Nienke met de trein achterna door India? Zo doe je dat!
- Artikel
- 09 feb 2023
- 6 minuten leestijd
Net als Nienke een paar weken rondreizen door India? Dan is de trein hét vervoersmiddel. Dagelijks betreden zo’n twintig miljoen inwoners de perrons om zichzelf van A naar B te vervoeren. En dat raden wij ook aan, want reizen met de trein is avontuurlijk en goedkoop. Daarnaast zijn ze over het algemeen ook iets veiliger dan bussen, ideaal wanneer je in je eentje reist dus.
New Delhi
De meeste rondreizen door India starten in New Delhi. Vliegen is de snelste en makkelijkste manier om hier te komen. Met een directe vlucht sta je binnen acht uur in de hallen van Indira Gandhi International Airport. Maar vaak wordt er een tussenstop gemaakt, waardoor je er een paar uur langer over doet. Eenmaal aangekomen op het vliegveld stap je zo de metro in en sta je in achttien minuten middenin in het centrum. In de stad kan je een taxi nemen, maar wil je echt middenin alle chaos terecht komen? Stap dan net zoals Nienke in een rickshaw en maak de hitte, het getoeter en de uitlaatgassen van dichtbij mee.
Agra
Door naar de volgende stop: Agra, de stad van de Taj Mahal. Neem net zoals Nienke een korte treinrit naar deze stad. Gemiddeld vertrekt hier eens per half uur de trein, maar let op: sommige ritten duren ruim twee uur langer dan andere. Check dus heel goed in welke trein je stapt voordat je er onnodig lang over doet. Zo brengen sommige treinen je binnen vier uur naar Agra, waar andere er nog geen anderhalf uur over doen. Andere opties? Een dagtrip boeken vanaf New Delhi of met de openbare bus, al doet die laatste er wel altijd tussen de vier en vijf uur over.
Varanasi
Nienke vervolgde haar reis vanuit Agra naar Varanasi, oftewel: Benares. En deed ze met een nachttrein, want aan langere afstanden is geen ontkomen wanneer je zoveel mogelijk van het mooie India wil zien. Bij lange afstandstreinen geldt dat ze vaak niet meer dan één keer per dag vertrekken. Zorg er dus voor dat je ruim op tijd aanwezig bent. Sommige Indiase nachttreinen hebben geen eten aan boord. Of dat een probleem is? Absoluut niet. Door middel van verschillende apps kan je tijdens de rit aangeven wat je wil eten. Wat er dan gebeurt? Bij het eerstvolgende station staat de bezorger al klaar om je bestelde pizza, curry of een ander gerecht af te leveren. Je hoeft er zelfs niet eens je coupé voor uit. Zodra je after dinner dip inzet, sluit je je ogen in het dan donkere Agra om dertien uur later wakker te worden in het bruisende Varanasi. Wees wel gewaarschuwd, het wordt waarschijnlijk niet de meest comfortabele nachtrust ooit: het enige dat tussen jou en je buur hangt, is een dun gordijntje. Toch scheelt het een hoop geld en verklein je op deze manier ook mooi je ecologische voetafdruk.
Siliguri
Vanaf Varanasi vervolgde Nienke haar reis naar Siliguri, waar ze opnieuw twaalf uur over deed. De nachttrein is hier wel wat minder comfortabel dan naar Varanasi. Er zijn harde bedden, geen beddengoed en de airco staat op volle toeren aan. Zoals Nienke het zelf omschreef, lijkt deze trein een beetje op een spelletje Tetris: veel spullen, weinig ruimte. Daarentegen word je wel wakker gemaakt door de steward met een krant en een ontbijtje op bed. Niet dat er veel te lezen valt als je Hindi niet machtig bent, maar het geeft wel een gezellig gevoel.
Van plan om in Nienkes voetstappen te treden? Vergeet dan dus niet te reserveren, kijk goed welke trein je pakt en kom op tijd. En ook niet onbelangrijk: denk na over hoeveel comfort je nodig hebt. Ruim twaalf uur op een krappe, snikhete stoel is natuurlijk avontuurlijk, maar uitgerust zal je niet op je bestemming aankomen.
Darjeeling
De volgende stop? Darjeeling, een kleine stad bekend om de fantastische thee. Een keer per dag vertrekt er, zeven dagen per week, een directe trein vanuit Siliguri naar de bergstad. Binnen zeven uur sta je dan in Darjeeling, waar je de verkoeling aan de voet van de Himalaya op kan zoeken en aan de hitte van de rest van India kan ontsnappen.
Sikkim
Je reis net als Nienke eindigen in de prachtige, schone en rustige staat Sikkim? Vanwege het ruige terrein heeft Sikkim geen directe spoorlijn- of luchthavenverbinding. Je zal je rondreis dus moeten vervolgen in een oncomfortabele jeep of een nog oncomfortabelere bus, waarbij het concept vol erg rekbaar is. Vanuit Darjeeling kan je bijvoorbeeld met een openbare bus of gedeelde jeep verder reizen naar de hoofdstad van de deelstaat: Gangtok. Deze reis kost je, ondanks dat het maar 121 kilometer is, zo’n 4 uur. En dit soort taferelen komen vaker voor in Sikkim, dus bereid je voor. Door het ruige terrein in de deelstaat zijn én duren afstanden een stuk langer. Zo is bijvoorbeeld de rit van Gangtok naar Pelling hemelsbreed slechts 37 kilometer - over de bochtige weg 116 kilometer - maar doe je hier uiteindelijk toch zo’n zes uur over.
Goede research
De eerste stap voor het reizen per trein is natuurlijk het scoren van een ticket. Maak je een verre reis en wil je met de nachttrein? Dan dien je van tevoren een plek te reserveren. Dit kan je doen op het station zelf. Door het invullen van een formulier ben je verzekerd van een bed. Hou er echter wel rekening mee dat het best lang kan duren voordat je je ticket hebt. Het gebeurt namelijk allemaal erg officieel en er staat vaak een lange rij. Niet zo’n fan van chaotische treinstations? Veel Indiase internetcafés hebben een boekingsruimte waar werknemers voor een kleine meerprijs je e-ticket boeken.
Bedenk op voorhand goed met welke klasse je wil reizen. Van plan een korte afstand af te leggen? Dan zal je je moeten toegeven aan de niet-gereserveerde tweede klasse. Hier is geen beddengoed aanwezig en verwacht niet al te veel luxe. Reis je wat langer? Dan is 1AC, 2AC of 3AC aan te raden. AC staat voor airconditioning en het nummer geeft aan hoeveel slaapplekken in de coupé aanwezig zijn. Mooie bijkomstigheid: hier is meestal wél beddengoed aanwezig.