Krijgt Nederland code rood? En onze buitenlandse reizen dan?
- Artikel
- 12 jul 2021
- 3 minuten leestijd
Ook het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) gebruikt kleurcodes. Nederland dreigt hierop vanaf donderdag code rood te krijgen. Welk effect heeft dat op onze reisplannen?
Codes berekenen
De reden dat Nederland, waar de coronacijfers nu in een rap tempo stijgen, niet nu al code rood heeft, komt door de manier waarop het ECDC de codes berekent. Zij kijken naar de cijfers in de afgelopen 14 dagen. Pas sinds afgelopen week stijgen deze in Nederland sterk. Bij de huidige berekening telt de voorafgaande week dus nog mee, waarin besmettingen meevielen.
Het ECDC kijkt ook naar het percentage positieve tests. Dat dit momenteel laag ligt in Nederland, komt doordat de tests vanuit het Testen voor Toegang ook meetellen in de berekeningen. In verhouding telt dus een groot aantal testen mee van mensen die zich voor de zekerheid en zonder klachten laten testen.
Vanaf donderdag rood
Vanaf aankomende donderdag kijken de cijfers dus naar de huidige en afgelopen week. Het ECDC geeft code rood af wanneer er tweehonderd of meer gerapporteerde besmettingen zijn per honderdduizend inwoners in de periode van twee weken. Als de cijfers blijven stijgen, kleuren wij op donderdag zelf rood. En gaat het zo door, dan kunnen we over twee weken rekenen op code donkerrood (vijfhonderd besmettingen per honderdduizend inwoners).
Maar wat betekent dat dan voor je reisplannen?
De Tweede Kamer vreest dat kleurcode rood betekent dat reizigers uit Nederland in veel lidstaten van de EU niet meer welkom zijn. Maar er is geen directe reden voor paniek: de kaart van het ECDC is, anders dan de kaart van BuZa, namelijk geen bindend reisadvies.
Lidstaten kiezen zelf welke reisbeperkingen en coronamaatregelen zij hanteren. Landen gebruiken de kaart van het ECDC, maar velen willen de instroom van Nederlandse reizigers na anderhalf jaar absoluut niet mislopen. Met het bestaan van het Europese Digitale Coronacertificaat zal je, ook als ons land op rood staat, waarschijnlijk vrij door de EU mogen reizen zolang je een aantoonbaar test-, herstel-, of vaccinatiebewijs hebt.
Code rood of donkerrood heeft dus niet per definitie invloed heeft op onze reisplannen. Wel is het zo dat aparte landen gebaseerd op de kaart van het ECDC toch aparte eisen kunnen stellen aan Nederlanders. Denk hierbij aan verplichte quarantaineperiodes, ook wanneer je in de CoronaCheck-app een geldige QR-code kan aantonen.
Mocht de reis onverhoopt toch in het water vallen, dan kan je in Nederland gelukkig ook prima bourgondisch genieten. Bijvoorbeeld bij deze wijngaarden.