Oost-IJsland
- Artikel
- 08 okt 2021
- 3 minuten leestijd
Avonturiers weten IJsland steeds vaker te vinden. Toch blijven reizigers opvallend vaak weg van de Oostzijde van het eiland. En dat terwijl de uitgestrekte vlaktes hier voor je openliggen.
Denk je aan IJsland dan roept dat waarschijnlijk direct beelden op van fjorden, vulkanische bergen en watervallen. Miljoenen jaren geleden ontstonden die doordat twee tektonische platen op de Mid-Atlantische rug uit elkaar bewogen. Vulkanische uitbarstingen zorgden ervoor dat IJsland werd geboren. Omdat het eiland zich precies op de spreidingsrug bevindt, wordt het elk jaar nog ongeveer twee centimeter breder. IJsland blijft dus altijd groeien.
Over het eiland verspreid vind je de meest indrukwekkende natuurverschijnselen. Zo maken de mineraalrijke warmwaterbronnen de lange, donkere winters dragelijker. Vooral de Blue Lagoon is populair onder reizigers, maar het land barst van de geothermische baden. In het oosten vind je die bijvoorbeeld in het plaatsje Egilsstaðir, bij de lokaal bekende Vök baden.
IJsland ligt op een breuklijn, waardoor je hier veel actieve vulkanen vindt. Het eiland telt er maar liefst tweehonderd. Dertig daarvan zijn uitgebarsten sinds de eerste mensen zich er vestigden in de achtste eeuw. Zo ook de Askja vulkaan, die je vindt aan de rand van het in de hooglanden gelegen Vatnajokull Nationaal park.
De IJslandse hooglanden zijn een gebied van vuur en ijs. In het nationale park ligt namelijk ook gelijknamige Vatnajokull gletsjer. Sprankelend blauw bedekt de grootste ijskap van IJsland zo’n elf procent van het land. Daarbij is het ijs voortdurend in beweging en verschuift het jaarlijks zo’n achthonderd meter.
Tussen alle natuurelementen is de Hengifoss, ook wel de hangende waterval, niet te missen. Deze is namelijk honderdachttien meter hoog en daarmee een van IJslands hoogste watervallen. Ook de metersdikke lagen basalt die afwisselen met roodkleurig sediment zorgen voor een bijzonder effect. Het kost je wel een pittige wandeling van zo’n twee kilometer om de plek te bereiken. De route voert je echter langs nog meer watervallen, waaronder de indrukwekkende Litlanesfoss.
Eten en drinken
IJslanders houden van tradities en van eten. Niet gek dat er daarom zoveel samengaan, zoals bij Thorrablot. Oorspronkelijk was dit een offerfeest, inmiddels is het een midwinterfeest van eind januari tot eind februari — in de oud IJslandse kalender is dit de maand Thori. Nog steeds wordt dit gevierd met veel eten. Families, zelfs hele dorpen, komen samen om traditioneel bereidde gerechten te eten. Denk aan: gekookte schaapskop, ramtestikels en gefermenteerde haai.
In maart is Bolludagur, dé nationale dag van verwennerij. Deze dag wordt gekenmerkt door een overvloed aan gebakjes gevuld met jam en room, afgetopt met chocola. Later in de maand viert men Sprengidagur. IJslanders eten op de laatste dag voor vastentijd tot ‘hun buik barst’, waar de naam vandaan komt. Men eet dan soep gemaakt van linzen, groeten en gezout vlees, vergelijkbaar met onze erwtensoep.
Vervoer
Geen haast? In 48 uur vaar je met de ferry van het Deense Hirsthals naar Seydisfjordur in Oost-IJsland. Onderweg kom je langs de Faeröer eilanden waar de ferry een korte stop maakt. Voordeel van deze manier van reizen is dat je met eigen vervoer richting IJsland gaat. Een auto hebben om grote afstanden te overbruggen is namelijk erg handig op het eiland. Toch liever een snelle overtocht? Met het vliegtuig ben je er binnen drie uur.
Goed om te weten
Beste reistijd: Maart t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: IJslandse kroon (ISK)
Taal: IJslands
Kraanwater: Drinkbaar