Zet voet in onontdekt Nepal: nieuwe wandelroutes en onbeklommen toppen
- Artikel
- 08 jul 2022
- 8 minuten leestijd
Wij roepen: “Nepal!” Jij brult? Juist: “Kneitertje hoge bergen”. Het land telt 1.310 toppen boven de zesduizend meter, zoals de Mount Everest. Beklim je die? Dan ben je verre van alleen. Maar soms worden er routes geopend waar je je ook nog echt lonely at the top kan voelen.
Nepal is praktisch gezien een synoniem voor de Himalaya. Op deze grensoverschrijdende bergketen komen jaarlijks miljoenen getrainde klimmers af. Het gebied telt alleen al veertig toppen van boven de zevenduizend meter, waarvan negen zelfs boven de achtduizend meter uitkomen. Eén daarvan is uiteraard de Mount Everest: de hoogste berg op onze aardplaat. Je vindt deze kanjer van 8.849 meter op de grens van China en Nepal.
In polonaise de berg op
Tijdens corona was de toegang tot dit dak van de wereld even gesloten, maar de felbegeerde status van deze kolossale berg zorgt nu weer voor files op weg naar de top. En zo verandert een zoektocht naar ongerepte schoonheid in invoegen en ritsen alsof je tijdens de ochtendspits op de snelweg zit.
Berggevaar
Door het hoge aantal klimmers en de gevolgen van klimaatverandering gaat het dan ook bergafwaarts met het Everest-basiskamp. Er zijn daarom plannen om het te verplaaten. Het komt tegen 2024 zo’n vierhonderd meter lager te liggen, zodat het minder dicht bij de dunner wordende Khumbu-gletsjer zit. Door het smelten van deze ijspegel, valt het onderliggende puin van keien en rotsen. Dat kan in combinatie met het bewegende smeltwater gevaarlijk zijn.
Zelfs met deze gevaren blijft de magie van de berg en het breken van records mensen aantrekken. Na de heropening van Nepal in september 2021 kende het land zelfs de drukste periode ooit. En met de dag worden dit soort bekende trekkings drukker.
Back on track
Maar Nepal is veel meer dan alleen die superhoge pieken. Dus trekt de drukte en het gevaar van deze berg je wat minder? Dan hebben we goed nieuws voor je. Af en toe opent het land nieuwe wandelroutes en bergen waar tot voor kort bijna niemand de top heeft bereikt. Top dus!
De eerste, de beste?
Dit betekent rustige, natuurlijke en vooral nog niet-toeristische routes, voor bergbeklimmers van elk niveau. Hier klim je door het landschap zoals dat honderden jaren terug nog kon. En ook dit trekt wereldwijd steeds meer fans, want dit betekent een ander type avontuur: eentje van de gebaande paden af. Het beklimmen van deze (bijna) nog niet beklommen bergen vormt nu dus de nieuwste uitdaging.
Waar komen deze nagenoeg ongebruikte pieken vandaan? Allerlei niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) spannen zich hier met de toeristische sector voor in. Zo ontpoppen er na toestemming van de overheid allerlei nieuwe wandelroutes en trails naar bergtoppen. Hiermee worden ook meer klimmers weggelokt van de Everest en de Annapurna.
Groentjes
In 2014 werden er bijvoorbeeld door de overheid nog 104 Nepalese ‘nieuwelingen’ op de geopend voor klimmers, waaronder de hoge Edmund Hillary van 7681 meter en de Tenzing Norgay van 7916 meter hoogte. Deze joekels danken hun naam aan de grootheden die als eersten de Mount Everest trotseerden en trokken de meeste aandacht.
Dat betekent echter niet altijd dat er nog nóóit iemand deze top heeft bereikt of proberen te bereiken. Want in sommige gevallen staat zo’n trek nu pas officieel als route op de kaart. Om zo’n toppoging te mogen doen, hoor je vaak wel een vergunning aan te vragen. Daarover later meer.
Een verklapt geheimpje
Van de nieuwere toppen die je kan beklimmen vind je er veel in het Rolwaling Himal-gebied, wat aan de grens met Tibet ligt. En er zijn nog weinig mensen aan de top gezien van deze pieken van Rolwaling. Je kan ze daarmee dan ook zien als één van de best bewaarde geheimen in de Himalaya. Tot nu natuurlijk. Sorry, not sorry.
Waarom zijn hier ineens zoveel toppen geopend? Voorheen stelde de Nepalese overheid de bergen nabij de Tibetaanse grens niet open. Tot 2014, toen er ineens een hele hoop werden geopend. En aangezien dit grensgebied voorheen off limits was, telde het ineens veel nieuwe, opengestelde hoogtepunten.
Zo kan je sindsdien onder andere de Dolma Khang, Khang Karpo, Beding Go, Langdak, Raungsiyar en Cheki Go met je aanwezigheid vereren. En als je eenmaal een van deze bergen te boven bent, krijg je een inkijkje in Tibet. Maar of je het gaat lukken deze met sneeuw bedekte zesduizenders te overwinnen is nog wel de vraag, aangezien bijvoorbeeld de Khang Karpo nog maar vijf mensen heeft zien pieken.
Like a virgin
Daarnaast zijn er ook toppen die al tijden zijn opengesteld, maar waar nog niemand zich boven heeft laten zien. Een grote bekende, of eerder beruchte, berg is: Mount Saipal. Al zeventig jaar lang wacht deze technisch moeilijk berg in het centrale deel van de Himalaya op een climax. In december 2021 werd voor het laatst een poging gedaan om deze maagdelijke top van 7.031 meter te bereiken, maar deze bleef onsuccesvol. Dus... Durf jij het aan?
Koningsroute
Naast de bergtoppen die je kan bereiken, kan je dus ook wandelen over nieuwgevormde paden. Om de zoveel tijd wordt er weer een nieuwe opengesteld of ontwikkeld. Waaronder deze: de Unification Trail.
In de zeventiende eeuw liep koning Prithvi Narayan Shah van het Doti-rijk nog op dit pad in zijn missie om zijn koninkrijk uit te breiden en tot het huidige Nepal te verenigen. Met succes: andere grote vorstendommen werden verslagen en de eenwording begon. De koning vernoemde de reisroute daarom naar zijn doel.
En dus opent het Nepalese bureau voor toerisme samen met het leger er een nieuwe trekkingpad langs met diezelfde naam. De historische, zesdaagse trek begint vanuit de heuvelstad Gorkha en brengt je via allerlei glooiende landschappen helemaal naar hoofdstad Kathmandu. Zo loop je door het Himalaya- en het Mahabharat-gebergte en langs tal aan historische steden, waaronder Nuwakot. Kortom: je doet je er tegoed aan bergpanorama’s met een vleugje geschiedenis. Dat smaakt naar meer, toch?
Klik op het vliegtuigje en laat je door de route leiden. Of ga naar ‘find out more about this route’ om ‘m nog beter te kunnen bekijken.
Route: Ghorka - Taple - Borlang - Birta - Degav - Semjong - Kalyanpur - Laharepauwa - Suryamati - Kakani - Nagarjun - Kathmandu
Op bedevaart
En of we meer voor je hebben! Want ook de Jaljala Trek is een van de meest recente nieuwe wandelroutes in het land. De zesdaagse trek is vernoemd naar een belangrijk bedevaartsoord en start in Sulichaur. Vooral tijdens de Nepalese lente kan je hier lopen door een kleurrijk tapijt van wilde bloesems, groene weiden en Rhododendron-bossen. En terwijl je je een weg baant over dat tapijt tot aan Thabang, heb je uitzicht over de bergen Sisne, Putha, Dhaulagiri en misschien wel het (letterlijke) hoogtepunt: de Annapurna.
Wel is het tijdens de wandeling een klein beetje oppassen geblazen. In het gebied lopen veel wilde dieren rond. Zo kan je er luipaarden, beren en muskusherten tegen het lijf lopen. Gelukkig zijn er ook wat onschuldige(re) dieren om je gerust te stellen. De honderd verschillende soorten vogels kalmeren je met hun gefluit.
Route: Sulichaur - Jailwang - Bagtare - Jaljala - Thawang - Uwa - Phuliban
Wel zo handig
Met de juiste voorbereiding en voorzorgsmaatregelen kan je de meeste trektochten solo afleggen, maar een lokale gids meenemen is – zoals eigenlijk altijd als het gaat om dit soort landschappen – beter in verband met veiligheid. Zorg hoe dan ook dat je op en top fit bent, want het Nepalese landschap is natuurlijk niet te vergelijken met ons vlakke Nederland.
Wil jij de nieuwe kanjers trotseren? Het beklimmen van de hogere bergen doe je het beste in teamverband om elkaar bescherming te bieden. Soms is in een groep aangelijnd zijn namelijk nodig, zodat je niet in een spelonk terecht komt of tijdens een stevige klim de berg afrolt.
En voor welke Nepalese berg je ook gaat: voor het bereiken van toppen heb je een klimvergunning nodig. Deze worden voor de allerhoogste bergen voor alle seizoenen afgegeven door de Nepalese bergsport-afdeling van het Ministerie van Cultuur, Toerisme en Burgerluchtvaart. Bij de Nepal Mountaineering Association kan je terecht voor de 'kleinere' gebergtes. Dus je moet nog wel even op papier bergen verzetten voordat je dat daadwerkelijk in het echt kan doen.
Hoe bereid je een bergexpeditie voor? Lees hier al onze tips voor een Europese reus: de Mont Blanc.