Trotseer vele Sloveense bergtoppen op de Slovenian Mountain Trail
- Artikel
- 31 mei 2022
- 4 minuten leestijd
Als je van lange wandelingen houdt, ben je in Slovenië aan het juiste adres! De Slovenian Mountain Trail telt maar liefst 617 wandelkilometers, tientallen immense bergtoppen en ontelbare adembenemende uitzichten. We lopen je erdoorheen.
In 1953 werden alle losse flarden van bergroutes die Slovenië rijk is verbonden tot een megawandelroute. Daarmee werd Slovenië de eerste in Europa met zo’n uniek wandelparcour waar wandelliefhebbers maar al te blij mee zijn. Dit is de Slovenian Mountain Trail.
De pas erin
Je trapt af in het bruisende Maribor, de op een na grootste stad van Slovenië. Halverwege de tocht doorloop je het nationale park Triglav. Hier vind je het letterlijke hoogtepunt van je reis: de Triglav. Dat is met 2864 meter de hoogste top van het land.
Dan laat je de hoge bergen achter je en loop je de frisse zeewind tegemoet. Met flink wat stappen op je stappenteller rijker eindig je in Ankaran. Dit is de meest noordelijke badplaats van Slovenië en ligt zo dicht bij de grens met Italië dat je de parmezaan en parmaham al bijna kan proeven.
Klik op het vliegtuigje en laat je door de route leiden. Of ga naar ‘find out more about this route’ om ‘m nog beter te kunnen bekijken.
Route: Maribor – Slovenj Gradec – Solcava – Zgornje Jezersko – Tržič – Mojstrana – Vršič – Trenta – Idrija – Ankaran
Stapvakantie
Er is voor ieder wat wils op de route. Zo kan je hiken over technisch lastige stukken, waar enige wandelervaring wel een vereiste is. Maar je komt ook etappes tegen die geschikt zijn voor wandelaars met een nog niet zo uitgebreid wandel-CV.
Je kan de route grofweg opdelen in ongeveer elf etappes. Dus heb je geen tijd of zin om lang van huis weg te zijn om alleen maar te wandelen? Dan kan je natuurlijk ook een kortere route van deze reus selecteren. De keuze is reuze. Voor de natuurliefhebber is het stuk tussen Trenta en Idrija een topper. Hier kom je langs The Valley of the Seven Lakes waar je de ongerepte Sloveense natuur tot je kan nemen. Op zoek naar wat meer avontuur? Dan is het stuk tussen Vršič en Trenta iets voor jou. Hier wordt de klim een stuk pittiger.
Wil je de hele route afvinken? Dan mag je flink doorstappen. De meeste wandelaars doen er zo’n dertig tot vijfendertig dagen over. Maar een handjevol voltooit de tocht binnen twee weken. Het huidige record staat op zeven dagen, acht uur en tien minuten. Doe jij een poging om dit record te verbreken?
Hans en Grietje 2.0
Hoe weet je nou of je het juiste pad bewandeld? De hele route is gemarkeerd met zogenoemde Knafelc blazes: een grote witte stip met een rode cirkel en een “1”. Je vindt deze schietschijven overal: van rotswanden tot op bomen. Al zijn ze soms wat lastig te spotten of staat de “1” er niet op. Een back-upplan in de vorm van Google Maps of een GPS is dus zeker geen overbodige luxe.
Tip van flip
Als je ‘m gaat bewandelen, hebben we een tip waar je portemonnee erg blij van wordt. Word lid van Alpine Association of Slovenia: dé alpenvereniging van Slovenië. Dit is niet verplicht, maar wel enorm handig. Een lidmaatschap kost je zo’n zestig euro, maar je krijgt flinke korting op je verblijf de 55 berghutten op de route. Vaak wordt het zo’n dertig tot vijftig (!) procent goedkoper. Toch lekker meegenomen. Goed om te weten: in veel van deze hutten kan je alleen betalen met cash, dus zorg dat je genoeg flappen bij je hebt.
Paspoort bij de hand
En om het helemaal af te maken: vergeet je wandelpaspoort niet. Deze kan je voor een paar euro ophalen bij een informatiepunt in Maribor. Oók als je geen lid van de vereniging bent. Bij elke stop kan je een stempel zetten als bewijs dat je de tocht écht helemaal hebt gelopen. Sommige van deze stops zijn alleen niet beheerd, dus moet je zelf maar je zuurverdiende stempel zetten. Wie ze allemaal heeft, krijgt een medaille. Nou, die heb je in de pocket!
Warmgelopen voor meer routes? Check dan ook Tour du Mont Blanc: een wandeltocht over het dak van Europa.