Off-the-beaten-track in Rome? Deze geheimen moet je weten voordat je gaat
- Artikel
- 25 aug 2022
- 7 minuten leestijd
Onontdekt is Rome zeker niet. De stad waar alle wegen naartoe leiden trekt per jaar 48 miljoen toeristen. Maar het zit dan ook zó tjokvol cultuur en geschiedenis dat je niet onder de hoofdstad uit kan. Dus welke plekken zijn nog wel onbekend? Vandaag verklappen we geheimpjes.
Oké, voor we verder gaan: eerlijk is eerlijk. Onontdekt blijft alsnog een ongeloofwaardig woord als je het hebt over deze Italiaanse miljoenenstad. Rome telt 2,9 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad in het land.
Hoor je mensen praten over de stad? Dan vertellen ze vooral honderduit over het Colosseum, de Trevifontein, de Sint-Pietersbasiliek en het Pantheon. Vergis je niet: deze plekken zijn absoluut de moeite waard om te bekijken, maar deze je kan je in een dag in een hoog tempo hop-on-hop-offen ontdekken. Dus wil je juist meer uit je trip halen en het ‘ware Rome’ verkennen? Lees dan vooral even verder.
Klein, maar fijn
Quartiere Coppedè is het kleinste disctrict van de eeuwige stad. Het ligt net ten noorden van alle chaos in de stad, dichtbij Stazione Termini. Wat maakt deze sprookjesachtige buurt zo bijzonder? Eerlijk: je vindt er slechts een paar echt bijzondere gebouwen. Dus daar ligt het niet aan. Maar de buurt is echt uniek door alle art-nouveau kunstwerken langs de weg en er komen bijna geen toeristen.
Waar je bezichtiging gaat starten? Op de hoek van Via Dora en Via Tagliamento. Vanaf daar loop je tussen de witte en beige geverfde huizen met bogen, torentjes en tierelantijntjes door en dwaal je op je eigen dooie gemakje rond.
Piccola Londra
Wie een paar woordjes Italiaans spreekt, weet: deze wijk heet ‘klein Londen’. En met een Notting Hill-achtige stijl is die naam ook wel terecht. De huisjes in deze wijk werden aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd in een poging om de oeroude metropool te moderniseren. De Britse stijl van de wijk lijkt met Victoriaanse straatlantaarns en stenen portiertrappen dan ook op die in andere Europese steden, maar dan met een mediterraans sausje.
Hierdoor staat deze wijk in contrast met de rest van Rome, wat na een paar uur wandelen door talloze prachtige via’s en piazza’s een aangename afwisseling kan zijn. Maar lang zal je hier niet zijn, want dit kleine Londen is zelf ook klein. Waarom? Uiteindelijk zijn maar een paar straten in deze stijl afgemaakt. Het project van architect Quadrio Pirani werd hierna nooit meer uitgebreid.
Hoe je er komt? Deze buurt ligt in het noorden van Rome, vlak bij het Teatro Olimpico. Loop over de straat Viale de Vignola en waan je in een romantische film met Hugh Grant en Julia Roberts.
Aan de andere kant
Een andere Roomse, alternatieve buurt is Trastevere. Deze oude volkswijk met smalle, slingerende kasseiensteegjes en grote pleinen wordt wel iets vaker bezocht door reizigers dan de vorige. Het is namelijk al langere tijd iets meer up and coming. Toch het heeft alsnog een prettige en gezellige atmosfeer. Als je er rondloopt en omhoogkijkt, zal je menig waslijn vol zien hangen. En misschien nog wel beter: hier vind je – naar horen zeggen – het beste eten in Rome. Dat wil wat zeggen.
De letterlijke vertaling van de wijk? Die luidt: ‘Aan de andere kant van de Tiber’. Je kan dus wel raden waar je het kan vinden… aan de andere kant van het centrum. Namelijk ten westen van de Tiber die door de stad stroomt. En anders pak je toch nog even je navigatie erbij.
Nog een kleine tip: bezoek de wijk vroeg op de dag. Dan ben je de andere reizigers die op zoek zijn naar het ‘alternatieve Rome’ nog voor. Ben je geen vroege vogel en kom je iets later in de ochtend? Wacht dan voordat je de kalme wijk verlaat wel even tot klokslag twaalf uur. Dan hoor je in de wijk het kanonschot vanaf de Gianicolo, een heuvel met uitzicht over Rome. Hier hoef je gelukkig niet voor weg te rennen...
Een eiland in de stad
Een ander Rooms geheim heeft ook een connectie met de rivier die Rome opsplitst, namelijk: het Tibereiland. Wel kan de locatie je enigszins bekend voorkomen. Je vindt het namelijk terug op de bladzijdes van Angels and Demons van Dan Brown. Dit langwerpige eiland is een van de oudste bewoonde plaatsen van Rome. Maar dat het langwerpig is, betekent niet dat het ook groot is: het is ongeveer 270 meter lang en maximaal 67 meter breed.
Doordat dit eilandje ietwat afgelegen van de drukke straten ligt, lijkt het alsof er een middeleeuws klein stadje in de rivier bij de nog oudere stad ligt. Zo zie je er aan de westkant een ziekenhuis dat dateert uit 1585 en nu nog steeds in gebruik is. Ook andere plekken op dit eiland gaan meer dan duizend jaar terug in de tijd.
En ondanks dat het te midden van het water ligt, is het niet onmogelijk er te komen. Twee bruggen verbinden het met de rest van de stad, namelijk met de wijk Trastevere aan de linkerkant en met de wijken Sant’Angelo en Regola aan de andere kant.
Weesgegroetjes
Van wijken gaan we nu naar kerkelijke zaken. Want met meer dan negenhonderd kerken in Rome – ja – kan je je wel voorstellen dat daartussen wat pareltjes verstopt zitten. Een voorbeeld? Santo Stefano Rotondo. Het kerkje werd in de vijfde eeuw gebouwd en is daardoor de oudste cirkelvormige kerk in Rome. Verder is het vooral beroemd door de zestiende eeuwse frescos en het sombere interieur.
En je kan je bijna niet voorstellen dat deze kerk zich op tien minuten loopafstand van het Colosseum bevindt. Daardoor verwacht je er niet de enige (verdwaalde) reiziger te zijn. Maar als je niet weet waar het zit, loop je er zo aan voorbij. Het zit namelijk echt goed verstopt tussen de bomen.
Dus waar moet je wezen? Bij de Via di Santo Stefano Rotondo 7. Zoek dat zelf maar effe op. Let wel op: de kerk is alleen tussen bepaalde tijden voor het publiek geopend. Ook die kan je gemakkelijk op het wereldwijde web vinden. We gaan niet al het werk voor je doen, hè…
Ridderhuis
Op de Aventijn, een van de zeven heuvels van Rome, vind je de thuisbasis van de Orde van Malta. Al vanaf de tiende eeuw bevindt zich een versterkt benedictijnenklooster op deze zuidelijke plek, op zo’n twintig minuten lopen vanaf het Colosseum. Het klooster werd in de loop van de tijd overgedragen aan de zogenoemde hospitaalridders, ook wel Ridders van Malta. En die bezitten het nu nog steeds.
De huidige villa – Villa del Priorato di Malta – heeft een exterritoriale status. Dat betekent dat het niet onder het gezag (en dus rechtspraak, belastingstelsel en controle) van Italië valt. Hierdoor geeft de orde bijvoorbeeld eigen munten en postzegels uit, maar dan vooral voor verzamelaars. De munteenheid drukt zich nog uit volgens de middeleeuwse verdeling, namelijk de scudo. Eén scudo is omgerekend 0,24 euro.
Als je de villa als reiziger al kent, komt dat met name door het sleutelgat in de poort. Vanaf daar heb je een beeldig uitzicht op de koepel van de o zo bekende Sint-Pietersbasiliek.
Genoeg gehad van Rome? Het Kroatische Pula is het onverwachte alternatief op de drukke Italiaanse hoofdstad.