De hoogste piek van Portugal beklimmen? We helpen je op weg
- Artikel
- 22 sep 2023
- 7 minuten leestijd
Sommige dingen moet je gewoon een keer gedaan hebben. Voor veel wandelfanaten staat hiken op een vulkaan hoog op die lijst. Chris ging het avontuur aan en overnachtte zelfs in de krater van de Portugese Pico. Wil jij dit ook? We leggen precies uit hoe je dat aanpakt.
Grijs gebied
De berg Pico bevindt zich op het gelijknamige eiland dat het op één na grootste van de Portugese Azoren is. Het heeft de bijnaam ‘grijs eiland’ vanwege de vulkanische bodem, en wordt ook wel bergeiland genoemd. Lavaformaties en wonderbaarlijke groen en grijze landschappen staan in contrast met het blauw van de omliggende oceaan. En de omgeving is niet alleen goed voor dit prachtige palet aan kleuren. De vruchtbare lavagrond is ook perfect voor wijnbouw. Niet zo gek dus dat dit bijzondere landschap in 2004 door UNESCO erkend werd als werelderfgoed.
I lava Pico
Terug naar Montanha do Pico, oftewel: de berg van Pico. Om deze reus kan je moeilijk heen. De slapende vulkaan torent met een hoogte van 2.351 meter namelijk ver boven de rest van de Azoreneilanden uit. Het is daarmee zelfs de hoogste berg van Portugal. Ter illustratie: Pico is meer dan twee keer zo hoog dan andere Azorische bergtoppen. De vulkaan is een ecologisch natuurreservaat. Het is dus zaak dat de flora en fauna goed beschermd worden. Daarom mogen er per dag slechts 320 mensen naar boven en niet meer dan 160 mensen tegelijk. Ook mag je geen planten of stenen mee naar beneden nemen en mag je uiteraard niets achterlaten.
Een vulkaan dus. Maar voordat je denkt: ‘’Mij niet gezien!’’, het is een slapende vulkaan. Hij is dus al jaren niet uitgebarsten. De laatste keer was in 1720. Dat de vulkaan slaapt, betekent niet dat-ie dood is. In 2009 stootte een opening in het aardoppervlak nog vulkanische gassen en dampen uit. Dit heet een fumarole. Klinkt spannend, maar die zit je klimplezier gelukkig niet in de weg, aangezien er geen lava uitkomt. Het helpt je slechts herinneren dat de aarde onder je leeft! Ook gaaf: Pico heeft de grootste bezoekbare lavatunnel ter wereld! De Gruta das Torres. De tunnel is vijf kilometer lang en bedekt met lavastalactieten en -stalagmieten.
Ik wil dit ook!
Ben jij je reis naar de Azoren al aan het plannen? Nog heel even wachten. Hoewel Pico bij lange na niet een van de hoogste bergen ter wereld is, valt de klim niet te onderschatten. Het is behoorlijk steil en de ondergrond varieert van aarde tot rots, grind en modder. Niet iedereen haalt de top: Piquinho. Máár dit maakt Pico wel de ultieme Azoren-uitdaging. Wil je meer weten over hoe je veilig en voorbereid bergwandelt? Lees vooral dit artikel even.
Hoewel het eiland in de Azoren ligt, is er in de winter gewoon een dik pak sneeuw op de top te vinden. Ideaal voor de wat meer ervaren klimmer. Zomer of winter: je raakt niet snel verdwaald, want de route is keurig gemarkeerd door 47 routepaaltjes. De laatste indiceert het beginpunt van de Piquinho. Daar mag je maximaal twintig minuten blijven, met niet meer dan dertig mensen tegelijk. Wie een beetje aanpoot en niet verdwaalt, klimt in drie tot vier uur omhoog en doet ongeveer net zo lang over de afdaling.
Een gids is tijdens je klimtocht niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. Zij weten goed de weg waardoor het veiliger is. Ook weten ze vaak veel van de flora en fauna, wat weer bijdraagt aan het plezier tijdens je tocht. Tip: Ga niet met een hele grote groep, zo is er meer aandacht voor jou als individu.
De keuze is reuze
Het mooie aan Pico is dat je de vulkaan niet alleen kan beklimmen, je kan er ook nog eens slapen! Je hoeft dus niet per se in één dag omhoog en omlaag. Kies je voor de nachtelijke uitdaging? Dan slaap je met je tentje in de krater, slechts zeventig meter verwijderd van de top. Wanneer je overnacht moet je uiteraard wel extra bepakt de berg op, je moet zelf je tentje meezeulen. Met mooi weer maakt de sterrenhemel dat extra sjouwen wel goed, en de zonsopgang is waar het natuurlijk allemaal voor te doen is! Er mogen maximaal 32 bezoekers overnachten, en niet alle nachten van het jaar. Zorg er dus voor dat je reserveert! Overnachten kost 35 euro, als je gewoon wil wandelen ben je goedkoper uit.
Omhoog en omlaag
Of je nu één of twee dagen van deze prachtige omgeving wil genieten, we beginnen allemaal gelijk. Het beginpunt van de vulkaantocht ligt namelijk op 1400 meter, bij Casa da Montanha. Daar moet je inchecken en krijg je een gps mee. Hiermee wordt, voor veiligheidsdoeleinden, je locatie gevolgd. Nadat je bent aangemeld ga je nog zo’n duizend meter de hoogte in. Met de benenwagen. Na uren zwoegen en zweten bereik je dan de top, een fantastische beloning. Prachtig panoramisch uitzicht op de omliggende eilanden (mits er geen wolken zijn), de wind op je gezicht en een overweldigend gevoel van prestatie en voldoening.
Iedereen die wel eens eerder een berg heeft beklommen, weet dat het avontuur dan nog niet voorbij is. De afdaling is minstens zo zwaar en geeft misschien zelfs meer voldoening: aangezien je de hele terugweg met je snoet naar het uitzicht loert. Denk er wel aan minimaal vier uur voor de zonsondergang aan je afdaling te beginnen. Je wil niet in het pikkedonker over steile en scherpe rotsen klauteren. Eindelijk beneden en klaar om jezelf te belonen met een goede maaltijd? Vergeet je dan niet (verplicht) af te melden bij Casa da Montanha. Zo weten zij ook dat je weer veilig terug bent.
Voorbereid op reis
Hou er rekening mee dat het weer op Pico wisselvallig is. Over het algemeen is het op de top zo’n tien graden kouder dan op zeeniveau. Ook kan het weer snel omslaan, denk hieraan tijdens het pakken van je koffer. Wanneer het heel heet is, hou er dan rekening mee dat er de hele route geen schaduw is. Naast het onvoorspelbare weer, wisselt de ondergrond van de route regelmatig. Maar je zal nooit door begroeiing gaan. Wanneer je dus in lage begroeiing loopt, ben je van de route af. Zoek dan het pad weer op.
Tips en hulpmiddelen
Voor je voet zet op de imposante vulkaan is het belangrijk dat je de juiste spullen bij je hebt. Dat begint natuurlijk bij de essentials: stevige wandelschoenen, wandelstokken, comfortabele kleding en een regenjas. Maar ook water, eten en zonnebrand zijn cruciaal voor een veilige tocht. En zoals al eerder gezegd: neem je afval ook weer mee naar beneden met een vuilniszak.
Wil je honderd procent zekerheid over de condities boven op de berg? Op deze website vind je een livestream van de Pico. Ga voor de zekerheid ook even langs bij een officieel VVV-kantoor. Daar kennen ze het gebied als geen ander en zorgen ze ervoor dat je niets over het hoofd ziet. Zo is het in de winter bijvoorbeeld belangrijk dat je schoenkettingen bij hebt voor je de berg betreedt.
Meer van de Azoren zien? Verken het idyllische Corvo: het kleine zusje van Flores.