Mammoetbomen overleven de bosbranden in Californië
- Artikel
- 14 sep 2020
- 2 minuten leestijd
Vuurresistente sequoias staan nog altijd overeind
De Amerikaanse staat Californië wordt al weken geteisterd door razende bosbranden. Deze ontstonden vorige maand na een reeks blikseminslagen. De schade in nationale parken, waaronder het beroemde Big Basin Redwoods State Park, is desastreus. Maar toch rest er voor de kolossale Redwood-bomen nog een greintje hoop.
In Californië geldt momenteel de noodtoestand. De bosbranden zijn meedogenloos en nog altijd niet onder controle. Inmiddels zijn duizenden woningen verwoest en zitten talloze mensen zonder onderkomen. Een groot aantal nationale parken is gesloten en gaat naar verwachting het komende jaar niet meer open. Dit geldt ook voor Big Basin Redwoods State Park, waar reusachtige sequoiabomen al duizenden jaren boven het aardoppervlak uittorenen. En iedereen die ooit in de schaduw heeft gestaan van deze oude reuzen weet het als de beste: de grootsheid van de sequoia is niet in woorden uit te drukken.
Mammoetboom
Gelukkig is de reuzensequoia, in het Nederlands ook wel mammoetboom genoemd, verrassend goed bestand tegen kwellende vlammen. En terwijl de rest van het nationale park helaas niet gespaard werd, wordt de overlevingskans van de mammoetbomen hoog ingeschat. De bast van deze bomen kan enkele decimeters dik worden en is bijzonder vuurresistent. Zo lang het gigantische wortelnetwerk van de boom bovendien intact blijft, kan deze nog eeuwen overleven en zelfs letterlijk uit as herrijzen. Zelfs wanneer de stam van de boom grotendeels is verwoest.
Apocalyptisch
Het vooruitzicht voor de mammoetbomen is misschien hoopvol, maar het perspectief voor andere flora, fauna en bewoners is dat niet. De gevolgen van de branden zijn bovendien op steeds grotere schaal te merken. Zo werd San Francisco vorige week gehuld in een bloedrode gloed. En dat leverde apocalyptische dronebeelden op.
Het vuur is inmiddels ook verspreid naar de staten Oregon, Nevada, Washington en Arizona. Na afloop van de verschrikkelijke bosbranden in Australië lijken we in 2020 dus helaas nog niet af te zijn van dit probleem. Een probleem dat - mede dankzij de gevolgen van extreme droogte - in de toekomst waarschijnlijk vaker zal voorkomen.
Benieuwd hoe het er in Australië nu eigenlijk voor staat? Dat lees je hier.