Dit kleurrijke dorp is dé geboorteplaats van Dracula
- Artikel
- 20 okt 2022
- 4 minuten leestijd
Wanneer je je waant door de straten van de Roemeense stad Sighișoara, valt gelijk één ding op: kleur. Blauwe huizen met gele kozijnen, roze winkels met bloempotten en zelfs een goud gelikt gemeentehuis. Je zal niet direct zeggen dat dit de plek is waar Dracula ter aarde kwam.
Waar je ook kijkt: in deze Roemeense stad heb je overal het gevoel dat je in de middeleeuwen bent beland. Sighișoara ligt midden in Roemenië en staat vooral bekend om de krappe steegjes, gekleurde huizen en een hoge klokkentoren. Maar vraag je bewoners wat deze plek écht bijzonder maakt? Dan zullen ze ongetwijfeld de geboorte van de legendarische Dracula benoemen.
Vlad Dracula
En deze geboorte zorgt ervoor dat de stad decennia later nog steeds bekend staat om de beruchte vampier. Die geschiedenis gaat dus ver terug. Dracula zelf heeft (al horen we het graag als je hier anders over denkt) nooit bestaan. Toch heeft zijn bedenker, Bram Stoker, het fictieve figuur hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op Vlad de Derde, ook wel Vlad Dracula genoemd. Deze vorst werd in 1431 geboren in Sighișoara. Hij was de zoon van Dracul, dat in het modern Roemeens ‘duivel’ betekent. Hiermee werd zijn naam dan ook snel gemaakt. Vlad Dracula staat namelijk voor ‘zoon van Dracul’. Wat toen nog een onschuldige baby leek, kreeg later de bijnaam ‘Spietser’. Waarom? Vlad Dracula stond erom bekend mensen te spietsen. Een doodstraf waarbij een houten paal via de anus het lichaam binnendringt om er vervolgens via de mond weer uit te komen.
Graaf Dracula
In 1897 bedacht de Ierse schrijver Bram Stoker het horrorverhaal rondom vampier Dracula. De hoofdpersoon kwam uit Transsylvanië, dat onder andere bestaat uit een groot deel van het huidige noorden en westen van Roemenië. Volgens sommigen was Vlad Dracula een inspiratiebron voor Stoker. Toch werden zijn uiterlijke kenmerken en levensverhaal nog niet meegenomen in de boeken. Het was namelijk niet de Ierse schrijver die Graaf Dracula dit nieuwe jasje aandeed. Pas later zou hij bekend staan als 's wereld bekendste vampier.
Dus wie bedacht Graaf Dracula zoals we hem nu kennen dan? Latere schrijvers en regisseurs legden het verband tussen Vlad- en Graaf Dracula wél. Zij betrokken de geschiedenis van de oude vorst dan ook bij de vampierverhalen. Ook zijn uiterlijk werd meegenomen in de literatuur en films. Een lange, oudere man van Adel, spierwit, donkere haren en een sluw karakter. Oh, ja: en wonend in een vervallen kasteel op de bergtop.
IJzeren Gordijn
Ondanks de grimmige handelingen die Vlad de Derde verrichtte in zijn tijd als vorst, stond hij in Roemenië bekend als held. Hij had immers ook een hoop land weten te redden. Toen in 1989 het IJzeren Gordijn viel, ontdekten de Roemenen tot hun verbazing dat hun nationale strijder door het westen werd gezien als vampier.
Toch is van die shock tegenwoordig niets meer over. Eén van Sighișoara’s grootste must-sees is dan ook het geboortehuis van Dracula. Aan de muur van het gebouw hangt een gedenkteken en voor een klein bedrag stap je zo de kamer binnen waar hij is geboren. Honger? Binnen zit ook een klein restaurantje. De attractie doet het goed onder reizigers, al is nooit in officiële documenten gevonden dat dit hét kinderlijke huis van Dracula is.
UNESCO-werelderfgoed
De binnenstad van Sighișoara is zo intact gebleven dat het op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Volgens velen is het zelfs één van de best bewaarde geheimen van Europa. Eenmaal in het centrum word je verrast door tegelijkertijd de oud- én speelsheid van de stad. De kleuren vliegen je om de oren en links en rechts vind je gotische gebouwen met enorm veel geschiedenis. Jaarlijks worden de Middeleeuwen overigens letterlijk teruggebracht. Hoe? Door het Sighișoara Medieval Festival. In het laatste weekend van juli wordt er gevochten en gefeest. En dat allemaal in middeleeuwse kleding. Als reiziger word je dan ook met open armen ontvangen en meegenomen op een historische reis door de tijd.
In de ban van Transsylvanië? Check hier drie sprookjesachtige must-sees!