Off the beaten track reizen doe je in... Moldavië
- Artikel
- 29 apr 2022
- 3 minuten leestijd
Weg van de grote hordes reizigers, van de gebaande paden af. Oftewel: off the beaten track. Waar vind je dit soort onontdekte plekken? Met maar zo’n elfduizend toeristen per jaar kan je Moldavië hoog op dit lijstje zetten. De toeristenindustrie staat hier nog in de kinderschoenen. Het is het minst bezochte land van Europa, maar het is ook het land van uitgestrekte wijnvelden, de grootste grotten ter wereld en een indrukwekkende geschiedenis.
Zin in een wijntje? Dan ben je in Moldavië aan het juiste adres! Maar liefst tien procent van het land bestaat uit wijngaarden. In de hoofdstad Chisinau vind je zelfs de grootste wijnkelder ter wereld: kilometerslange tunnels vol met wijn, wijn en nog eens wijn. Het is een doolhof, dus het gebruik van een kaart is geen overbodige luxe. Bezoekers gaan op de fiets of met de auto door de smalle ondergrondse straten – die elk een wijn-gerelateerde naam kennen, zoals Pinot of Cabernet.
Zelfs bij de grootste trekpleisters van Moldavië is geen kip te bekennen. Er zijn geen hordes mensen, geen lange rijen bij de kassa en geen selfiesticks die je uitzicht verpesten: dát is het voordeel van off the beaten track reizen. Ook bij de grottenkloosters van Orheiul Vechi heb je het rijk vaak voor jezelf alleen. Op zo’n vijftig meter hoogte zijn uit de kalkstenenrotsen een kapel, terras en een verblijfplaats voor de monniken gehakt. Tot op de dag van vandaag woont er een hand vol monniken in de grotten. Wil je een kijkje nemen? Dat kan! Het is een religieuze plaats, dus zorg ervoor dat je bedekkende kleding aantrekt.
Geïnteresseerd in de rijke geschiedenis die dit gebied kent? Bezoek dan Transnistrië: het ‘niemandsland’ van Moldavië. Het voelt als een openluchtmuseum uit de Sovjettijd: verlaten fabrieken, betonnen flats en imposante overheidsgebouwen vullen de horizon. Toen Moldavië na het vallen van de Sovjet-Unie zijn onafhankelijkheid uitriep, koos ook Transnistrië voor zichzelf. De kogelgaten in het stadhuis in de stad Bender verraden dat hier een korte, maar bloederige burgeroorlog heeft plaatsgevonden met het Moldavische leger. Transnistrië heeft een eigen grensovergang, een eigen munt en het oude Sovjetkarakter.
Eten en drinken
Moldaviërs maken vaak gebruik van plaatselijke ingrediënten onder het motto van ‘eet lokaal’. Vaak wordt het zelfs nog traditioneel verbouwd. Hoe vers wil je het hebben? De bekendste Moldavische maaltijd is mamaliga: een soort maismeelpap. Het staat op tafel tussen de stoofpotten en – voor de liefhebbers – een heleboel vlees. En als je dan toch in een van Europa’s beste wijnlanden bent, drink je daar natuurlijk een overheerlijke Moldavische wijn bij.
Vervoer
Binnen het land kan je reizen per auto of met het openbaar vervoer. Al is dat laatste nog een hele beleving: het is chaotisch en druk, maar wel goedkoop. De beste manier om dit onpopulaire land te ontdekken? Pak de taxi en laat je verrassen door de taxibestuurder! Zij kennen de omgeving vaak als hun broekzak en brengen je naar plekken waar je – zelfs als je van de gebaande paden probeert af te gaan – zelf niet zo snel terecht komt.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei tot en met augustus
Visum: Geen visum
Inentingen: Nee
Valuta: Moldavische Leu of Transnistrische Roebel
Taal: Roemeens en in sommige delen Russisch
Kraanwater: Niet drinkbaar