Off the grid: leven van het net af
- Artikel
- 25 aug 2021
- 3 minuten leestijd
Diep in de natuur, ver weg van de bewoonde wereld, volledige onafhankelijkheid. Het is het leven waar velen van dromen, maar een gigantische stap om te zetten. Hoe ziet dat leven eruit? En waar kun je er op reis van proeven?
Off what grid?
Oorspronkelijk verwijst de term naar het niet verbonden zijn aan het elektrisch netwerk. Breder genomen gaat dit meestal niet alleen om stroom, maar het gehele centrale netwerk, dus ook andere voorzieningen zoals water of gas. Off the grid leven zien veel mensen dan ook vaak als de meest ultieme vorm van minimalisme: geen bereik, geen stromend water en in het ergste geval zelfs geen wc.
Maar tegenwoordig betekent off the grid vooral onafhankelijkheid van multinationals en overheden. En dat laat verbazend veel ruimte voor luxe, want die onafhankelijkheid sluit voorzieningen niet per definitie uit. Bijvoorbeeld eigen stroom opwekken is zowel op grote als kleine schaal zeer mogelijk. Een voorbeeld van zo’n onafhankelijke samenleving vind je op het Schotse eiland Eigg.
Eigg
Met ingezameld geld kochten de bewoners het eiland van de voormalige eigenaar. Sinds 1997 is Eigg in het bezit van de Isle of Eigg Heritage Trust — een stichting bestaande uit de inwoners zelf. Zij richten het eiland precies in naar hun behoeften.
Om onafhankelijk te leven van multinationals of overheden, is off the grid leven noodzakelijk extra duurzaam en bewust. Wie zelfvoorzienend wil zijn, moet gebruik maken van onuitputtelijke en bronnen. Alleen dan kan je stuk land je blijvend voorzien. Dus legden de eilandbewoners een eigen elektriciteitsnetwerk aan. Bijna alle stroom hieruit komt van zonne-, wind- en waterenergie en is dus volledig hernieuwbaar. Overschotten worden opgeslagen en een stoplichtsysteem zorgt ervoor dat er altijd genoeg stroom is om de belangrijkste zaken draaiende te houden.
Off the grid reizen
Natuurlijk is een heel eiland kopen voor de meesten van ons niet erg haalbaar. Off the grid leven vergt veel toewijding en voorbereiding en is voor velen simpelsweg een stap te ver. Maar met die kennis verdwijnt dat verlangen naar vrijheid en uit je dagelijkse sleur stappen niet. De oplossing? Off the grid reizen.
Je tent opgooien in de bossen, verblijven in een hut op een Noors eiland, of bijvoorbeeld op bezoek gaan bij een samenleving als die van Eigg. Proeven van de mentaliteit van onafhankelijkheid zonder gelijk je hele leven achter te laten. Het zijn off the grid lessen die je on the grid kan implementeren.
Ook is het een van de meest duurzame vormen van reizen, aangezien het off the grid leven zelf vaak zo bewust mogelijk is. Daarnaast kan je niet in de valkuilen van massatoerisme te vallen, want een off the grid-bestemming kan per definitie niet bestaan tussen touringcars, hotelketens en groepsreizen.
Zo wordt het reizen zelf al een avontuur, want reguliere vervoersmiddelen als het vliegtuig brengen je niet op je off the grid bestemming. Van de gebaande paden treden is vereist. Hierdoor krijg je al snel het gevoel dat je eindeloos ver weg bent.
Er helemaal uitstappen kan ook door gewoon even je telefoon weg te leggen: de digital detox. Zo ga je offline op reis.