Op wintersport in Oostenrijk? Vanaf nu is een testbewijs niet meer voldoende
- Artikel
- 09 nov 2021
- 3 minuten leestijd
De bewegingsvrijheid van ongevaccineerden is vandaag flink ingeperkt in Oostenrijk. Een testbewijs voor toegang tot onder andere horeca en hotels is vanaf nu niet meer voldoende. Grote gevolgen dus voor reizigers die deze winter op skivakantie willen.
2G-beleid
2G staat in Oostenrijk voor geimpft oder genesen. Oftewel: gevaccineerd of genezen. Dit is een strenger alternatief voor het 3G-beleid, dat onder andere in Nederland wordt gevoerd, waarbij mensen ook met een testbewijs bijvoorbeeld de horeca binnenkomen.
Vooral voor mensen die deze winter op skivakantie willen, heeft de nieuwe maatregel grote gevolgen. Zonder vaccinatie- of herstelbewijs kom je in Oostenrijk niet meer binnen bij cafés, restaurants, kappers en locaties met meer dan 25 personen. Ook voor toeristische trekpleisters als kabelbanen, hotels en sportvoorzieningen heb je vanaf nu een vaccinatie- of herstelbewijs nodig. Zonder vaccinatie op de Oostenrijkse skipiste terechtkomen is dus praktisch onmogelijk geworden.
Het beleid in Oostenrijk geldt voor iedereen ouder dan vijftien jaar. De komende vier weken is er nog sprake van een overgangsfase voor mensen die slechts gedeeltelijk gevaccineerd zijn. Zij kunnen de komende weken nog toegang krijgen met een gedeeltelijk vaccinatiebewijs én een negatieve testuitslag.
Skiën met Janssen?
De kreet ‘Dansen met Janssen’ gonsde een tijd door Nederland. Maar skiën met Janssen is toch een ander verhaal. Vanaf 2 januari 2022 beschouwt de Oostenrijkse regering een enkele prik van Janssen niet meer als een volledige vaccinatie. Mocht je volgend jaar in Oostenrijk op wintersport willen en maar één vaccinatie van Janssen hebben, dan moet je dus alsnog op zoek naar een tweede prik. Of deze zoektocht makkelijk zal worden is nog maar de vraag, aangezien mensen onder de zestig in Nederland vooralsnog pas vanaf januari in aanmerking komen voor een 'boosterprik'.
Niet alleen het Janssenvaccin heeft overigens een houdbaarheidsdatum in Oostenrijk. Ook coronabewijzen van andere vaccins verlopen na negen maanden, omdat de werking na verloop van tijd afneemt. Voor inwoners van Oostenrijk zou dit dus betekenen dat ze elke negen maanden een extra vaccinatie moeten halen om hun vrijheid te behouden.
Medische mondkapjes
Naast het hebben van een coronabewijs, moet je ook rekening houden met mondkapjes. Het dragen van simpele mondkapjes is niet meer voldoende in het land. Enkel met een medisch FFP2-masker ben je welkom op drukke plekken, zoals een skilift. Ook in winkels, musea en bibliotheken is dit medisch mondmasker verplicht.
Deelstaat Saksen
Niet alleen in Oostenrijk worden deze strenge regels gehanteerd. Ook de Duitse deelstaat Saksen voert een vergelijkbaar 2G-beleid door. De enige uitzondering die hier geldt, is voor kinderen en mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren. Saksen ligt in het oosten van Duitsland en grenst aan Tsjechië en Polen. In deze deelstaat vind je onder andere de stad Dresden, waar de kerstmarkt jaarlijks duizenden bezoekers uit heel Europa trekt. Mocht de kerstmarkt dit jaar doorgaan, dan is de kans groot dat je ook hier alleen met een vaccinatie- of herstelbewijs welkom bent.
Weten met wat voor maatregelen je per land te maken krijgt op je reis? Raadpleeg de interactieve coronawereldkaart.