Weekendtip: uitwaaien op het experimentele strand van Den Haag
- Artikel
- 19 sep 2019
- 3 minuten leestijd
Een fossiel vinden is hier de normaalste zaak.
Met een kustlijn van 523 kilometer hebben we in Nederland genoeg stranden om uit te kiezen. Dat is nogal wat. Maar wij maken die keuze graag makkelijker voor je: het kunstmatig aangelegde strand van de Zandmotor.
Experiment
De Zandmotor is geen dertien-in-een-dozijn-strand. Sterker nog: het Zuid-Hollandse strand is één groot experiment. Vooral de natuur doet hier het werk. Het begon allemaal in 2011, toen Rijkswaterstaat voor de kust van het dorp Monster een compleet schiereiland aanlegde. Met flinke ladingen zand dat tien kilometer ver uit de kust vandaan is gehaald. 21 miljoen kubieke meter zand om precies te zijn. Uiteindelijk is daarmee een zandvlakte ter grootte van 250 voetbalvelden aangelegd.
Foto: Photography by Adri / Shutterstock.com
Natuurlijke kustvorming
Het doel achter de aanleg van de Zandmotor? Voorkomen dat Rijkswaterstaat telkens zand moet aanvullen, zodat het gebied achter de duinen niet onder water komt te staan. Laat de natuur het zelf oplossen, dat was de gedachte. Maar daar moest een menselijk zetje voor nodig zijn; vandaar de aanleg van de Zandmotor. Het schiereiland is aangelegd in de vorm van een haak, waarbij wind- en zeestromingen zorgen voor de verspreiding van dat zand. Zo wordt de (ooit smalle) kuststrook hier op een natuurlijke wijze verstevigd.
Foto: Karin Reine / Shutterstock.com
Lagune
Vooralsnog lijkt het experiment goed uit te pakken, want de kust blijft zichzelf op natuurlijke wijze versterken. Het zand heeft zich namelijk verspreid langs de kust tussen Scheveningen en Hoek van Holland en de Zandmotor is zelfs van vorm veranderd. De voormalige haak is getransformeerd in een lagune, waardoor ruim 35 hectare van natuur- en recreatiegebied is ontstaan.
Foto: de Zandmotor / Flickr.com
Foto: Photography by Adri / Shutterstock.com
Vondsten
De Zandmotor is een geliefde locatie onder kitesurfers en zwemmers. Maar ook als je liever niet de zee induikt, is het gebied de moeite waard om te bezoeken. Wandel bijvoorbeeld over de uitgestrekte zandplaat en spot garnalen, krabben en kleine vissen in de lagune. Venusschelpen en kokkels zijn overigens ook trouwe gasten van de Zandmotor. Mocht je nou heel veel geluk hebben, dan sta je tegen een zeehond aan te kijken. En wat dacht je van
de vele fossielen
? Tip: wijk niet af van
de wandelroute,
om insluiting door het stijgende water te voorkomen. De zee bij de Zandmotor trotseren? Check dan via de borden en vlaggen of er geen zwemverbod geldt en volg altijd de adviezen van de Reddingsbrigade op.
Bekijk hier hoe je de
Zandmotor het beste bereikt.
Deze rustige Nederlandse stranden kan je vast ook waarderen.