Slechter nieuws dan kerst in het weekend: Nederland telt de minste vrije dagen van Europa
- Artikel
- 01 dec 2021
- 3 minuten leestijd
Het is bijna Kerst en dat betekent: vrij van werk. Geniet er maar van, want wij Nederlanders hebben de minste vrije feestdagen van Europa. Als kerst dan ook nog in het weekend valt, zoals dit jaar, zit je al helemaal met de gebakken peren. En hoewel men deze dagen in andere landen vaak terugkrijgt, doen wij helaas zonder.
Onderaan de ladder
In vergelijking met andere Europese landen heeft Nederland het niet getroffen. Wij hebben officieel 11 feestdagen, waarvan we er jaarlijks maar 8 vrij zijn. Eerste Paasdag en Eerst Pinksterdag vallen namelijk standaard in het weekend, en Bevrijdingsdag is een keer in de vijf jaar een vrije dag. Niet veel soeps dus in Nederland.
In Finland knijpen ze in hun handen. Het Scandinavische land spant de kroon met maar liefst 15 officiële feestdagen. In Duitsland hebben ze er zelfs 16, maar niet iedere deelstaat neemt aan elke feestdag deel. Frankrijk en Italië volgen ook snel in het rijtje met 11 officiële vrije feestdagen, een Europees gemiddelde.
Christendom
Net als in Duitsland, hebben de meeste feestdagen in Nederland een christelijke achtergrond. Nog voordat cao’s en vrije dagen bestonden, lag Nederland op christelijke feestdagen stil. Iedereen ging die dag naar de kerkmis. Inmiddels zorgen regels en wetten ervoor dat we vrij hebben op deze feestdagen, al kennen veel Nederlanders de betekenis achter Pinksteren of Pasen niet meer.
Waar Nederland en Duitsland juist religieuze feestdagen hebben, heeft Frankrijk veel meer vrije dagen die te maken hebben met nationalisme en hun oorlogsverleden. Naast een viering van de onafhankelijkheid, wordt op 11 november ook de wapenstilstand met België gevierd. De vrijheid wordt op 8 mei gevierd.
Koehandel
In 2017 wilde nog de helft van de Nederlanders christelijke feestdagen inleveren voor Bevrijdingsdag. Zeventig procent van de bevolking is voor een vrije Bevrijdingsdag. Bijna elk ander land heeft wel een nationale feestdag om de onafhankelijkheid of vrijheid van het land te vieren.
Werkgevers bepalen
Wel kunnen werkgevers er zelf voor kiezen om hun werknemers op een feestdag vrij te geven. Zo hebben de meeste bedrijven in cao’s vastgesteld dat werknemers eens in de vijf jaar vrij krijgen op Bevrijdingsdag. Andere bedrijven gaan verder. Het personeel van radiozender FunX en chocolademerk Tony Chocolonely hebben op 1 juli, de dag waarop Keti Koti wordt gevierd, vrij. Op deze van oorsprong Surinaamse feestdag wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. De naam komt van het Sranantongo en betekent ‘ketenen gebroken’.
Buiten Europa, aan de andere kant van de oceaan, ondertekende in 2021 president Biden een wet die per direct Juneteenth tot een nationale feestdag verklaarde. Op deze dag viert heel de Verenigde Staten de afschaffing van de slavernij en de bevrijding van de tot slaafgemaakten. Wie weet kan Nederland hier ook een voorbeeld aan nemen.
Meer vrije dagen?
Al jaren vragen veel mensen zich af of we niet meer officiële vrije dagen moeten uitroepen. Nederlanders voelen weinig verbintenis met de christelijke feestdagen. Wordt het tijd dat we het islamitische Suikerfeest, Joodse Jom Kipoer of het Hindoeïstische lichtjesfeest Divali aan ons repertoire toevoegen?
De opties voor extra of andere feestdagen zijn eindeloos. Willen we het Europees gemiddelde bereiken, dan kunnen we zeker nog drie feestdagen kiezen. En zeg nou eerlijk, wie kan er nou niet een extra vrije dag gebruiken?
Eetspiratie voor de aankomende feestdagen? Deze traditionele kerstgerechten bereiden onze Europese buurlanden.