Schiermonnikoog
- Artikel
- 19 feb 2021
- 4 minuten leestijd
Schiermonnikoog is niet alleen een van de kleinste Waddeneilanden, maar met minder dan duizend inwoners eveneens de kleinste zelfstandige gemeente van Nederland. Het eiland hoort bij de provincie Friesland en wordt door de inwoners ook wel liefkozend Lytje Pole genoemd, wat staat voor klein polletje, of wel een klein stukje grond. Het eiland heeft het breedste strand van Europa. Tussen al dit zand vind je slechts één dorpje: Schiermonnikoog. Schiermonnikoog kent veel tradities die je elders in ons land niet zo snel meer tegenkomt. Zo heeft het dorp nog steeds een echte dorpsomroeper die op de fiets, gewapend met megafoon, het laatste nieuws brengt naar de dorpsbewoners. Ook beheerst een klein deel van de eilanders nog Schiermonnikoogs, een dialect afkomstig van de Friese taal uit een ver verleden.
Dit meest noordelijk gelegen Waddeneiland van Nederland kenmerkt zich door de natuur en de overheersende rust. Op het dorp na is het hele gebied sinds 1989 een nationaal park, bestaande uit bossen, duinen, een kwelder (een begroeid buitendijks gebied langs de zeekust) en wadden. Hierdoor is het gebied thuis voor zo’n driehonderd verschillende vogelsoorten en honderden verschillende planten. Het bezoekerscentrum van het nationale park organiseert regelmatig excursies naar deze bijzondere plekken. Zo kan je bijvoorbeeld een zeehondentocht maken per boot.
Ook in Schiermonnikoog zelf is er veel te zien. Zo kan je heerlijk rondslenteren langs de historische huizen en cafés of het dorp bekijken vanuit een huifkar. In het dorpscentrum word je ontvangen door enorme walviskaken. Deze vormen een herinnering aan de periode waarin het eiland veel met de walvisjacht te maken had. Meerdere eilanders waren toen betrokken bij de Nederlandse Maatschappij voor de Walvisvaart, opgericht om de schaarste aan oliën en vetten na de Tweede Wereldoorlog te compenseren.
De Wereldoorlogen hebben zelf ook sporen achtergelaten op het eiland. Het was lange tijd verboden om mensen te begraven in de duinen, totdat tijdens de Eerste Wereldoorlog de begraafplaats Vredenhof werd gesticht. Op deze indrukwekkende graafplaats liggen veel drenkelingen begraven, waarvan er vele, volgens de grafstenen, nog geen twintig jaar oud zijn geworden.
Op Schiermonnikoog is ook ruimte voor feest. In het Pinksterweekend vindt jaarlijks het Kallemooifeest plaats. Dit is een traditioneel festival dat kan worden gezien als vruchtbaarheidsfeest, waarbij er onder andere een haan in een mand omhoog wordt gehesen aan een mast op Pinksterdrie (de dinsdag van Pinksteren). Ook vieren de eilanders, net als de bewoners van andere Waddeneilanden, hun eigen variant op het Sinterklaasfeest. Dit feest, wat overigens niet voor watjes is, wordt ook wel Klozum genoemd.
Eten
Eetwinkel Vrouwe Jakoba heeft voor ieder wat wils in huis. Naast een ruim aanbod aan speciaalbier kun je in de slijterij echte eilander drankjes kopen, zoals Juttersbitter, Lytje Pole en Kallemooitje. Andere culinaire specialiteiten van Schiermonnikoog zijn honing en boerenkaas van het eiland.
Wie na een lange strandwandeling bij wil komen met uitzicht op de duinen, kan bij Strandpaviljoen de Marlijn terecht voor een borrel, warme chocolademelk of een uitgebreid diner.
Vervoer
Vanuit de haven van Lauwersoog (Groningen) vertrekt minstens vier keer per dag een boot richting Schiermonnikoog. Hier doe je ongeveer drie kwartier over. Ook is het mogelijk om met de sneldienst of per watertaxi het eiland in twintig minuten te bereiken.
Op Schiermonnikoog staan natuur en duurzaamheid voorop. Bezoekers moeten dan ook hun auto achterlaten op het vasteland. Als alternatief zijn er fietsen te huur op het eiland. De lokale VVV organiseert zelfs fietstochten waarbij je informatie krijgt over het landschap, de geschiedenis en de natuur van het Waddeneiland.
Goed om te weten
Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands