Het reisdilemma: Chris gaat op zoek naar antwoorden in wild Nederland
- Artikel
- 21 jul 2022
- 5 minuten leestijd
Het klinkt ongeloofwaardig, maar onbewoonde, wilde Nederlandse natuur bestaat. Buiten de gebaande paden struinen, strandjutten op een onbewoond eiland en midden in het bos voor je tent een vuur maken: het kan nog op deze plekken.
Onbewoond (miniatuur)eiland
Kokosnoten, palmbomen en hagelwitte stranden hebben we niet, maar onze Waddenzee telt wel minstens tien onbewoonde eilanden (groter dan een vierkante kilometer) of zandplaten (kleiner dan een vierkante kilometer).
Eén van die platen is de Engelsmansplaat. Deze ligt in het zeegat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Het is een dynamische zandplaat, wat inhoudt dat hij constant verandert. In een cyclus van honderd jaar groeit en krimpt de plaat steeds opnieuw.
Als een van de hogere platen in onze Waddenzee, is het een zeer belangrijk natuurgebied. Strandvogels broeden hier, trekvogels nemen een welverdiende pauze van hun wereldreis en honderden zeehonden doen hier regelmatig een dutje.
Bij laagwater is de Engelsmanplaat het hele jaar open voor publiek. Wil je deze indrukwekkende zandvlakte zien, dan kan dit vanuit Lauwersoog in Friesland of vanuit Schiermonnikoog doormiddel van een wadlooptocht of een georganiseerde boottocht. Ook zelfstandig kan je de plaat vanaf het water bezoeken per boot, zeiljacht of kajak. Houd je bij een bezoek wel altijd aan de voor de Engelsmanplaat opgestelde erecode!
Geheel onbewoond is de zandplaat overigens niet het hele jaar. Tijdens het vogelbroedseizoen vind je in de wad-wachtpost twee vogelwachters. Het is hun taak de vogels te tellen en beschermen, de rust te bewaren en reizigers te informeren. Zijn de wachters aanwezig, dan kan je hier dus altijd terecht met al je vragen.
Eco-overnachting in het bos
In Noord-Holland, aan het begin (of eind, het is maar net hoe je ernaar kijkt) van de Afsluitdijk, vind je natuurcamping Het Bos Roept!. Het bos waar je de tent mag opgooien ontstond toen men erachter kwam dat dit gepolderde landschap niet geschikt was voor landbouw. In plaats daarvan plantten ze een groot aantal bomen dat sneller, hoger en wilder dan verwacht uitgroeide tot het Robbenoordbos.
Per tent, camper, caravan, fiets of zelfs boot mag je hier overnachten met sneeuw of zonneschijn, want deze camping is alle jaargetijden geopend. Mocht je geen tent hebben of liever vertoeven in iets meer luxe, dan huur je hier verschillende soorten opgezette, ingerichte tenten of zelfs tiny houses.
Anders dan op veel andere campings, kies je hier je eigen staplaats en afstand tot je medekampeerders. Een wandeling vanaf de gezamenlijke velden brengt je naar verscheidene kampeerveldjes écht midden in het bos. Daarnaast verschijnen er steeds meer nieuwe huurbare huisjes, steeds dieper in de natuur. Deze worden allemaal gemaakt van bio-based en circulaire materialen. Ook het water hier wordt opgevangen en verwarmd door zonneboilers. En voor de reizigers met behoefte aan het echte wildkampeergevoel: anders dan op veel plekken in Nederland is het hier absoluut toegestaan om vuurtjes te stoken, ook bij eigen tent, mits je hiervoor een vuurschaal gebruikt.
Buiten de gebaande paden
Veertig kilometer lang vormt regenrivier de Maas de grens tussen België en Nederland. Hier loopt Rivierpark Maasvallei, een natuurgebied dat in vogelvlucht 35 kilometer lang en variërend twee tot vier kilometer breed is. Het is een van de zeldzame plekken waar het niet alleen wordt toegestaan maar zelfs aangemoedigd om van de aangelegde paden af te wijken. Hele stukken hebben hier zelfs helemaal geen paden, zodat je weer echt kan struinen.
Niet zo van al die keuze en vrijheid? Geen paniek: je vindt hier ook de in 2021 verkozen beste wandelroute van de Benelux. Deze langeafstandswandeling is speciaal uitgezet voor fans van meerdaagse tochten. Over een traject van 137 kilometer voert de weg je langs elf gemeenten in zowel Nederland als België, maar met behulp van ponten en bruggen is de route gemakkelijk in te korten.
Ongeacht of je je eigen weg of de bordjes volgt, zal je hier volop genieten van de natuur in de Maasvallei. Je spot hier grote getalen aan vogels, maar ook de bever en zelfs grootgrazers. Als je goed oplet, tref je namelijk de gallowayrunderen en konikpaarden. Maar pas wel op! Deze dieren zijn namelijk écht wild. Het is daarom verplicht om altijd minstens 25 meter afstand te bewaren.
Heb je geen zin in wandelen? Dan kan je in dit gebied ook terecht voor talloze andere activiteiten. Van kajakken, varen met een fluisterboot of kamperen op een vlot. En op de website van het Rivierpark Maasvallei wordt uiteengezet wat wel en niet mogelijk is voor bezoekers met een beperking.
Trek jij ook het liefst zo diep mogelijk de wilde natuur in? Hier vind je de belangrijkste tips voor je wildkampeertrips.