Zo spot je een schitterende sterrenhemel
- Artikel
- 25 jan 2019
- 2 minuten leestijd
Of droom lekker weg bij de prachtige foto's.
Niets romantischer dan samen naar de sterrenhemel staren. Toch is de lucht vaak zo erg ‘vervuild’ dat zo’n romantische date helemaal niet mogelijk is. Daarom hier een kort lesje sterrenkijken! Maar je mag natuurlijk ook lekker wegdromen bij de foto’s... Bonus: alle locaties zijn in Europa.
Als je sterren wil spotten in de stad, heb je pech. Een helder zicht op de sterren wordt in de stad namelijk ‘vervuild’ door de felle lichten in de stad. Om je horizon (letterlijk) te verbreden, zoek je daarom een donkere plek die minstens 30 kilometer van alle straatverlichting af ligt. Ver buiten de stad dus.
Aiguestortes National Park, Spanje
Prati di Tivo, Italië
Voor het beste zicht moet je de kou trotseren. Tijdens een frisse nacht is de lucht namelijk minder vochtig. Dan heb je dus een helderder zicht dan tijdens een zomernacht.
Kust van Kroatië
Hella, IJsland
Geen flauw idee waarnaar je staart? Neem dan een sterrenkaart mee. Hierop staan o.a. sterren en sterrenbeelden afgebeeld. Of hoe je bijvoorbeeld een ster van een planeet onderscheidt. Tegenwoordig kun je hiervoor ook heel makkelijk een app gebruiken. Voorbeelden van handige apps zijn: Starwalk, Google Sky Map en Exoplanet.
De Karpaten, Oekraïne
We helpen je vast een handje. Een fel licht in de lucht dat fonkelt, is een ster. Een licht dat níet fonkelt en stil lijkt te staan, is een planeet.
Anglesey, Wales
La Palma, Canarische Eilanden
Wat je nog meer nodig hebt in je zoektocht naar de mooiste sterrenhemel? Een rode zaklamp! Vooral wit en blauw licht verstoren namelijk het zicht op de sterren. Een rode zaklamp maak je gewoon zelf door een rood cellofaantje over je zaklamp te plakken.
Tenerife, Canarische Eilanden
Je hoeft daarnaast niet meteen aan de slag met een (dure) telescoop. Als beginnende sterrenkijker is een verrekijker méér dan genoeg. Moet jij eens opletten wat je allemaal door een verrekijker kunt zien... Er gaat een hemel voor je open!
Ander bijzonder natuurfenomeen spotten? Bekijk Het noorderlicht: het meest spectaculaire natuurverschijnsel van het noordelijk halfrond!