Van liefdespaasei tot rouwende singles: de opmerkelijkste valentijnstradities ter wereld
- Artikel
- 14 feb 2022
- 4 minuten leestijd
Valentijnsdag: commerciële onzin of toch gewoon lekker romantisch? Uit onderzoek blijkt in ieder geval dat ongeveer een derde van de Nederlanders de dag van de liefde viert. Maar niet de hele wereld viert het met bloemen en chocola. We hebben de gekste tradities op een rij gezet.
Lust je een snoepje?
Valentijnsdag wordt in Argentinië pas in juni gevierd. Dit doen ze tijdens de Sweetness Week, waar mensen snoep inruilen voor een kus. Deze week was eerst een marketingstunt van een snoepmerk, maar is nu een vaste traditie geworden. Wie zoet is krijgt lekkers. Of andersom?
Verplichte chocolade
In Japan is Valentijnsdag eenrichtingsverkeer. Hier zetten vooral vrouwen hun partners in het zonnetje. En niet alleen geliefden worden vertroeteld, want op 14 februari worden ook mannelijke collega’s verwend door vrouwen op de werkvloer. De naam van deze traditie? Giri Choco, oftewel: ‘verplichte chocolade’. Steeds meer Japanse vrouwen komen hiertegen in opstand en zien het als een vorm van machtsmisbruik. Sommige bedrijven hebben het tegenwoordig daarom ook verboden op de werkvloer.
Maar worden vrouwen dan helemaal niet verwend in Japan? Dat wel, want op 14 maart zijn de rollen omgedraaid. Op deze White Day ontvangen zij – je raadt het al – witte chocolade van hun geliefden.
In de fik ermee
Fransen staan bekend als gepassioneerde mensen en Valentijnsdag overslaan zou dus ook niet passen bij de reputatie van het land. De liefdesdag werd in het verleden zelfs met behoorlijk wat bombarie gevierd. Elk jaar vond er namelijk een soort loting plaats. Hoe dat eraan toe ging? Mannen en vrouwen zaten apart van elkaar in wagens. Ze moesten allemaal een lot trekken en werden op basis daarvan gematcht. Vervolgens werden de ongehuwden tegenover elkaar gezet. Als de single man niet geïnteresseerd was, riep hij de vrouw niet naar hem toe en liet hij haar staan.
Na die vleeskeuring werd er een vreugdevuur ontstoken, waarin afgewezen vrouwen foto’s van de ongeïnteresseerde mannen verbrandden. Dit ging gepaard met de nodige scheldwoorden en woede. Vanwege de heftigheid hiervan en de mogelijkheid om anderen zwart te maken, werd het ritueel uiteindelijk verboden door de Franse regering.
Iets met borduren en een os
De zevende dag van de zevende maand (snap je ‘m nog?) is in China een traditioneel feest voor tortelduifjes. Op deze dag wordt een oude romantische legende tussen een weversmeisje en een ossenherder geëerd. Vrouwen proberen daarom indruk te maken met hun borduurskills en kinderen hangen rozenkransen om de horens van ossen. En wat doen de mannen dan? Tja, toekijken?
Lepeltje lepeltje
Maar dan letterlijk. In Wales doet men romantisch op 25 januari: St Dwynwen's Day. Gebaseerd op, hoe kan het ook anders, een mooi Welsh sprookje. Geliefden geven elkaar op deze dag rozen, kaarten, chocolade en houtgesneden lepels? Want welk gebaar is nou romantischer dan een hele koude winternacht opblijven om een sierlijke lepel uit een stuk hout te snijden. Ehm...
Duitse onheil
Tegenwoordig doen onze oosterburen vrolijk mee aan de kleffe gewoontes waaraan velen van ons zich op deze dag schuldig maken. Maar relatief kortgeleden was dat heel anders. Vooral voor de Tweede Wereldoorlog werd 14 februari in Duitsland namelijk gezien als een ware ongeluksdag. Was je op die dag geboren? Dan zou je niet oud worden. De reden hiervan was dat men er in Duitsland vanuit ging dat Judas, de verrader van Jezus, die dag geboren zou zijn. Romantischer kan bijna niet.
Valentijnspaasei
Wat hebben Valentijnsdag en Pasen met elkaar te maken? Vraag het een Deen en je krijgt een creatief antwoord. In zowel Denemarken als Noorwegen wordt er een waar spel van de dromerige dag gemaakt. Ben je als man verliefd? Dan schrijf je een gaekke-brev (gekke brief) en onderteken je die met puntjes in plaats van je naam. Het aantal puntjes staat voor het aantal letters in de naam en de vrouw die de brief ontvangt moet raden van wie de liefdesverklaring komt. Goed geraden? Dan moet de bewonderaar met Pasen een paasei aan zijn crush geven. Fout geraden? Dan worden de rollen omgedraaid en wordt de man getroost met een chocolade-ei. Een traditie om blei van te worden dus.
Om van te janken
Valentijnsdag klef en commercieel? Emigreer dan vooral niet naar Zuid-Korea. Want daar leggen stellen elkaar zowat iedere maand flink in de watten. In Zuid-Korea hebben ze dan ook drie verschillende varianten van Valentijnsdag en daarbovenop tal van andere romantische tradities voor koppels. Zo heb je bijvoorbeeld Kusdag in juni en Knuffeldag in december. Aan singles wordt ook gedacht. Op 14 april ‘rouwen’ zij om hun vrijgezellenleven. Hoe ze dat doen? Niet door tranen met tuiten te huilen. Wél met het eten van zwarte noedels in zwarte bonensaus. Oh, en uiteraard in zwarte kleding. Hoera dan maar?
Kan je het écht niet laten? Origineel boven conventioneel: dit zijn de meest cliché aanzoeklocaties en de alternatieven.