Waan je een in westernfilm in de Spaanse Tabernaswoestijn
- Artikel
- 16 sep 2021
- 2 minuten leestijd
Je rijdt door een woestijn. Links een uitgestrekte leegte. Rechts exact hetzelfde. Hitte slaat van het wegdek. In de verte vormt de schim van een paard. Nee, je bent niet in een westernfilm beland, maar rijdt dwars door de Tabernaswoestijn in Andalusië.
In de Zuid-Spaanse woestijn waan je je in het Wilde Westen. Tussen de ravijnen, kale hellingen en okertinten kom je nauwelijks planten tegen. Enkel wat uitgedroogde palmbomen en cactussen. Dat dit een perfecte setting is voor western films, is Italiaanse regisseur Sergio Leone dan ook niet ontgaan.
Spaghettiwesterns
Regisseur Sergio Leone was baanbrekend in de zogenoemde ‘spaghettiwesterns’. Van mid jaren zestig tot mid jaren zeventig werden in Spanje veel van dit soort films opgenomen. Van ‘Once upon a time in the West’ tot ‘The good, the bad and the ugly’. De Tabernaswoestijn was de dichtstbijzijnde en goedkoopste optie voor Italiaanse productiehuizen om de spannende films te schieten.
Woestijnschat
Na jaren het decor te zijn van verschillende films kreeg de Tabernaswoestijn vorig jaar eindelijk de erkenning die het verdient. De European Film Academy (EFA) voegde het gebied toe aan de lijst ‘schatten van de Europese filmcultuur’. Waarom? Dat zie je als je over de enige asfaltweg van de woestijn richting het dorp Tabernas rijdt.
Mini-Hollywood
Langs de weg duiken de spooksteden Mini-Hollywood, het kleinere Texas Hollywood en Western Leone op. Van de zeventien dorpen die hier in de jaren zestig als filmset fungeerden, zijn er tegenwoordig nog maar drie over. In sommige — zoals het dorp Texas Hollywood — zijn de authentieke westerndecors echter nog zó intact, dat ze je nog altijd aan het Wilde Westen doen denken. De dorpen zijn open om te bezoeken en soms kan je zelfs nog een cowboy zien rijden in een van de shows, die wekelijks worden georganiseerd. Bovendien worden er nog steeds films en series opgenomen. Zoals Exodus (2014), Game of Thrones (2015) en Black Mirror (2018).
Krijg je geen genoeg van Spanje? Emigreren kan zonder je baan op te zeggen en daar krijg je zelfs voor betaald.