Kerstcadeaus in huis? Zo overhandig je ze over de grens
- Artikel
- 23 dec 2021
- 4 minuten leestijd
Cadeaus kopen; het vergt de nodige energie. En heb je eenmaal een mooie gevonden, dan ben je er nog niet. Ook het geven vraagt namelijk om kennis. Zo zijn er wereldwijd andere etiquette om een geschenk te overhandigen.
Japan
Nonchalant een cadeau overhandigen? Vergeet dat maar in Japan. In het land geef en pak je een aardigheid aan met twee handen. Uitpakken voor de ogen van de gever wordt ook niet snel gedaan. Er wordt gewacht tot een later moment. Zo worden zowel de ontvanger als de schenker niet in verlegenheid gebracht. Iemand overladen met presentjes? Leuk! Maar niet in aantallen van vier of negen. Die nummers worden gezien als voorbode van ongeluk.
Overigens gaat het in Japan lang niet alleen om het cadeau, maar ook om de verpakking. Furoshiki is een Japanse manier waarbij doeken worden gebruikt om ze in te pakken. Mooi en ook nog eens harstikke duurzaam!
Rusland
Bos bloemen geven? Dat wordt eerst tellen. Het is in Rusland namelijk ongepast om bloemen in even aantallen te schenken. Ook de soort maakt uit: gele bloemen, lelies of anjers kan je beter niet geven. Dit wordt namelijk allemaal geassocieerd met rouw en begrafenissen.
Kenia en Tanzania
Erg blij zal je schoonmoeder hier niet van worden, maar onder Maasai in Kenia en Tanzania is het de grootste vorm van respect. Voordat Maasai een cadeau overhandigen, spugen ze erop. Beide landen kampen met extreme droogte, waardoor water — en dus speeksel — van enorme waarde is. Een enorme blijk van waardering dus! Hier in de lage landen hoef je dat niet te proberen.
China
Geef je in China iets aan een ander, grote kans dat je binnen de kortste keren een gift terugkrijgt. Dit gevoel van iets terug moeten doen krijg je in China van jongs af aan mee. De waarde van een gunst of cadeau weegt zwaar. Er moet iets tegenover staan van dezelfde waarde. Mensen drukken dan ook hun waardering voor ontvangen gunsten uit door middel van geschenken.
Wil je een cadeau (terug) geven? Veel opties zijn bij voorbaat uitgesloten. Koop geen messen, scharen of briefopeners, want die symboliseren het verbreken van een relatie. Ook klokken kan je beter niet geven. In veel Chinese dialecten klinkt de uitdrukking een ‘klok geven’ als ‘naar de dood kijken’. En ook zakdoeken worden geassocieerd met de dood en niet bepaald gewaardeerd als cadeau (als je al dacht dat dit een goed cadeau zou zijn…).
Papoea-Nieuw-Guinea
De bewoners van de achttien Trobriand-eilanden in Papoea-Nieuw-Guinea hebben een uniek cadeau ritueel genaamd Kula. Borstsieraden of armbanden gemaakt van schelpen worden hier geschonken, maar het is niet de bedoeling om ze te houden. Je geeft het juist door. Mannen varen van eiland naar eiland. Dit doen ze in een zeilkano versierd met houtsnijwerk en rode en witte kleuren om pech onderweg te voorkomen. En ook een beetje om indruk te maken bij aankomst op het volgende eiland.
Borstsieraden gaan met de klok mee naar de volgende gemeenschap. Armbanden gaan juist tegen de klok in. Het duurt twee tot tien jaar voordat de schelpensieraden de hele eilandenring rond zijn gegaan. Door het ritueel blijven de bewoners van de verschillende eilanden met elkaar in contact en blijven de handelsbanden goed.
Ghana
Achteloos een cadeau geven is nooit leuk. En in Ghana kan je dat beter niet proberen. Het begint al bij het inpakken. Geschenken moeten met de rechterhand ingepakt, gegeven en ontvangen worden. Doe je dit niet, dan is dat een teken van disrespect. Ook kan het geïnterpreteerd worden als een teken van ondankbaarheid naar de gever.
Nederland
De groen met rood versierde verpakkingen liggen inmiddels onder de kerstboom, in afwachting tot ze opengescheurd worden. Toch, ga nog even bij jezelf te rade: geen nuttige cadeaus gekocht? Praktische giften worden in ons land namelijk niet per se gewaardeerd. Geef dus geen huishoudspullen of gereedschap aan je ouders. Ook cadeaus die wijzen op tekortkomingen van de ander vallen niet in goede aarde. Laat die deo of anti-rimpel crème dus maar zitten.
Waar het uiteindelijk op neerkomt: cadeaus geven gaat om het gebaar. Overhandig en ontvang met liefde en respect, dan wordt het een feest voor zowel de gever als de gelukkige!
Meer wereldwijde etiquette? Dit zijn zeven opmerkelijke kersttradities in het buitenland.