Kerala
- Artikel
- 30 maa 2018
- 3 minuten leestijd
Bij een reis naar Kerala is het een must om Kochi te bezoeken. Kochi is een van de belangrijkste havensteden van India. Met zo’n 600.000 inwoners is het een van de snelst groeiende delen van het land. Maar de stad is zelf gelukkig niet zo druk als je bij een Indiase stad zou verwachten. Ook is het verschil tussen arm en rijk hier niet direct zichtbaar. Bovendien is Kochi relatief schoon, in vergelijking met andere Indiase steden. De stad is dan ook een ultiem beginpunt voor een trip door India!
Kochi heeft een behoorlijk creatieve kant. Zo kom je overal expositieruimtes en galerijen tegen of spot je zelfs kleurrijke street art. De stad is dan ook niet voor niets een van de belangrijkste creatieve plekken voor hedendaagse kunst in India. Tip: bezoek Kochi tussen december en maart. Dan vindt het Kochi-Muziris Biënnale plaats, een internationale kunstexpositie waarbij kunstenaars vanuit het hele land richting Kochi trekken. En om je shop-honger te stillen, ga je naar Jew Town. In dit gebied vind je talloze antiekwinkeltjes en muurschilderingen.
Als Nederlander moet je zeker de Dutch Palace, oftewel Mattancherry Palace, bezoeken. Dit paleis werd ooit door Portugese kolonisten cadeau gegeven aan de radja (koning) van Kochi. Later werd het gebouw renoveerd door Nederlanders. Vandaar dus de naam! De buitenkant van dit paleis belooft weinig bijzonders, maarrr binnen vind je indrukwekkende hindoeïstische muurschilderingen die tot de beste van India worden gerekend. Ook spot je hier Nederlandse landkaarten van het oude Kochi.
Toe aan een relaxt dagje aan het strand? Ga dan zeker naar Marari Beach, op zo'n uur rijden van Kochi. In dit gebied wordt het duidelijk waarom Kerala ook wel 'het land van de kokosnoten' wordt genoemd.
In stijl overnachten? Duik dan vooral het oude centrum van Kochi in, waar je vele hotelletjes in oude koloniale gebouwen vindt. En daar is de Old Harbour Hotel een perfect voorbeeld van, waar je tevens heerlijk kunt lunchen en dineren.
Eten
Door de vele buitenlandse invloeden is de keuken van Kerala erg divers. Je vindt hier een overvloed aan kokosnoten, rijst, tapioca en kruiden zoals kruidnagel, peper, kaneel en gember. En de Portugezen introduceerden cassave, wat tegenwoordig heel populair is in Kerala. Ook staat de deelstaat bekend om Sadya: gekookte rijst met vegetarische gerechten op een bananenblad. Verder zorgt Kerala's ligging ervoor dat zeevruchten vaak op de kaart staan.
Vervoer
Om van plek A naar plek B te komen, kun je een vikram (oftewel een tuktuk) nemen. Voor langere ritjes raden we een taxi aan. Maar let op: het is hier niet mogelijk om op willekeurige plekken een taxi aan te houden. Hiervoor gelden taxistandplaatsen. Verder heeft India een van de meest uigebreide spoornetwerken ter wereld waarbij kaartjes relatief goedkoop zijn. Dat geldt ook voor bustickets. Het leuke aan het reizen met de bus is dat je snel in contact komt met locals. Vooral doen dus!
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Indiase Roepie
Taal: Hindi & Engels
Met dank aan Better Places.
Geraldines hele roadtrip door India zien? Klik
hier!