranderingen. Immers, gletsjers zijn ongevoelig voor kortstondige weersverschillen; alleen langdurige temperatuurverhogingen zorgen dat de gletsjer smelt. Gletsjers zoals de Aletschgletsjer zijn daarom het perfecte meetinstrument voor klimaatopwarming.
Eten
Bij de Jungfrau-regio vind je behoorlijk wat restaurants op de piste, zowel modern als klein en authentiek. Maar houd rekening met hoge prijzen. Wat er zoal op de menukaart te vinden is? Denk aan worst, schnitzels en kaas. Zo is men in Zwitserland dol op kaasfondue. Heerlijk met knapperig stokbrood of verse groenten. Maar denk ook aan raclette , een van de populairste nationale gerechten. Bij een raclette gebruikt men een gehalveerd kaaswiel dat wordt verwarmd. Zodra de kaas smelt, wordt ’t eraf geschaafd. Verder is rösti een belangrijk onderdeel van de Zwitserse keuken. Rösti is een Zwitsers aardappelgerecht dat vroeger als ontbijt diende voor de Berner boeren.
Vervoer
Vanuit Utrecht rijd je in acht à negen uur naar Jungfrau. Deze route bedraagt zo’n 870 kilometer. Eenmaal aangekomen raden we aan een Jungfrau Travel Pass aan te schaffen, waarmee je door het gebied kan reizen. De treinen naar Jungfraujoch vertrekken vanaf Kleine Scheidegg. Kleine Scheidegg is bereikbaar via Lauterbrunnen of Zweilütschinen. Neem vooral de ene route omhoog en de andere route naar beneden. Dan zie je dubbel zoveel mooie uitzichten. Interlaken, Lauterbrunnen en Grindelwald zijn met de trein en de auto bereikbaar. De rest van het gebied is alleen toegankelijk met de trein.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Zwitserse Frank
Taal: Duits, Frans & Italiaans