Ingrijpende nieuwe coronamaatregelen in Frankrijk, Griekenland, Spanje en Malta
- Artikel
- 13 jul 2021
- 2 minuten leestijd
Nederland is niet het enige land in Europa met oplopende coronabesmettingen. Ook in Frankrijk, Griekenland, Spanje en op Malta is de situatie verslechterd. Om deze reden hebben de landen op 12 juli strengere maatregelen aangekondigd. Wat zijn de gevolgen voor reizigers?
Frankrijk: vaccinatiebewijs of testen voor toegang
De meest ingrijpende nieuwe maatregel in Frankrijk is de uitbreiding van het vaccinatie- of PCR-testbewijs. Vanaf 1 augustus is het bewijs nodig voor onder andere evenementen, horecagelegenheden, winkelcentra en een groot deel van het openbaar vervoer zoals de trein en sommige bussen. Houd er als reiziger dus rekening mee dat je je zonder vaccinatiebewijs regelmatig moet laten testen. PCR-testen zijn deze zomer nog gratis in heel Frankrijk, maar vanaf 1 oktober 2021 komt ook hier een einde aan.
Griekenland: vaccinatiebewijs voor horecabezoek
Ook de Griekse overheid zag de besmettingen de afgelopen weken stijgen. Om deze reden ben je vanaf vrijdag 16 juli niet meer welkom in de horeca zonder vaccinatiebewijs. Nog niet volledig ingeënt? Buiten op het terras geldt de nieuwe maatregel niet. Griekenland hoopt hiermee dat de vaccinatiebereidheid onder de inwoners zal stijgen.
Spanje: minder vrijheid in Catalonië en Valencia
In Spanje heeft de toeristische regio Catalonië sinds kort te maken met toenemende coronacijfers. Om deze reden heeft de Spaanse overheid besloten om de maximale groepsgrootte in Catalonië te beperkten tot tien. Dit besluit moet nog wel worden goedgekeurd. Openbare activiteiten mogen nog maar tot 00:30 duren. Ook in de regio Valencia worden de regels aangescherpt. In een groot aantal steden komt een avondklok tussen 01:00 en 06:00. De groepsgrootte wordt hier teruggebracht naar maximaal zes.
Malta: alleen volledig gevaccineerde reizigers welkom
Ook Malta neemt drastische maatregelen. Vanaf morgen zijn enkel volledig gevaccineerde bezoekers nog welkom, negatieve tests zijn vanaf dan niet meer voldoende. Het eiland is het eerste EU-land dat deze ingrijpende maatregel neemt. "We moeten onze samenleving beschermen", aldus minister van Volksgezondheid Chris Fearne.