Terug naar de wildernis: tips voor je reis door Roemenië
- Artikel
- 21 mei 2021
- 4 minuten leestijd
Van de laatste Europese oerbossen, eindeloze bergen en sprookjesachtige watervallen tot eeuwenoude steden, unieke monumenten en de mooiste wegen ter wereld: Roemenië biedt veel meer dan alleen het kasteel van Graaf Dracula. We zetten het nog eens voor je op een rij.
Sprookjesachtige waterval
Doen berglandschappen je hart sneller kloppen, dan is Roemenië de geschikte bestemming voor jou. Dit land heeft namelijk nogal wat hoogteverschil. In de ravijnen, valleien en op de bergtoppen tref je de meest bijzondere locaties. Zo ook de Bigâr Waterval in het Anina gebergte. In plaats van in vrije val naar beneden kletteren, breekt een grote, ronde met mos overgroeide steen het water hier op in een sluier van honderden stroompjes die de Mini-rivier in regenen.
Wonderlijk werelderfgoed
Van al die bijzondere plekken, veroverden meerdere een positie op de werelderfgoedlijst. Zo tref je in Maramures imposante, volledig van hout gebouwde zeventiende- en achttiende-eeuwse kerken. In Transsylvanië brengt een wandeling door het historische stadscentrum van Sighișoara je mee naar de middeleeuwen, toen deze stad een belangrijke strategische en commerciële rol speelde in Centraal-Europa. En verder naar het westen van het land, in de Orăștie bergen, vind je Dacistische forten die stammen uit de eerste eeuw voor Christus.
Misschien wel het mooiste zijn de twee natuurlijke werelderfgoed-locaties. In 1991 verscheen de Donaudelta op de lijst. Dit is de belangrijkste rivier van het land en deze creëerde in het zuiden het grootste moerasgebied van Europa. Hier vind je dan ook een unieke biodiversiteit: het is de enige plek in heel Europa waar je pelikaankolonies kan spotten.
Daarnaast prijst Roemenië zichzelf gelukkig als eigenaar van het grootste deel van de Karpaten, de langste bergketen van ons continent. Lynxen, wolven en zelfs hoge populaties bruine beren vinden hier hun thuis. De transnationale Karpaten vormen een van de laatste échte wildernissen in Europa: dichter bij de natuur van onze verre voorouders kan je bijna niet komen.
Fagaras National Park
In de zuidelijke Karpaten ligt het Făgărașgebergte. Na de hevige ontbossing van de afgelopen decennia, zijn initiatiefnemers Christoph en Barbara Promberger nu bezig om van deze oerbossen een enorm nationaal park te maken. Dit park wordt ongeveer 250 duizend hectare groot en zou hiermee het grootste natuurpark van Europa zijn. Hier spot je een enorme diversiteit aan dieren, waaronder de Europese bizon, die na 200 jaar in dit gebergte werd geherintroduceerd.
De perfecte roadtrip
Al die mooie plekken zie je natuurlijk het liefst in één keer. Gelukkig leent Roemenië zich als geen ander voor een onvergetelijke roadtrip. Het huren van een auto is hier spotgoedkoop en zelfs zonder specifieke eindbestemming is de rit het al waard. De wegen op zichzelf zijn namelijk prachtig: het land is de trotse eigenaar van de Transfăgărășan-route, volgens Top Gear presentator Jeremy Clarkson de beste weg ter wereld.
Hoewel met een zomers zonnetje door het bergachtige landschap razen heerlijk is, kan je ook in de winter genieten van de Roemeense pracht. Transsylvanië is niet voor niets het decor van angstaanjagende verhalen, waar je tijdens een winterse tocht moeiteloos in op gaat.
Ruimte voor rust
Schrijf Roemenië niet af als je liever langere tijd op dezelfde plek verblijft in plaats van rondreist. Hoofdstad Boekarest is ideaal voor een korte stedentrip. Hier vind je prachtig versierde kerken, het grootste gebouw van Europa (dat maar liefst 70 voetbalvelden in oppervlakte is, maar een erg grimmige geschiedenis heeft) en veel winkelgelegenheid. Maar ook in populaire studentenstad Timisoara ben je makkelijk een aantal dagen zoet. Deze stad telt elf universiteiten en biedt hierdoor veel uitgaansgelegenheden, eet- en koffietentjes.
Doe je liever even helemaal niets, dan vind je in Roemenië een uitgestrekte kust. Strijk neer onder een parasol bij Mamaia, Eforie of Mangalia en dip je tenen in de Zwarte Zee. Deze kuuroorden zijn zeer geliefd bij reizigers, dus houd wel rekening met volle stranden in het hoogseizoen.
Meer weten over de grimmige geschiedenis van Roemenië? Deze dorpen werden bewust verdronken.