Terschelling
- Artikel
- 10 maa 2021
- 4 minuten leestijd
Terschelling staat bekend als het eiland van de gezelligheid en cultuur en hoort bij de provincie Friesland. Er wonen zo’n vijfduizend mensen op het eiland, waarvan ongeveer de helft in de hoofdstad West-Terschelling. Net als de andere Waddeneilanden kent Terschelling veel tradities. Zo mogen alleen de mannen uit Oost-Terschelling de dorpsvergaderingen bijwonen en geldt aan deze oostelijke kant van het eiland de burenplicht: als je buurman ziek is, dan zorg je ervoor dat hij goed te eten krijgt en kan uitrusten. Op het eiland worden drie dialecten gesproken: Westers, Aasters en Meslânzers.
Elk dorp op Terschelling heeft een eigen geschiedenis en daarmee eigen bezienswaardigheden. In de hoofdstad West-Terschelling staat de vuurtoren Brandaris. Dit is de oudste nog in werking zijnde vuurtoren van Nederland, maar helaas niet toegankelijk voor publiek. Naast het bezoeken van de dorpen kan je ook gebruikmaken van de vele activiteiten die de VVV aanbiedt. Zo kan je als natuurliefhebber deelnemen aan verschillende natuurexcursies in samenwerking met Staatsbosbeheer. Zin om moe te worden? Doe dan vooral mee aan een van de sportieve activiteiten zoals blowkarten op het strand of paardrijden bij Puur Terschelling. Tot slot is ook een tocht over de Boschplaat, te voet, met de huifkar, of met een elektrische fatbike, een aanrader.
Terschelling staat bekend om de levendige koor- en volksdanscultuur. Het is dan ook niet gek dat je hier goed zit voor een geslaagde uitgaansavond. Geniet van meer dan honderd verschillende biersoorten in Biercafé ’t Wapen van Terschelling in Midsland. Of ga een avond terug in de tijd met een potje biljart in het bruine Café Lieman in West-Terschelling, het oudste café van het eiland. Ook als festivalganger ben je hier aan het juiste adres. Iedere juni vindt een week lang het Oerol festival plaats in Midsland. Je kan het idee achter Oerol vergelijken met een tijdelijke ‘ideale’ samenleving, waar je vooral jezelf moet zijn en moet genieten van de natuur en de mensen om je heen. Kijk op de weg naar huis vanuit de kroeg vooral eens naar boven, want het schijnt dat de sterren op Terschelling mooier aan de hemel staan dan op het vasteland.
Eten
In het dorp Hoorn op Terschelling kan je, zolang er een ‘r’ in de maand zit, deelnemen aan een excursie ‘culinair wadlopen’. Voor de zachte prijs van 22,50 euro pluk je zelf oesters van de pier voor het avondeten en krijg je bovendien allerlei tips van een echte oesterkenner. Een andere specialiteit van het eiland is Terschellinger cranberrylikeur en -wijn. Leuk om te weten: er groeien cranberries op het eiland omdat deze ooit zijn aangespoeld met een schip. Houd je meer van bier? Proef dan vooral een van de Scelling bieren van de eilander brouwerij Terschellinger Bieren.
Voor wie lekker en biologisch verantwoord uiteten wil kan terecht bij Foodbar Pura Vida in Midsland. De allerbeste cranberrycheesecake en een uitzonderlijk goede menukaart vind je bij Paviljoen West aan Zee. Bijkomen van een lange strandwandeling met een warme chocomel en fijne achtergrondmuziek kan bij Heartbreak Hotel in Oosterend, een dorp helemaal aan het uiteinde van Terschelling. En ja, de naam zegt het al: dit strandpaviljoen is volledig ingericht in de stijl van de vijftiger en zestiger jaren.
Vervoer
Met de veerboot vanuit Harlingen (Friesland) duurt het twee uur om op Terschelling aan te komen. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de sneldienst. Deze brengt je in drie kwartier naar het eiland. Je mag je auto meenemen aan boord van de veerboot, maar dit raden we je niet aan. Een kaartje voor je auto is niet alleen vrij prijzig, maar ook overbodig: het is per slot van rekening maar een klein eiland.
Eenmaal aangekomen in de haven van Terschelling kan je bij Zeelen een fiets of tandem huren om het eiland te verkennen. Ook rijdt er regelmatig een lijnbus tussen de verschillende dorpen op het eiland. Zin in een uitstapje naar een ander Waddeneiland? Vanaf Terschelling vaart er meerdere keren per dag een veerdienst in een halfuur van Terschelling naar Vlieland.
Goed om te weten
Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands