De route van Nienkes roadtrip richting het noorden
- Artikel
- 07 jan 2021
- 11 minuten leestijd
Dit seizoen reisden onze vier presentatoren in vier windrichtingen Europa in. Nienke begon haar roadtrip afgelopen zomer in Lelystad en eindigde helemaal op het Faeröerse eiland Mykines. Dit was de route van haar roadtrip richting het noorden.
Route: Lelystad – Marker Wadden – Giethoorn – Weerribben – Juist – Hamburg – Kiel – Møn – Kopenhagen – Løkken – Streymoy – Kalsoy – Mykines
Lelystad, Nederland
Nienke begon haar roadtrip in Lelystad, volgens velen een van de lelijkste steden van Nederland. Toen de stad in de jaren zestig vanuit de voormalige Zuiderzee werd ingepolderd vormde het een broedplaats voor architecten en creatieve geesten die erop los experimenteerden. Op dit nieuwe stuk van Nederland vind je dan ook een opeenstapeling van moderne architectuur die je tijdens een stadswandeling kan bekijken. Zo vind je er het Agora theater en kunstwerk Zuil van Lely. Op de strekdam bij de Houtribsluizen tref je een van de opmerkelijkste bouwwerken van Lelystad: Exposure, oftewel de hurkende man. De Engelse kunstenaar Atony Gormley ontwierp het 26 meter hoge stalen kunstwerk.
Marker Wadden, Nederland
Vanuit de haven van Lelystad vaar je met een veerboot in zo’n negen kilometer naar de Marker Wadden. Dit gloednieuwe natuuroord is gecreëerd door zand, klei en slib uit het Markermeer. De Marker Wadden bestaan uit opgespoten eilanden, paaiplaatsen en natuurlijke oevers waardoor het gebied bijdraagt aan het vergroten van de biodiversiteit. Je treft er dan ook veel zeldzame flora en fauna. In voor een relaxte middag met de zon op je mik? Op de wadden vind je ook een aantal stranden waar je kan uitwaaien of een duik kan nemen. Sinds afgelopen zomer vind je op de Marker Wadden een geheel zelfvoorzienend dorp. In het natuurgebied staan inmiddels twaalf houten bouwwerken rond de havenkom. Deze bieden een uitgestrekt uitzicht op het hele eiland, Enkhuizen, Amsterdam, Lelystad en Urk. Je kan er zelfs overnachten in een van de vier vakantiehuizen.
Giethoorn, Nederland
Gijthorn, Geithoorn, Geytenhoorn, Giethoorn: de populaire trekpleister in het noorden van ons land kent meerdere bijnamen. Het Overijsselse dorp kenmerkt zich door z’n bruggen, waterwegen en Hollandse huizen. Je vindt er meer dan 167 bruggen die de huizen met elkaar verbinden. Giethoorn is als het ware een archipel van allerlei karakteristieke huizen en boerderijen die zijn omgeven door bomen en grassen, zoals de Bultrugboerderij. En die oer-Hollandse uitstraling is niet onbekend gebleven bij de Aziatische toerist. Giethoorn trekt jaarlijks honderdduizenden toeristen waarbij de Chinese reiziger het voortouw neemt. De coronacrisis biedt dan ook de gelegenheid om het dorp – wanneer het weer kan – zonder internationale toeristenstroom in haar rust te beproeven. En dat doe je in Giethoorn met een punter: het typerende vervoermiddel waarmee je de befaamde waterstraten bevaart.
Weerribben, Nederland
Als je net iets verder peddelt dan de waterstraten van het welbekende Giethoorn, bereik je de Weerribben: een labyrint van sloten en moerasbossen. Weerribben is een van de grootste laagveenmoerasgebieden van Noordwest-Europa. Je komt er rietlanden en moerasbossen tegen, maar ook trilvenen: op water drijvend veengrond dat een golfbeweging maakt als je erop gaat staan. Het door mensenhanden aangelegde natuurgebied ervaar je optimaal in een kano. Zo zijn er verschillende kanoroutes waarop je tussen rieten muren vaart. Voor wandelaars biedt de omgeving verschillende wandelroutes die je dwars door de natuur rondleiden. Ook de flora- en faunaliefhebbers raken in de Weerribben niet verveeld. Je treft er vuurvlinders, waterlelies, zeldzaam rood schorpioenmos en rondzwemmende otters. Zelfs overnachten kan in de Weerribben. Er staan verschillende eeuwenoude huizen en hutten die zijn omgetoverd tot slaapplekken. Bijvoorbeeld in oude turfstekers-gebieden, vervenerswoningen en molenaarshuizen, waar je de nacht kan doorbrengen in een knusse bedstede.
Juist, Duitsland
Tijd om de Nederlandse grens over te gaan. Wie dacht dat de Waddeneilanden na TVTAS ophielden, had het al die basisschooljaren verkeerd. Je kan er namelijk nog veel meer letters achter plakken. Waaronder de ‘J’ achter van Juist. Juist (zeg Jühst) is een Oost-Fries Waddeneiland en tevens een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het Waddeneiland is klein in omvang maar groot in ambities. Het eiland wil in 2030 klimaatneutraal zijn. De Juisters gaan al de goede kant op, want al het transport wordt hier gedaan met paard en wagen of te voet. Juist verken je wandelend of met de fiets. Wandel- en fietspaden brengen je langs de meest natuurrijke plekken van het Waddeneiland. Vergeet niet te stoppen bij het strand: hier staan ouderwetse strandkorven van waaruit je uitzicht hebt over de uitgestrekte kust. Daarnaast is Juist door het grote verschil in getijden de ideale plek om wad te lopen. Neem bij het bewandelen van de wadden wel een ervaren wadloper mee.
Hamburg, Duitsland
Terug op het vasteland van Duitsland bereikt Nienke Hamburg. Met de ligging aan rivier de Elbe is Hamburg de grootste havenstad van Duitsland. De stad doet sommigen terecht denken aan Amsterdam: de binnenstad kent maar liefst 2400 bruggen. Bezoek Speicherstadt voor een wandeling langs talloze pakhuizen die tot op de dag van vandaag dienen als opslagplaats voor waardevolle handelsgoederen. Of bezoek Hamburger Kunsthalle en operagebouw Elbphilharmonie voor een culturele dagbesteding. Voor muziekliefhebbers gaat er in de wijk St. Pauli een wereld open. Hier treed je namelijk in de voetsporen van The Beatles. Een rondleiding in de wijk leidt je langs alle oorspronkelijke locaties waar de individuen zijn uitgegroeid tot de band die de wereld zou veroveren. De rondleiding brengt je langs Indra, een club waar The Beatles hun eerste optreden hebben gegeven en langs The Bambi Kino, het eerste huis waar de Engelse band bijna drie maanden heeft gewoond. Vergeet voor je vertrek uit Hamburg niet een curryworst te eten bij Imbiss bei Schorsch. Dé curryworsttent waar al sinds 1962 hele volksstammen op af komen.
Kiel, Duitsland
Kiel kent een van de belangrijkste en drukste waterwegen en heeft zichzelf daarom uitgeroepen tot dé zeilhoofdstad van Europa. Gelegen aan de Kieler Förde, een zijarm van de Oostzee, ervaar je in Kiel de combinatie van een maritiem levensgevoel met karakter, cultuur en geschiedenis. Kiel staat bekend om een verscheidenheid aan internationale zeilevenementen. Zo vormen de stranden van de Kieler Före jaarlijks het toneel van de Kieler Woche, het grootste zeilevenement ter wereld. Boten en schepen van alle soorten, maten en tijdperken nemen deel aan de parade. Ontsnappen aan het beton onder je voeten? Met het vignet uit de kampeergids van Landvergnügen mag je een keer gratis overnachten op het erf van een boer. Deze boerderijen worden generatie op generatie doorgegeven en geven reizigers de mogelijkheid te ontwaken in een idyllisch Duits weiland.
Møn, Denemarken
De tweede grens die Nienke tijdens haar roadtrip overstak is die met Denemarken, misschien wel het meest Nederlandse land dat er bestaat. Møn is een natuurrijk Deens eiland dat bekend staat om de hoogste kliffen van het land, genaamd Møns Klint. Vanaf deze kliffen heb je een prachtig uitzicht over de azuurblauwe zee. Over de kliffen kan je paardrijden en wandelen, maar ook te water is er genoeg te doen, zoals zeilen en snorkelen. Naast Møns imposante krijtrotsen zijn er nog een aantal indrukwekkende plekken die je kan verkennen. Zo vind je verspreid over het eiland een tiental gigantische prehistorische grafheuvels die van top tot teen met gras begroeid zijn. Maar ook de stranden van het eiland zijn een bezoek waard. Flaneer over de zandstranden van Rabylille, Oddermose en Harbølle. Ook overnachten op Møn kan. Op het eiland vind je vele zomerhuizen – of sommerhuse op z’n Deens – die je kan huren. Maak een wandeling rondom het huis in het bos, neem een ochtendduik in de zee of creëer een Deens avondmaal, gevolgd door een spelletjesavond bij kaarslicht.
Kopenhagen, Denemarken
Kopenhagen: groen, innovatief, hip en vooral heel ambitieus. Van energiecentrales waarop gras-skibanen worden gebouwd tot een oud industriegebied dat vijftigduizend mensen moet gaan huisvesten: de Deense hoofdstad blinkt uit op het gebied van duurzaamheid. Het innovatieve karakter van Kopenhagen is duidelijk terug te zien in de moderne bouwwerken die er staan. Een van deze architectonische hoogtepunten is Karen Bixens Plads: een universiteit in de vorm van een futuristisch, groen bouwwerk. Door de ronde en groene details van het gebouw wordt er door critici ook wel gerefereerd aan Hobbitland en de Teletubbies. Een ander experimenteel toppunt van de stad is Konditaget Lüders: een parkeergarage waarop je een speelplaats en fitness ineen treft. Breng als klap op de vuurpijl een bezoek aan Copenhill. Dit is een gigantische energiecentrale, volledig bekleed met gras. Je kan er vanaf skiën, maar ook abseilen, fitnessen en een ‘bergwandeling’ maken. Sluit je dag in Kopenhagen af bij Reffen: een aan het water gelegen terrein waar zo’n vijftig lokale ondernemers in hun eetkraampjes biologisch eten uitserveren.
Løkken, Denemarken
Aangekomen op het hoofdeiland van Denemarken tref je kustplaats Løkken: vroeger een vissersdorp, tegenwoordig ook een populaire badplaats. Het dorp kent talloze charmante straten met cafés, winkels en kleine gele huizen. Maar het hoogtepunt van Løkken ligt op steenworp afstand van het dorp. Løkken heeft namelijk een enorm zandstrand waar jaarlijks zo’n vijftigduizend (vooral Deense) toeristen op afkomen. De brede kustlijn is de ideale plaats om je zomerdagen te spenderen. De Denen doen dit in strandhuisjes die de hele kuststrook bezetten. In Løkken staan er bijna vijfhonderd. Maak een wandeling langs de bunkers, of bekijk ze vanuit je auto. Het strand van Løkken leent zich namelijk voor het zogeheten ‘strandrijden’: met je auto een rit maken over het strand. Dit is hier een gebruikelijk concept, omdat de kustlijn van Noordwest-Denemarken zo breed is. Check voor het strandrijden wel goed de regels en houd vanzelfsprekend rekening met je omgeving.
Streymoy, Faeröer eilanden
Na een boottocht van zo’n dertig uur bereik je vanaf het uiterste puntje van Denemarken de Faeröer eilanden. Onvoorspelbaar, mysterieus en on-Europees: zo voelen deze achttien eilanden die midden in de woeste Atlantische Oceaan opdoemen. Met hun rijkdom aan watervallen, rotspartijen en vuurtorens zijn de Faeröer eilanden een paradijs voor hikers. Het grootste eiland van de Faeröer, waar zich ook de hoofdstad Tórshaven bevindt, is Streymoy. Bijna de helft van alle inwoners woont in de pittoreske hoofdstad. De stad is met haar gekleurde huizen en daken van gras een van de kleinste hoofdsteden van de wereld.
Kalsoy, Faeröer eilanden
Ten noorden van Streymoy tref je het Faeröerse eiland Kalsoy. Bekend vanwege de vuurtoren van Kallur op de meest noordelijke punt van het eiland. De vuurtoren steekt prachtig af tegen het imposante decor van de rotsformaties. Het is tevens het eindpunt van een fenomenale wandeltocht die een adembenemend uitzicht over de eilandengroep biedt. Het mysterieuze gevoel rond de archipel vind je terug in de verhalen over legendes en mystieke wezens als trollen, reuzen en geesten. Zoals de legende van Kópakonan: de zeehondenvrouw die het hele eiland vervloekte. Aan de kust van Kalsoy vind je het bronzen stalen standbeeld van de zeehondenvrouw die je de mythe doet herbeleven.
Mykines, Faeröer eilanden
De laatste stop op Nienkes roadtrip is Mykines: het meest westelijke eiland van de Faeröer. Op Mykines leven meer dieren dan mensen: dat zijn er namelijk slechts vijftien. Wat je er wel tegenkomt zijn papegaaiduikers. Deze vliegen in grote kolonies over het water en langs de rotswanden. Mykines kent de grootste populatie papegaaiduikers van de Faeröer. Op het eiland zijn verschillende wandelroutes uitgezet, waaronder een die je naar de vuurtoren van Mykines leidt. De vuurtoren markeert de meest westelijke punt van het eiland en werd in 1909 gebouwd. De route naar de vuurtoren brengt je langs puntige rotsklippen, steile trappen en zelfs een brug waarmee je de oceaan oversteekt. Als je afreist naar een van de kleinere eilanden zoals Mykines is de kans groot dat je slaapt in guesthouses bij de bewoners thuis. Zo krijg je echt een inkijk in het leven van de inwoners van de Faeröer.
Ook benieuwd naar Jennifers roadtrip richting het westen? Ze volgde deze route.