Reizen zonder je smartphone. Kun jij ’t aan?
- Artikel
- 01 dec 2018
- 3 minuten leestijd
Bij een digital detox-reis ga je compleet off the grid.
Ik ga op reis en neem mee... sowieso een smartphone. Toch? Maar hoe ervaar je een vakantie eigenlijk zónder telefoon? Smartphoneloos reizen schijnt ontgiftend te zijn voor je lichaam. En daarom worden digital detox-vakanties steeds populairder!
Het liefst reizen we zo ver mogelijk, maar het thuisfront willen we zo dicht mogelijk bij ons houden. We liggen al scrollend aan een bounty strand of struinen scrollend door een wereldstad. Onze smartphone is niet van ons weg te slaan. Zelfs niet wanneer we ons op bucketlistwaardige plekken bevinden. Natuurlijk kan een Instagramvakantie hartstikke leuk zijn, maar wellicht verandert dit onze reiservaring. Hoe ervaar je een vakantie zonder wifi, zonder smartphone, zonder laptop en zonder tablet? Oftewel: hoe ervaar je een digital detox-vakantie?
Off the grid
Digital detoxen is simpel gezegd hardcore afkicken van het internet. Bij een digital detox-reis is het de bedoeling dat je van social media afblijft en geen werkmails opent. Met andere woorden: bij digital detoxen ga je off the grid. Precies zoals we vijftien jaar geleden op vakantie gingen. En we geven toe: soms is het fijn om te weten dat de hond van Jessica een nieuwe trimbeurt heeft gehad. En soms is het fijn om een lading likes binnen te krijgen op een getande selfie. Maar jezelf afsluiten van het thuisfront kan op vakantie geen kwaad. Want hoe groter de FOMO wat betreft het thuisfront groeit, hoe meer de MO van je reisbestemmingen kan groeien.
Inleveren maar!
Steeds meer accommodaties voeren een smartphone verbod in. Zo ga je bij het Ayana Resort & Spa op
Bali
geen telefoons aan het zwembad tegenkomen. Hier voerden ze namelijk een telefoonverbod in. Zwembadgasten bergen hun telefoon keurig op in kluisjes! Ook bestaat er bijvoorbeeld een digital detox-zomerkamp voor volwassenen, genaamd Camp Grounded. En natuurlijk zijn er zat plekken op deze aardbol te vinden, waar een zoektocht naar wifi tevergeefs zal zijn. Denk aan een boomhut diep in de bossen van
Canada
, een tentenkamp in de woestijn van
Mongolië
of een wildkampeersessie bij de fjorden in
Zweden
.
Je check-reflex temmen
Natuurlijk moeten we de smartphone op reis niet alleen als boosdoener zien. Je telefoon brengt je namelijk ook naar plekken waar je anders nooit zou komen. En het maakt ’t zoeken naar dat ene traditionele restaurantje of die ene hidden gem wel zo makkelijk. Maar zoals eerder gezegd, kan een smartphone loze vakantie je wellicht een nieuwe reiservaring bieden. Zelf een digital detox-wending aan je reis geven? Probeer de volgende dingen dan eens.
- Schakel mobiele data voor tijdrovende apps en social media uit. Denk aan WhatsApp, Facebook en Instagram.
- Zorg dat je overzicht krijgt over je schermtijd-functies, om een overzicht te krijgen van je telefoongebruik.
- Deïnstalleer de apps die je het vaakst gebruikt.
- Plan vaste momenten op een dag in, waarbij je alle meldingen en berichten opent en/of beantwoordt.
Bekijk ook: Reisverslaving bestaat echt. Zo houd je jouw wanderlust onder controle!