3400 jaar oude 'Verloren Stad' per ongeluk gevonden in Egypte
- Artikel
- 13 apr 2021
- 4 minuten leestijd
De ontdekking van het graf van farao Toetanchamon in 1922 is niet langer dé doorbraak in archeologisch onderzoek naar het mythische oude Egypte. De afgelopen zeven maanden stonden namelijk in het teken van een gloednieuwe ontdekking: de “Lost Golden City” Aten is weer terecht.
September 2020. In de buurt van de Egyptische stad Luxor begint een team archeologen met opgravingen. Ze zijn op zoek naar de begrafenistempel van farao Toetanchamon, die wereldberoemd werd met de ontdekking van zijn onaangetaste graftombe in 1922. Maar toen links en rechts ineens tot wel drie meter hoge muren opdoemden, bleek het team op iets veel groters te zijn gestrand: het 3400 jaar oude Aten.
Al veel langer werden expedities naar deze verloren stad tevergeefs georganiseerd. Dat het team niet eerder op het naar de Egyptische zonnegod vernoemde Aten stuitte, kwam doordat niemand dacht dat de stad hier had kunnen liggen.
Schokkend intact
Het is de droom van elke archeoloog: de stad is ongeëvenaard goed bewaard gebleven. Zo goed zelfs, dat het wordt vergeleken met Pompeii in Italië. Volledige buurten, zoals een bakkerskwartier compleet met ovens, potten voor opslag, administratiedistricten en woonwijken zien inmiddels al het licht. Maar liefst drie paleizen zijn blootgelegd, toebehorend aan farao Amenhotep III. De bijna compleet intacte kamers zijn gevuld met alledaagse voorwerpen daterend tot wel 3400 jaar terug. Deze schijnen een licht op hoe het alledaagse leven eruitzag in Amenhotep III’s tijd, de gouden eeuw van het oude Egypte.
Ook zijn er skeletten gevonden die op bijzondere wijze zijn begraven: met armen gespreid en touw rond de knieën. In een huis is het graf van een koe of stier gevonden. Deze vondsten zijn uniek en stellen de archeologen voor nieuwe vragen. Wat was bijvoorbeeld het nut van dierenbegrafenissen, specifiek binnenshuis?
Posted by Dr. Zahi Hawass on Thursday, 8 April 2021
Antwoord op een groot mysterie
Dit zijn niet de enige vragen die vermoedelijk beantwoord worden met de vondst van Aten. Een van de grootste mysteries over het oude Egypte zal mogelijk eindelijk worden opgelost. Na farao Amenhotep III werd de stad namelijk bewoond door nog drie farao’s, waaronder Toetanchamon. Maar de laatsten, Akhnaton en Nefertiti, verhuisden plotseling naar Amarna, een stad aan de oostelijke oever van de Nijl. Tot dusver was de reden voor dit vertrek Egyptologen een raadsel. Nu de verloren stad eindelijk terug is gevonden, hopen ze bewijs te vinden voor de reden van de verhuizing.
Pas het begin...
En dit is pas het begin, want in de afgelopen zeven maanden is enkel nog het zuidelijke deel van de stad opgegraven. Niet omdat het werk zo langzaam gaat, maar omdat de stad zo ongeëvenaard gigantisch is. Het noordelijke deel van de stad, evenals een begraafplaats, zijn al gelokaliseerd maar liggen nog bedolven onder hetzelfde zand waar ze voor twee millennia onder lagen.
Archeologen vermoeden dat de begraafplaats weer nieuwe schatten zal brengen. De bouwstijl van de tombes heeft namelijk veel weg van de laatste rustplaatsen van farao’s en belangrijke koningen in de Vallei van de Koningen, iets verderop. De expeditie verwacht daarom in Aten nog ongeopende tombes te vinden, onaangeraakt en dus vol waardevolle vondsten.
Enkeltje oudheid
Egyptologen noemen de vondst nu al de belangrijkste ontdekking sinds het graf van Toetanchamon honderd jaar geleden. De timing komt als een droom: na de opstand in 2011 kreeg de toerismesector in Egypte het zwaar te verduren en zoals overal ter wereld ligt deze tijdens de pandemie volledig stil. Maar nu wil het land weer reizigers trekken. Het grootste verkooppunt: Egyptes eeuwenoude erfgoed. Het is dus zomaar mogelijk dat we deze ontdekking binnenkort van dichtbij kunnen ervaren. En dat maakt het door het oude Egypte-gefascineerde kind in ons natuurlijk zielsgelukkig.
Interesse in meer historische mysteries? Leer over het (opgeloste) raadsel van Paaseiland en voor welke nieuwe uitdaging het nu staat.