Een greep uit 's werelds bizarste dorpen
- Artikel
- 18 nov 2022
- 6 minuten leestijd
Met de torenhoge gas-, licht- en huizenprijzen voelt het soms onmogelijk om in Nederland te blijven. Zie eerst maar eens een woning te vinden en zie ‘m dan nog maar te betalen. Gelukkig zijn er alternatieven over de hele wereld. Wij stippen alvast de gekste dorpen voor je uit!
Hallstatt, China
Hallstatt kennen we allemaal toch? Het idyllische Oostenrijkse dorp aan turquoise water met glooiende groene heuvels op de achtergrond. Je hoeft geen fotograaf te zijn om hier een ansichtkaart-waardige foto van te maken. En dat vonden ze in China ook.
China is een meester in na-apen. Zo heeft het land een eigen Venetië, een heuse Eiffeltoren en een Las Vegas. De bijzonderste van allemaal? Dat is misschien wel Hallstatt, een echte kloon van het Oostenrijkse dorp. Loop je hier rond? Dan krijg je door het gekleurde plein en de historische kerken spontaan zin in een Weißbier en schnitzel. Maar vergis je niet: dit dorp is pas tien jaar oud.
En het is niet enkel een toeristische attractie. De bouw van het namaakdorp startte in 2012 als woonproject. Of het een aantrekkelijke plek is om naar te verhuizen is echter maar de vraag. Wonen in de replica is nog duurder dan wonen in het échte Hallstatt. Wil je dat toch? Dan moet je in de provincie Guandong zijn, op zo’n honderd kilometer van Shenzhen.
Whittier, Alaska
In eerste instantie lijkt Whittier een doodnormaal mijnstadje in het zuiden van de Amerikaanse staat Alaska. De plek ligt aan het ijzige water van de Golf van Alaska en straalt vooral industrie uit. Maar naarmate je je verder in de plek verdiept, zal één vraag steeds omhoogkomen. Waar wonen de inwoners?
Het antwoord is simpel. Er is maar één gebouw geschikt om in te wonen. En daar woont de volledige bevolking van het dorp in. Whittier wordt daarom ook wel the town under one roof genoemd. De meer dan driehonderd inwoners wonen gezamenlijk in een appartementencomplex van veertien verdiepingen. Daarin vind je onder andere een postkantoor, kerk en kleine supermarkt. En de school? Die zit onder de grond en is via tunnels verbonden met het gebouw.
Waarom mensen niet simpelweg een huis bouwen in het dorp? Bijna alle grond is van een spoorwegbedrijf. Dat noem je nog eens een wooncrisis.
Coober Pedy, Australië
Coober Pedy ligt in deelstaat Zuid-Australië. Ver van de bewoonde wereld en diep in een ongerepte, dorre woestijn. Toch zitten inwoners hier op een goudmijn. Het wordt namelijk de Opaal-hoofdstad van de wereld genoemd. Honderd jaar geleden vond een tiener per toeval het mineraal in de grond en sindsdien is de mijnindustrie hier booming. Zo’n zeventig procent van de wereldwijde opaalproductie vindt hier plaats.
Maar is dat dan wat deze stad zo bijzonder maakt? Nee. Wat dan wel? De inwoners van Coober Pedy zijn één van de laatste grotbewoners op aarde. Een groot deel van de ruim drieduizend inwoners woont onder de grond in een grottenstelsel. En dat is niet zo gek, want boven de grond is het bloedheet. Zelfs in de schaduw komt de temperatuur met gemak boven de veertig graden.
Onder de grond vind je niet alleen woningen, maar ook kerken, restaurants en hotels. Woon je liever boven de oppervlakte? Dan kan je altijd even langskomen. Speciaal voor reizigers is er namelijk ook een rondleiding die je door een inactieve mijn loodst.
The Villages, Florida
Een soort stad, maar ook weer niet echt: The Villages. Dit is een woongebied in Florida dat speciaal voor oudere mensen is ontworpen. Het gebied ligt op ongeveer een uur rijden van Orlando en valt onder drie gemeenten: Sumter, Lake en Marion. De plek bestaat voor 80 procent uit 55-plussers. Ben je jonger dan negentien jaar? Dan ben je zelfs niet eens welkom. Alleen voor een bezoek van maximaal dertig dagen mag je je als tiener bevinden tussen de ‘stadspoorten’.
De gemiddelde leeftijd in The Villages is boven de zestig jaar. En vooral voor mensen die van golf houden is de plek erg aantrekkelijk. Want woon je in hier? Dan mag je gratis golven voor het leven. Daarnaast vind je tussen de vele vrijstaande woningen zo’n honderd recreatiecentra met parken, zwembaden, fitnessruimten, bowlingbanen en zelfs theaters.
Bijna nergens in de Verenigde Staten stijgt het inwonersaantal zo hard als hier. De gemeenschap telt zelfs al meer dan 130 duizend bewoners. Die stijging zal waarschijnlijk niet komen van baby’s die in het gebied worden geboren, maar dat betekent niet dat de senioren zich vervelen. Sterker nog: de plek wordt ook wel de soa-hoofdstad van Amerika genoemd. Dit gerucht stamt uit 2006, toen een gynaecoloog zei dat ze meer herpes tegenkwam in The Villages dan in Miami. Inwoners beweren echter dat het een mythe is en ook volgens sommige experts valt het mee.
Büsingen am Hochrhein
We sluiten wat dichter bij huis af. In Duitsland om precies te zijn. Of is het Zwitserland? Büsingen am Hochrhein is een Duitse enclave in Zwitserland. Dat houdt in dat het dorp Duits is, maar volledig wordt omgeven door Zwitserland. En dat is verwarrend, want hier gelden nogal bizarre regels.
Duitsland en Zwitserland delen de plek namelijk op een bijzondere manier. Politiek en juridisch gezien valt het dorp onder Duitsland, maar economisch onder Zwitserland. Hierdoor is het de enige Duitse stad waarin je betaalt met de Zwitserse frank. Door de verwarrende verdeling hebben inwoners onder andere een Zwitserse én Duitse postcode.
Om het een beetje makkelijker te maken zijn de grenzen rondom het dorp volledig open. De Zwitserse politie heeft zelfs de vrijheid om mensen in Büsingen am Hochrhein te arresteren en mee te nemen naar Zwitsers grondgebied, om ze daar te vervolgen. En ook het voetbalteam van de Duitse stad speelt in een Zwitserse competitie.
Wil je dus verhuizen binnen de Europese Unie en tegelijkertijd genieten van het beste van Zwitserland? Dan is dit dorp wellicht jouw ideale bestemming. Extra voordeel: vlak bij de pittoreske plek ligt de Rheinfall. Een prachtige waterval, zelfs de grootste van Europa. Daar kan het uitzicht vanaf je studentenkamer waarschijnlijk niet tegenop, toch?
Niet alleen in Whittier wonen mensen massaal in één gebouw: deze flat doet er met tienduizend bewoners nog een schepje bovenop.