Myvatn
- Artikel
- 04 nov 2021
- 5 minuten leestijd
Vulkanen, meren, kraters, aardplaten, modderpoelen en watervallen. Slechts een greep uit alles dat IJsland te bieden heeft. Het land is ruig. Nergens ter wereld komen zoveel natuurelementen samen. Vooral in het noordoosten van het land, waar je rondom het Myvatn meer van de ene in de andere verbazing valt.
Het Myvatn meer, dat letterlijk ‘muggenmeer’ betekent, ligt zo’n honderd kilometer ten zuiden van de poolcirkel. Door warmwaterbronnen in dit gebied is het meer relatief warm en bevriest het nooit helemaal in de winter. Rondom het meer vind je daarom, in tegenstelling tot veel andere plekken in het land, veel groen.
Het gebied rondom het meer wordt ook wel de Diamond Circle genoemd, als tegenhanger van de populaire Golden Circle vlakbij Reykjavík. Het is een actief vulkanisch gebied met de Krafla als bekendste vulkaan. In de krater van de Krafla vind je het opvallend blauwe Víti-kratermeer. Sta je hier aan de rand van het water, dan geloof je bijna niet dat er geen kleurstof in het meer zit.
De vulkanische activiteit zie je ook goed terug in Dimmuborgir. Hier steken enorme lavapilaren omhoog die de restanten zijn van een groot lavameer. Dimmuborgir betekent ‘duistere burchten’ en dat is ook precies hoe deze plek oogt. Terwijl je langs de gigantische uitsteeksels loopt, lijkt het bijna alsof je tussen de ruïnes van een grimmig verlaten kasteel staat.
Toch wordt de vulkanische activiteit in het gebied niet alleen gekenmerkt door vulkanen en uitbarstingen. Zo vind je vlak bij Myvatn bijvoorbeeld Hverarönd, een geothermisch landschap dat compleet buitenaards lijkt. Loop je door dit landschap, dan kom je stomende fumarolen, borrelende modderpoelen en warmwaterbronnen tegen. Hoe dat eruitziet? Alsof je door een natuurlijk scheikundelab loopt met op elke vierkante meter een uit de hand gelopen proef. Bereid je echter wel voor, de zwavellucht is hier zo sterk dat je er niet snel aan zal wennen.
Even ontspannen tussen alle opmerkelijke natuurverschijnselen? Op vijf kilometer van het meer vind je de Myvatn Nature Baths. Dit wordt ook wel de kleine Blue Lagoon genoemd en dat is niet onterecht. Het water hier wordt verwarmd door de vele geothermische bronnen in het gebied. De melkachtige blauwe kleur maakt het een plek die je ongetwijfeld wil vastleggen met je camera.
Liever een overdekt zwembad? Dan kan je terecht bij lavagrotten als Stróragjá of Grjotagja. Hier badder je in een grot gevuld met helder water dat ondergronds verwarmd wordt. Hoewel, in Grjotagja kon je voorheen baden, maar door de vulkanische activiteit is de temperatuur van het water te hoog opgelopen. In Stróragjá kan je nog steeds zwemmen, maar peil het water wel even voordat je een duik neemt.
Naast de vulkanische activiteit en warmtebronnen vind je vooral enorm veel water in het gebied. Smeltwater van grote gletsjers zoekt hier een uitweg, met vele rivieren en watervallen als gevolg. De indrukwekkendste? Dat is ongetwijfeld de Dettifoss-waterval. Deze 44 meter hoge waterval is de qua waterverplaatsing de krachtigste van Europa. En dat voel je. De duizenden liters water die met brute kracht naar beneden stromen confronteren je met je eigen kwetsbaarheid.
Mocht je – terecht – langer willen vertoeven rondom het meer, dan zijn hier genoeg opties voor. Met driehonderd inwoners is Reykjahlíð het grootste dorp aan het Myvatn meer en hier vind je campings, hotels en guesthouses. Ook op andere plekken rondom het meer zijn er verschillende mogelijkheden om te overnachten. Door de grootte van het gebied zal het nooit druk aanvoelen, maar houd er rekening mee dat de regio veel reizigers trekt in de zomermaanden. Daarom is het verstandig om je overnachting al voor aankomst te reserveren.
Eten en drinken
In een ver verleden was IJsland volledig afgesloten van de wereld, waardoor de bevolking moest roeien met de riemen die het had. Uiteraard betekende dit dat er veel vis gegeten werd, maar ook unieke gerechten als schapenogen, gekookte schapenkop en ballen van de ram stonden regelmatig op het menu.
Loopt het water je niet uit de mond van deze gerechten? De vele reizigers in het gebied zorgden ervoor dat meer restaurants hun weg naar het meer vonden. Vooral in de kleine dorpen in de Myvatn-regio vind je verschillende restaurants, van bistro’s tot pizzeria’s.
Vervoer
De gemakkelijkste manier om in IJsland te komen is per vliegtuig. Heb je wat meer tijd? Neem dan de veerboot vanuit Denemarken: duurzamer en dan kom je ook nog eens langs de indrukwekkende Faeröer Eilanden. Eenmaal in IJsland is Myvatn goed te bereiken. Het meer ligt aan Route 1, ook wel de ringweg van IJsland. Vanaf Reykjavík doe je er ongeveer zes uur over. Houd er echter rekening mee dat dit een onmogelijke opgave is, aangezien elke bocht mooi genoeg is om even te stoppen en te genieten van het uitzicht.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: IJslandse Kroon (ISK)
Taal: IJslands
Kraanwater: Drinkbaar