#Vanlife: zo ga je wijs op weg in Portugal
- Artikel
- 05 aug 2021
- 6 minuten leestijd
Droom je ervan de wereld over te trekken, ben je altijd in voor een roadtrip en bevind je je met enige regelmaat op social media? Dan heb je de hashtag ongetwijfeld voorbij zien komen. #Vanlife, oftewel: leven in een busje. In Europa trekken de wegnomaden vastberaden naar één land in het bijzonder: Portugal.
Maar hoe vrij is het leven van een vanlifer nog in dit veelzijdige, zonovergoten land? Portugal blijft een fantastische plek om je met liefde en leed ingebouwde bus te parkeren. Hordes aan camperreizigers overspoelen de majestueuze kliffen aan de Atlantische Oceaan tenslotte al jaren. Maar het gedoogbeleid dat wildkamperen in dit land zo aantrekkelijk maakte is sinds kort een nieuwe, strengere, weg ingeslagen. Nog altijd van plan om koers te zetten? Wij zetten de belangrijkste tips voor een geslaagde roadtrip in Portugal voor je op een rij.
Wetswijziging
Allereerst: wildkamperen in Portugal is niet toegestaan. Dit was al langer het geval, maar tot voor kort werd vrij kamperen, met name in het laagseizoen, enigszins getolereerd. Sinds januari 2021 zijn de regels echter aangescherpt. Volgens verkeerswetgeving wordt het doorbrengen van de nacht (21.00 tot 07.00 uur) in een camper of bus nu gezien als een milieumisdrijf en heeft hogere boetes tot gevolg. Ook vinden controles vaker plaats. Dit gebeurt met name in nationale parken, die zich uitstrekken langs een groot deel van de door vanlifers geliefde kustlijn.
Dat het einde van het wildkampeertijdperk in zicht komt, betekent niet dat er niet wordt nagedacht over nieuwe, betere opties. In Portugal zijn al tal van campings te vinden, waaronder die van het kleinschalige, meer duurzame soort. Vooral de laatste, de zogeheten eco-camping, is de laatste tijd in opmars. Ook worden er steeds meer speciale camperplaatsen ingesteld, waar het — soms tegen een kleine betaling — is toegestaan om de nacht door te brengen. Vaak zijn hier simpele voorzieningen aanwezig, zoals drinkwater, toiletten, elektriciteit en plekken om afvalwater te lozen. En hoewel een parkeerplaats natuurlijk nooit opleeft tegen de charme van een aan de elementen blootgestelde klif, zijn ook aangewezen camperplaatsen echt wel op mooie plekken te vinden.
Van-lifehacks
Maar hoe kom je daar dan terecht? Hoewel de explosie in populariteit van het vanlife-bestaan in sommige opzichten misschien een beetje z’n eigen ondergang heeft veroorzaakt, zijn er ook een aantal handige platforms uit geboren. Apps als park4night, Campercontact en iOverlander helpen je niet alleen (legale) overnachtingsplekken vinden, maar assisteren je ook in je zoektocht naar openbare toiletten, douches, drinkwater en alles waar een verwilderde vanlifer maar van droomt. Vaak zijn de beschrijvingen van deze plekken in meerdere talen beschikbaar en staan er zelfs foto’s bij. Handige apps voor je kampeertrip bestaan bovendien ook voor allerlei andere doeleinden. Van sterrenbeelden spotten, tot waterpas parkeren en op tijd weten wanneer je een nieuwe gasfles moet aanschaffen.
Voetafdruk
Het aanscherpen van de regels in Portugal is een direct gevolg van de overlast die de grote aantallen camperreizigers helaas veroorzaken. Een extreme toename in overvolle parkeerplaatsen, achtergelaten vuilnis, geluidsoverlast en kampvuren was de Portugese bevolking steeds meer tot last. De uitbraak van de pandemie en daarmee het gevaar van besmetting deed hier nog een schepje bovenop, waardoor de spanningen extra opliepen.
We kunnen het daarom niet vaak genoeg benadrukken, maar de grootste van-lifehack blijft: behandel de bevolking, de natuur en je omgeving te allen tijde met respect. Hoe minder je tot last bent, hoe groter de kans dat jij en andere camperreizigers ook in de toekomst nog van het land kunnen genieten. Het is soms lastig om een zo klein mogelijke voetafdruk achter te laten, dat vraagt per slot van rekening goede voorbereiding en dat er af en toe iets bij inschiet is menselijk. Gelukkig kom je met deze bewuste reistips al een heel eind.
Camper community
Een van de beste kanten van het leven als vanlifer is zonder twijfel de gemeenschap. In deze tak van de reiswereld is community werkelijk key. Wie weet je immers beter naar de mooiste plekken, de gezelligste cafés of de beste feestjes te leiden dan de mensen die al jaren zweren bij deze manier van bestaan? Specifiek in Portugal ontkom je er niet aan. Want hoewel het verleidelijk kan zijn om een plek te zoeken weg van de massa, rijken wij je een medaille uit als je daar in dit gebaande land in weet te slagen. Vierwielers in alle kleuren, soorten en maten tuffen hier onvermoeibaar over de beklinkerde wegen. En een uitgestrekt uitzicht over de Atlantische Oceaan is hierdoor in realiteit waarschijnlijk eerder een uitzicht op met surfplanken bestapelde camperdaken (maar dat maakt het niet per se minder mooi).
Benut daarom de kans om buren te bevrienden, mits zij daar natuurlijk ook op zitten te wachten. Wie weet hebben ze nog een goede tip voor een goedkope maaltijd, een liveoptreden of simpelweg een plek om je was te doen.
Instagram vs. realiteit
Tot slot: onderschat het leven achter de bekende hashtag niet. Vanlife is niet altijd zo rooskleurig als de prachtige plaatjes op social media doen vermoeden. Achter de idyllische kampeerspots, açaí bowls met percolator koffie en het ultieme gevoel van vrijheid schuilt een enorme berg aan moeite, gedoe en stress. Wat je niet ziet in de millennial reisbrochure genaamd Instagram zijn de lange zweterige uren waarin je tevergeefs Google Maps afspeurt op parkeerplaatsen met gebrekkig mobiel netwerk op zoek naar een slaapplek. Of het serviesgoed dat tijdens een ‘snellere’ off-road omweg uit je keukenkastjes te pletter slaat. En niet te vergeten de oneindige woestijn aan zand die, ondanks al je inspanningen met stoffer en blik, maar uit alle hoeken van je bus tevoorschijn blijft komen. Wie al het leed met open armen ontvangt, zal de liefde voor het vanlife-bestaan des te sterker voelen.
Vanlife ervaren in Portugal zonder alle bijbehorende poespas? Ga dan op reis in dit surfhotel op wielen.