Dit meditatiepark staat vol met bizarre sculpturen
- Artikel
- 04 mei 2023
- 4 minuten leestijd
Als je behoefte hebt aan rust of quality time, dan kan een meditatiepark de oplossing zijn. Zoals Victor’s Way in Ierland, dat als doel heeft mensen na te laten denken over hun leven. Maar waarom juist deze merkwaardige beelden?
De naam van het Ierse park, Victor’s Way, komt niet helemaal uit de lucht vallen. Het is namelijk bedacht door, Victor Langheld. Negen hectare aan bos en meren wordt vergezeld door 45 gedetailleerde, zwarte sculpturen. Een aantal daarvan is volledig naakt en sommige kunnen enigszins luguber overkomen. Victor ontwierp de meeste en beheert het park zelf. Je vindt hem vaak in een kleine schuur dicht bij de ingang en anders is-ie waarschijnlijk in het park te vinden.
Vaginale ingang
Meteen al bij de ingang kom je erachter dat het iets anders is dan Disneyland. Je wandeling door het park begint namelijk met een tocht door een tunnel in de vorm van een vagina met tanden, ook wel een vagina dentata genoemd. Normaal gesproken staat dit symbool voor de angst bij mannen dat geslachtsgemeenschap kan leiden tot ontmanning of castratie. Maar bij Victor’s Way symboliseert het een geboortekanaal, waarbij je aan de andere kant een tijdloze, baarmoederachtige wereld betreedt.
Merkwaardige sculpturen
Loop je door het park, dan merk je al gauw dat dit geen ‘gewone’ dagelijkse wandeling is. Overal in het bos vind je tal van merkwaardige beelden met een diepe betekenis, die zeker het verkennen waard zijn. Het is alleen niet voor preutse mensen weggelegd. Zo vind je er de Split Man die zichzelf in tweeën snijdt. Volgens Langheld symboliseert dit beeld de toestand van iemand die zo in de war is, dat-ie er depressief van wordt.
Een ander opmerkelijk beeld is de Seperation. Hierbij wordt de moeder letterlijk van haar kind gescheiden na de geboorte. De boodschap is dat scheiding zowel pijnlijk als vreugdevol is. Pijnlijk, omdat ze beiden vasthouden aan wat ze voelen dat van hen is. Het kind houdt vast aan de borsten van de moeder, en de moeder houdt weer vast aan haar kind. Waarom scheiding vreugdevol is? Omdat het vrijheid tot een nieuw leven geeft, aldus de trotse maker.
Ook ergens ‘verstopt’ in het bos? Een reuzeachtige vinger. Dit is trouwens geen middelvinger, zoals je misschien denkt, maar een wijsvinger. En in tegenstelling tot andere beelden, heeft de maker hier weinig woorden vuil aan gemaakt: “Die and create”. Wat hij hiermee bedoelt? Als je iets wil creëren, zal je moeten opgeven wie je nu bent. Met andere woorden: sterven.
Ben je toe aan een iets positievere sfeer? Sla de vorige bizarre sculpturen over en ga naar het veld met de dansende, olifantachtige beelden. Ze stellen de god, Ganesha, van kennis en wijsheid voor en nemen hindernissen weg. Hindoes bidden tot Ganesha voordat ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan, een verhuizing of wanneer ze obstakels moeten overwinnen.
Van meditatiepark naar pretpark
Victor’s Way is ontworpen als een tuin om te mediteren en om over je leven na te denken. Victor verwachtte er daarom vooral alleenstaande mensen. Maar, er kwamen daarnaast ook veel gezinnen die de meditatietuin bezochten voor een leuk dagje weg. Je kan je voorstellen dat veel kinderen de sculpturen grappig en spannend vinden. Zo veranderde de meditatietuin langzamerhand in een pretpark. Victor was hier allesbehalve blij mee en sloot de plek in 2015. Maar, niet getreurd, want in 2016 heropende hij de tuin weer. Deze keer met nieuwe leeftijdsbeperkingen. Op de site staat dat het park bedoeld is voor volwassenen tussen de 28 en 65 jaar oud. Er is geen strikte leeftijdsgrens, Maar voor degenen die het nog altijd niet begrijpen, staat in grote rode letters: “Victor’s Way is niet geschikt voor kinderen!”
Vanaf 22 april tot en met 24 september is de tuin elke dag van twaalf uur ’s middags tot zes uur ‘s avonds geopend. Om de beelden te bekostigen is een entree van tien euro verplicht. Eenmaal binnen zijn er genoeg banken waar je de sculpturen in je op kan nemen of waar je juist even kan vluchten van de hele spirituele gang van zaken. En oh ja, mobiele telefoons zijn een no-go, behalve voor het maken van foto’s.
De beelden zien er misschien niet heel rustgevend uit, maar alle verhalen erachter kunnen rustgevend werken en geven je inzicht in je leven. Zeker een bezoekje waard dus.
Ben je fan van vreemde bossen? Check het Hoia Baciu bos, ook wel de Bermudadriehoek van Roemenië.