De meest unieke friettradities ter wereld
- Artikel
- 13 jul 2022
- 6 minuten leestijd
Een patatje oorlog of een flinke dot mayo op je friet? De frituursmaken en -tradities verschillen in ons kikkerlandje al enorm, maar ook andere landen kennen hun eigen smakelijke tradities. Op deze dag van de Franse frietjes delen we de meest opmerkelijke.
Patat of friet kent zijn oorsprong niet in Nederland. Want we maakten hier pas kennis met de vette hap rond 1920. Daarvoor gaan er al vele verhalen rond van een Heilige Teresa uit Spanje. Ze zou in de zestiende eeuw al kleine stukken aardappelen in een steelpan koken en als versterkende voeding voor de zieken gebruiken. En daarom wordt ze vaak de schepper van de friet genoemd. Anderen beweren weer dat Belgische vissers uit diezelfde tijd de uitvinders van frieten zijn. Ze zouden hun aardappelen frituren als aanvulling op hun maaltijd.
Franse frieten
Wereldwijd kennen mensen vooral French fries en wijzen de Fransozen daarom ook aan als grondleggers. Maar dat is waarschijnlijk niet terecht: de welbekende Franse frietjesontstonden pas in de tweede helft van de achttiende eeuw.
In de eetkraampjes op de Pont Neuf, een brug over de Seine in Parijs, werden de pommes frites twee centimeter dik gesneden. Daarna werden ze voor de hongerige voorbijgangers tot perfectie in de vetpan gegaard. Et voilà: dat was de start van een aardappeldelicatesse die eeuwen later overal ter wereld bekend is.
Frietje goudstof uit Amerika
Of onze vette hap nou van oorsprong Spaans, Frans of Belgisch is, we gunnen de Fransen en hun frites uiteraard een nationale frietendag. Daar doen we dan niet moeilijk over. Maar één ding blijft wel duidelijk: ieder land eet zijn frieten op een eigen manier. Zo ook in de Verenigde Staten.
In 2021 vestigde een restaurant in New York nog een Guinness-wereldrecord. Waarom? Mensen moesten tweehonderd dollar (op dat moment omgerekend 169 euro) neertellen voor een frietje. Gelukkig gaat het niet zomaar om gefrituurde aardappel met Mornaysaus: er zit champagne, ganzenvet en geschaafde truffel in het gerecht verwerkt en de 23-karaats eetbare goudstof dient als garnering.
Het gerecht is naar aanleiding van de Amerikaanse nationale frietjesdag bedacht en heet Creme de la Creme Pommes Frites. En als je dan na die luxe, zoute hap flinke dorst hebt gekregen, kan je de dorst lessen met een verfrissende milkshake met ezel-karamel-room en vanillebonen uit Madagascar. En dat voor maar honderd dollar.
Frans-Canadese variant: poutine
Vanuit de Verenigde Staten trekken we naar het noorden: Canada. Daar vind je de delicatesse: poutine. Dit kent zijn oorsprong in hoofdstad Quebec en staat bekend als een van de meest kenmerkende gerechten uit het land. Uiteraard staan frieten hierin in de hoofdrol. Deze worden langzaam gegaard, zodat ze vanbinnen zacht en vanbuiten perfect krokant zijn.
Wat je verder op je bord kan verwachten? De belangrijkste ingrediënten – naast de patat – zijn: kaaswrongel (vochtige stukjes gestremde melk) en vleesjus. Belangrijk is dat de wrongel niet mag smelten, want het moet juist de rubberachtige structuur behouden. Schreeuw je nu nog steeds: “Ik wil kaas!”?
In restaurants wordt er vaak met foefjes geëxperimenteerd, dus daar kan je nog allerlei extra’s op je bord verwachten. Denk aan: pulled pork, kreeft, bacon of ei. Benieuwd naar deze smaaksensaties? Lees hier dan alles over de Frans-Canadese variant van patatje oorlog.
Patat als broodbeleg in Engeland
Een boterham met de Engelse chips als beleg. Wellicht heb je het weleens als snack in een film als Wild Child voorbij zien komen. En we kunnen bevestigen: waar het eerder in de pub aan de arbeidersklasse werd geserveerd, vind je deze klassieke versnapering nu overal in het Verenigd Koninkrijk. Je kan de beboterde sandwich naar gewenst extra beleggen met Britse bruine saus, ketchup, mayonaise of malt vinegar.
De noorderburen kunnen ook wat van combineren. In het Schotse Dundee kan je bijvoorbeeld een wegwerpbakje met chips bedekt met koolsalade signaleren. Dit is echter wel van origine een Ierse delicatesse. We knijpen de Schotten wel een oogje toe, zolang de aardappelen maar krokant blijven.
Een smerig goed, Grieks broodje
Niet alleen de Engelsen hadden het idee om hun boterham te vullen met patat. De Grieken gaan zelfs een stapje verder met de Vromiko sandwich. Wat zie je nog meer opgestapeld op je sneetje liggen? Hotdogs, ketchup, mayo én pittige saus. Want waarom zou je een keuze maken als je ook alles kan combineren? En om het gezond te maken top je het natuurlijk af met... een paar plakjes tomaat.
Mensen die zo’n broodje met alles erop en eraan niet zien zitten, snappen wellicht waar de naam vandaan komt. Want vromiko betekent in het Grieks namelijk ‘smerig’ of ‘vies’.
Patat met bosui en visvlokken
De Japanse keuken staat bekend om de smaak umami: de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter. In het Japans betekent dit woord ‘hartig’ of ‘heerlijkheid’. En met deze kapsalon uit Japan leer je die smaak goed kennen: Okonomi Fries. Het gerecht is geïnspireerd op okonomiyaki, een Japanse hartige pannenkoek van witte kool met allerlei toppings.
In de frietvariant worden de goudbruine aardappelreepjes afgetopt met onder andere bosui, verse peper, sesamzaad en bonitovlokken, oftewel: vlokken roofvis. Dit vul je aan met verschillende sauzen. Namelijk de gelijknamige, speciale saus die bij het normale okonomiyaki-gerecht hoort én een mix van sriracha en Kewpie-mayonaise.
Lekkere trek gekregen? Of op zoek naar anti-katervoer? We geven je de droom van elke student: biernoedels. En je vindt ze in dit Canadese restaurant.