Een bijzonder nieuw seizoen...
- Artikel
- 26 aug 2020
- 5 minuten leestijd
Vier presentatoren, vier roadtrips, vier windrichtingen
In ons nieuwe seizoen trekken Chris, Nienke, Maurice en Jennifer in 4 roadtrips in 4 windrichtingen Europa in. Een seizoen waar verantwoord en bewust reizen belangrijker is dan ooit tevoren. Hoe ziet reizen door deze nieuwe wereld eruit? En hoe ver komen we eigenlijk?
Windrichting noord
Nienke reist naar het noorden met als eerste bestemming Lelystad. Volgens velen de lelijkste plaats in Nederland, maar voor Nienke juist reden om het verhaal achter deze stad te leren kennen. De natuur rondom Lelystad is prachtig én uniek: Nienke vaart er naar de Marker Wadden, het nieuwste stuk van Nederland. Ze vervolgt haar reis in een 4x4, inclusief tent op het dak. De hoop is dat ze het via Giethoorn, Duitsland en Denemarken gaat redden tot aan de ruige Faeröer eilanden, waar je zo'n sterke bak hard nodig hebt.
Windrichting oost
Chris maakt een elektrische roadtrip richting het oosten en komt erachter dat Nederland helemaal niet zo plat is. Zo vind je op de Sallandse Heuvelrug kilometers aan heuvelachtige mountainbikepaden. Daarna maakt hij een stop in een geliefde stad onder veel Nederlandse jongeren, Berlijn. Maar hoe ziet een stedentrip naar deze bestemming ten tijde van het coronavirus eruit? Ook ontdekt hij een prachtig nieuw vakantiegebied: Lausitzer Seenland. Nog niet zo lang geleden het kloppende hart van de Oost-Duitse kolenindustrie.
Windrichting zuid
Maurice pakt de motor naar het zuiden. Hij trapt af met een wereldreis door de Bijlmer. Een wijk die lang kampte met een slecht imago, maar bol staat van de inspirerende initiatieven. Via Rivierenland vervolgt hij zijn reis zuidwaarts richting Brabant, waar hij in Den Bosch zijn motor even inruilt om te galopperen door de Sahara van Nederland: de Loonse en Drunense Duinen. Ook Maurice steekt de grens over. Via de Ardennen reist hij verder over de Route Nationale RN7. Sinds de jaren vijftig was dit dé weg voor vakantiegangers naar de Franse zon. Inmiddels is de RN7 al lang vervangen door de Route du Soleil. Maar de vele nostalgische plekken die je nog altijd aan vervlogen tijden doen herinneren, maken de RN7 een mooie Europese variant van de Route 66.
Windrichting west
Jennifer maakt een roadtrip richting het westen. Voor ze de grens probeert over te steken gaat ze eerst op huttentocht door de polder. Want in Kaag en Braassem liggen, verspreid over boerenerf van een paar polderdorpen, acht unieke huisjes waar je kan overnachten. Wegens verscherpte maatregelen lukt het Jennifer niet om Engeland te bereiken, maar ze kan wel de grens over richting Normandië. Daar ontdekt ze de grootste archipel van Europa: de Iles de Chausey. Bij eb bestaat deze uit 365 eilanden, maar bij vloed uit slechts 52.
Waarom is reizen ook nu van belang?
Wij geloven dat reizen je horizon verbreedt. De wereld telkens weer door andere ogen zien zorgt voor meer tolerantie en begrip en brengt mensen – in de figuurlijke zin van het woord - dichter bij elkaar. Bewust en verantwoord reizen is daarbij belangrijker dan ooit. Voor ieders gezondheid, maar ook omdat de reisbranche wereldwijd rake klappen heeft gekregen. Het vooruitzicht voor talloze mooie organisaties en duurzame initiatieven is in veel gevallen dan ook niet rooskleurig. Daarom is het juist nu van belang om – indien mogelijk en veilig – te blijven reizen. Want de reissector behoort tot één van de zwaarst getroffen. Elke cent die je uitgeeft kan een verschil maken voor degenen die met toerisme hun brood verdienen. En dat zijn er heel veel: alleen al in de Europese Unie is toerisme goed voor 27 miljoen banen, die tien procent van het Bruto Nationaal Product opleveren. Daarnaast is dit ook een gelegenheid om ons eigen reisgedrag eens kritisch te bekijken en wellicht een belangrijke stap te zetten in het anders inrichten van de reisindustrie.
Waarom ook buiten Nederland?
Ook bij 3 op Reis hebben we dit seizoen weer veel fijne plekken in eigen land ontdekt. Waarom dan per se de grens over? Uiteindelijk kruipt ons reizigersbloed waar het niet gaan kan (of juist wel) en trekken we het liefst de wereld in. En dan kán nog steeds, mits je van tevoren goed checkt welke maatregelen op jouw bestemming gelden, brandhaarden vermijdt, rekening houdt met de ander en je gezonde verstand gebruikt. Reizen in deze tijden vraagt dan ook veel voorbereiding: reisadviezen in de gaten houden en vaker reserveren in plaats van op de bonnefooi ergens heen gaan. Aan de andere kant vraagt het ook meer aanpassingsvermogen. Bijvoorbeeld wanneer het gebied waar je doorheen reist ineens van kleur verandert. Maar reizen door deze wereld is zeker niet onmogelijk. Of dat nou op een kwartier fietsen van je huis is of een gewaagde autorit van een paar uur verder.
We kunnen het niet sterk genoeg benadrukken: veiligheid en gezondheid boven alles. Ook als je hierdoor je koers halsoverkop moet wijzigen, zoals wij als geen ander ervaarden.
Het nieuwe seizoen is vanaf aanstaande zondag te zien om 19.40 bij BNNVARA op NPO 3.
Reizen roept momenteel een aantal belangrijke vragen op. Lees hier waar je rekening mee moet houden.