Hoe viert Europa de Gay Pride dit jaar?
- Artikel
- 04 jun 2021
- 6 minuten leestijd
Het is weer Pride Month en hoewel de Gay Pride niet overal doorgaat, zetten organisatoren zich wereldwijd hard in om waar het kan tóch de vlaggen uit te hangen. Van Wenen tot Stockholm, in deze steden vind je dit jaar in ieder geval alle kleuren van de regenboog.
52 jaar geleden op 28 juni vonden in Manhatten, New York de Stonewall Riots plaats. Het was een serie demonstraties als reactie op invallen en agressie tegen bezoekers van de gaybar de Stonewall Inn en de LGBTQ-gemeenschap in het geheel. De gewelddadige protesten vormden het begin van de Amerikaanse Gay Liberation Movement. Precies een jaar later vloeide hier de allereerste Gay Pride uit voort.
Ter herdenking én bewustmaking van de rellen en de discriminatie en vervolging van queerpersonen, vieren we jaarlijks de internationale Pride Month met op veel plekken de Gay Pride en parade als hoogtepunt. In een wereld die langzaam bijkomt van het coronavirus wordt de Pride dit jaar aangepast op de nodige restricties. Veel Pride-vieringen gaan daarmee terug naar de roots, als politieke en activistische demonstraties. Maar de bruisende energie en trots die horen bij dit feest van zichtbaarheid en vrijheid om te zijn wie je bent en liefhebben wie je wil, zullen in deze steden dit jaar zeker niet ontbreken.
Wenen 7 juni – 20 juni
Gewoonlijk viert de hoofdstad van Oostenrijk de Pride met een stroom aan kleurrijke boten, door de stad opgezette Pride-dorpen en de befaamde Pride-parade. Dit jaar krijgt deze parade de vorm van een politieke wandel-, rolstoel- en fietsdemonstratie voor bewustwording en zichtbaarheid voor de LGBTQ+-gemeenschap. De demonstratie beweegt langs de Ringstrasse Boulevard en eindigt voor het gemeentehuis in een feest en rally met sprekers, DJs en livemuziek.
Oslo 18 juni – 27 juni
Skeive Dager: zo staat de Pride in Noorwegen bekend. Dit jaar staat de viering in het thema van internationale solidariteit en pakt het iets kleiner uit dan normaal. Deels online, deels fysiek, vindt het grootste deel van de Pride plaats in een tentendorp aan de haven van Oslo. Hier tref je alles van eet- en drinkgelegenheden tot een prachtige markt.
Pride Park Town Square opent vier dagen lang de deuren. Bezoekers genieten er van verschillende shows, muziek, kunstvormen en cultuur. In Oslo vindt de parade dit jaar plaats op de laatste zaterdag van de Pride, maar de specifieke format wordt pas bekend gemaakt in de aanloop naar de mars.
Lissabon 19 juni – 28 juni
Deze Gay Pride bestaat uit twee verschillende evenementen: de Marcha do Orgulho LGBT (de mars) en de Arraial Lisboa Pride (the Pride Village). Geheel volgens de geldende veiligheidsmaatregelen bezet de gemeenschap dit jaar de straten van de hoofdstad van Portugal. Het doel: iedereen eraan herinneren dat we ook in deze tijd moeten vechten voor de vrijheid, veiligheid en rechten van alle mensen.
Het laatste weekend van juni wordt gekenmerkt door the Pride Village bestaande uit festiviteiten en politieke bijeenkomsten. Voorafgaand aan dit weekend vind je overal in Lissabon tentoonstellingen en evenementen. Tijdens de Village wordt de Terreiro de Paco omgetoverd tot een prachtige eet-, dans- en feestplek ter viering van zichtbaarheid en acceptatie.
Madrid 25 juni – 4 juli
De eerste Madrid Pride volgde de dood van dictator Franco in 1977, die een hatelijk regime voerde tegen leden van de LGBTQ+-gemeenschap. Tegenwoordig is de minder dan een week durende Madrid Pride de grootste in Europa. De parade alleen al trekt jaarlijks zo’n twee miljoen mensen. Maar om het dit jaar toch door te laten gaan, duurt de 2021 Pride tien dagen, met minder bezoekers en kleinere evenementen verspreid over de stad.
25 juni begint de Pride op Plaza de Chueca. Hierop volgend vind je in het hele district feesten met muziek, concerten en optredens. Op ditzelfde plein vindt op 2 juli de Mr. Gay Pride Spain plaats. De volgende dag vertrekt de parade vanaf Atocha Station, om rond middernacht te eindigen bij Plaza de Colón.
Rome 25 juni – 26 juni
Deze Pride vindt plaats in de stad van het Vaticaan. Hoewel de LGBTQ+-scene hier niet zo groot is als in Milaan, pakt Rome wel degelijk uit tijdens de Pride. De Eeuwige Stad organiseerde zelfs de eerste WorldPride.
De parade is dit jaar gelimiteerd tot Piazza del Popolo, maar het specifieke programma staat nog niet vast. Zeker is in ieder geval dat in Via San Giovanni, dé queer-straat van Rome, kleinschalige straatfeesten plaatsvinden in het thema van trots, liefde en zichtbaarheid.
Marseille 24 juni – 3 juli
In deze stad in Frankrijk is de hele Pride-week gevuld met activistische evenementen. In samenwerking met de plaatselijke bibliotheek verzamelen verschillende komieken dit jaar LGBTQ+-lectuur uit boeken, tijdschriften en muziek. Deze worden behandeld en verwerkt tot zowel luchtige als serieuze cabaretshows. Met oog op het coronavirus, publiceert de Pride Marseille dit jaar verschillende Pride-podcasts en filmavonden.
De mars vindt plaats op 3 juli, met om 17:00 uur toespraken gevolgd door een minuut stilte op de Place du Général De Gaulle ter nagedachtenis van vermiste leden van de LGBTQ+-gemeenschap, slachtoffers van aids, deportaties naar nazi-kampen en alle vormen van LGBTQ+-fobieën. Demonstranten worden gevraagd deze minuut gehurkt of liggend door te brengen. Gedurende deze evenementen deelt de Pride gratis mondmaskers uit.
Stockholm 2 augstus – 8 augustus
Hoewel de parade dit jaar niet doorgaat, vind je in de Zweedse hoofdstad dit jaar verschillende programma’s en lezingen in het thema de Sleutel tot Vrijheid. De Stockholm Pride blikt hiermee terug naar wat de Pride-beweging in het begin was: een demonstratie en manifestatie van en voor rechten, de vrijheid om te zijn wie je bent en liefhebben wie je wil.
Evenementen die plaatsvinden op het grote podium worden live gestreamd en lezingen in het traditionele Pride House gefilmd. Digitale content dit jaar zet specifiek in op dertien- tot vijfentwintigjarigen. Voor deze belangrijke doelgroep wil de organisatie zoveel mogelijk fysieke ontmoetingsplekken creëren.
Een nieuw en veelbelovend onderdeel van de Stockholm Pride is de Pride Fair: een regenboogmarkt waar je terecht kan voor alles van handwerk tot boeken en Pride-accessoires.
Stiekem van plan een Pride-viering over de grens mee te pakken? Dit hoor je vooraf te weten als je reist tijdens de pandemie.