De betoverende Tunnel of Love bezorgt je liefde voor het leven
- Artikel
- 12 jan 2022
- 6 minuten leestijd
Romantische plekken: je vindt ze overal. En waar Parijs wellicht de meest romantische stad ter wereld is, heeft Oekraïne ongetwijfeld het meest romantische treinspoor. De naam? Tunnel of Love. Een 'tunnel' die qua oorsprong verrassend weinig met liefde te maken heeft.
Verwilderde metrolijn
De Tunnel of Love ligt tussen Klevan en Orzhiv, twee dorpen in het noordwesten van Oekraïne. Het is geen plek die je als reiziger snel even bezoekt. Het treinspoor is honderden kilometers verwijderd van steden als Lviv en Kiev, in een regio die niet bepaald bekend staat als toeristische trekpleister.
De route start op het station van Klevan en eindigt in Orzhiv. Bij de eerste kilometers lijk je op een alledaags treinspoor te zijn beland, maar hoe verder je komt, hoe unieker de plek wordt. Uiteindelijk betreed je de Tunnel of Love: een magisch oord. Bomen staan hier pal naast het spoor en vormen een erehaag voor elke trein of wandelaar die de plek betreedt. Een verwilderde metrolijn die bij elke stap groener lijkt te worden: dat is hoe je deze plek het beste omschrijft.
Vooral in de zomer of herfst is de tunnel een bezoek waard. De groen of bruingekleurde bladeren geven de plek een extra dimensie en zorgen ervoor dat het onmogelijk is om door de omliggende begroeiing heen te kijken. Alleen voor of achter je kan je nog in de verte staren. In de winter is de plek extra magisch als het flink heeft gesneeuwd. Je bevindt je dan in een soort 'Frozen-waardige' tunnel waar ijskoningin Elsa alleen maar jaloers op kan zijn.
Liefdeslijn
Ondanks dat de locatie van het spoor niet erg voor de hand ligt, heeft de plek de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Het is niet zo dat je hier over toeristen struikelt, maar door sociale media komt de plek veel mensen bekend voor. Op Instagram vind je zelfs duizenden foto’s onder de hashtag #tunneloflove.
Vooral stellen weten hun weg te vinden naar het begroeide spoor voor een romantische wandeling. En dat is niet eens zo onverstandig: veel legendes beweren dat een ommetje door de Tunnel of Love wonderen kan doen voor je relatie. Zo zou een kus op het spoor de liefde tussen twee mensen versterken voor het leven. Knuffel je je partner in de tunnel? Grote kans dat jullie nooit meer uit elkaar gaan.
Niet geheel verrassend is de plek daardoor erg populair bij pasgetrouwde stellen. Het is het decor van veel fotoshoots en sommige stellen planten hier bloemen om hun gevoelens te versterken. Wil je je relatie goed onderhouden? Bewoners beweren dat je het beste een paar keer per jaar terug kan keren naar het dromerige treinspoor. Begin maar vast met sparen.
Commerciële betovering
Het spoor is niet enkel populair onder stellen en reizigers. Wie goed heeft opgelet, kan de plek zelfs van TV herkennen. Zo schoot Fujifilm een commercial op het spoor en is er zelfs een film gewijd aan de plek. Toen de Japanse filmdirector Imazaki per ongeluk via een link op het internet terecht kwam bij de tunnel, raakte hij zo onder de indruk dat hij de hele crew naar Oekraïne vloog. Uiteindelijk vernoemde hij zijn film zelfs naar de Tunnel of Love, die gedraaid werd op verschillende internationale filmfestivals.
Sovjet suspicion
Niet alleen over de werking van de tunnel wordt gespeculeerd. Ook het ontstaan van het treinspoor is een bron van sterke romantische geruchten. Zo gaat er een verhaal de ronde dat deze verwilderde corridor eerder diende als schuilplaats voor een jong verliefd stel. Zij vluchtten uit het Klevan-kasteel en brachten hun dagen in de groene romantische tunnel door.
Een ander verhaal luidt dat een ingenieur uit Orzhiv verliefd werd op een vrouw uit Klevan. Om de afstand tussen hen te verkleinen, legde hij dwars door het bos een spoor aan, precies tussen de dorpen. Zo kon hij sneller bij zijn vlam zijn. Uiteindelijk gingen de twee uit elkaar, maar de magische krachten van het spoor zorgden ervoor dat ze altijd liefde bij zich droegen.
De werkelijke reden van het ontstaan van de idyllische tunnel is helaas wat minder liefdevol. Vlak bij het spoor vind je een militaire basis die eerder beheerd werd door het Sovjetleger. In hun achterdocht wilden ze niets aan het toeval overlaten. Ze besloten enorme aantallen bomen langs het spoor te planten. Dit belemmerde het zicht van omstanders, zodat ze niet konden zien wat het leger vervoerde en waar het mee bezig was. Na de val van het IJzeren Gordijn greep de natuur om zich heen en bleef enkel een betoverend stukje spoorlijn over.
Snelle snoeimachine
Ondanks dat het spoor er vooral als een wandelpad uitziet, wordt er nog altijd gebruik gemaakt van de faciliteiten. Een houtbewerkingsbedrijf gebruikt het spoor om hout te vervoeren. Tijdens een romantische wandeling moet je je pad dus delen met een lompe transporttrein.
Klinkt niet ideaal, maar het is gunstig voor zowel het bedrijf als de tunnel. De trein werkt namelijk als een automatische snoeimachine. Het zorgt ervoor dat de tunnel zijn vorm precies behoud en dat het niet dichtgroeit. En dat is handig, want het spoor is geen erfgoed en wordt dus niet onderhouden door de overheid of een andere organisatie.
Break a leg!
Treinen en reizigers: het blijft een linke combinatie. Een Japanse vrouw bevond dit een aantal jaar geleden letterlijk aan den lijve. Ze brak haar heup toen ze niet voldoende afstand nam en in botsing kwam met de transporttrein. Volgens conducteurs was dit echter een zeldzaam incident en hebben er verder geen problemen op het spoor plaatsgevonden.
Sleep je partner mee
Wil je dus echt even romantisch doen en de liefde voor altijd bezegelen? Sla Parijs, Venetië of Rome over en plan een trip naar het afgelegen noordwesten van Oekraïne. Dan weet je tenminste zeker dat de liefde voor altijd zal zijn.
Zin in een romantische trip, maar geen tijd om te zoeken naar de Tunnel of Love? Sleep je partner mee naar deze romantische stad.