Van life interview: van Melbourne naar Perth in een busje
- Artikel
- 06 dec 2019
- 9 minuten leestijd
Tips voor #vanlife in het ‘campervriendelijkste land ter wereld’.
De Britse Milly en Olly ontmoetten elkaar toen ze allebei individueel op reis waren, werden verliefd en besloten twee jaar later hun baan op te zeggen om samen permanent de wereld rond te reizen.
Als dit geen liefdesverhaal voor de boeken is weten we het ook niet meer. We hopen dat je het nog een beetje trekt daar, achter je scherm en niet groen weg bent weggetrokken van jaloezie. Want het wordt nog sprookjesachtiger; hun grootste avontuur tot nu toe is een roadtrip helemaal van West- naar Oost-Australië.
Deze twintigers zouden geen millennials zijn als ze die droom niet zouden bezegelen met een busje ofwel een van. Want home is allang niet meer where the heart is; home is tegenwoordig where you park it. Tenminste, als je de veelgebruikte hashtags op Instagram mag geloven.
Het begin
Enfin, we maken een sprong naar 2016. Milly dacht dat ze haar hart zou verliezen aan een Australische surfdude, maar dat liep anders toen ze de Britse Olly tegenkwam, die maar twintig minuten van haar huis in Engeland bleek te wonen. Sindsdien zijn de twee onafscheidelijk. Zo onafscheidelijk dat ze het aandurven om een jaar lang op elkaars lip te zitten.
Het verlangen naar #vanlife begon – zoals bij velen – te kriebelen op Instagram, toen ze Australische fotografen op Instagram gingen volgen. Zij bleken in hun eigen campers te rijden. “Deze jongens, die we allemaal verborgen plekken zagen ontdekken, volledig volgens hun eigen schema, wakkerden de drang naar avontuur in ons aan. Maar het praktische aspect van een auto kopen in het buitenland en het kamperen op afgelegen plekken deed ons aarzelen. Onze twijfels vervaagden als sneeuw voor de zon toen we erachter kwamen dat er zoveel gratis parkeerplekken zijn in Australië.”
Ze beginnen op hun (tot nu toe) favoriete plek van de wereld: de zuidkust van West-Australië. In Melbourne trappen ze af om vervolgens in Perth te eindigen met zo’n 3.500 kilometer bovenop hun teller. Dit is hoe de reis is verlopen:
Het kopen van een van
Het zoeken naar een geschikte van was geen makkie. Dagenlang zat het koppel Facebook Marketplace af te struinen, maar ze hadden een klein budget en veel concurrentie. Toch schoten ze na drie weken raak. “Dit was al een grotendeels verbouwd busje, dus we hoefden zelf niet meer te klussen. Ook zaten hier veel extra’s in zoals een tweede batterij waarmee we onze elektronische spullen konden opladen. Maar ook kampeerspullen, zonnepanelen, visspullen en het correcte papierwerk zaten inbegrepen. Een goede deal, vonden wij.”
En dan nu de vraag der vragen: hoeveel kostte jullie van dan? “6.000 euro. En we hebben uiteindelijk 300 euro uitgetrokken om van onze camper ook ons huis te maken. Denk daarbij aan: kussens, dekens, kaarsen, verf en andere noodzakelijke dingen als snijplanken en theedoeken.”
“We hebben onze bus laten checken om zeker te weten dat alles mechanisch gezien klopte. Echt waar: het uiterlijk maakt niet uit, zolang de binnenkant van jouw bus maar klopt, anders gaat dat je pijn doen in de portemonnee.”
“Leven in een camper kan je veel geld besparen op eten en accommodaties. Maar reken jezelf niet rijk; het kan voorkomen dat je band plots plat is of je motor kapot. We hebben bijgehouden waar we ons geld aan uitgaven en de grootste kostenpost bleek – verrassing! – benzine.”
De voorbereiding
“Australië is een van de campervriendelijkste landen ter wereld. Er zijn honderden gratis kampeerplekken en gratis warme douches. Bij afgelegen benzinestations gaven ze gratis koffie aan mensen die lang onderweg waren. Daar hebben we ontzettend van genoten!”
“De kampeerapp Wikicamps heeft ons ontzettend geholpen met het uitstippelen van onze volgende (kampeer)bestemming. Via die app vonden we gratis kampeerplekken, douches en drinkwater. Wanneer we ongeveer wisten waar we gingen slapen, konden we de rest van de dag relaxen. Dat kan trouwens ook weleens minder voorspoedig aflopen als je de kleine lettertjes niet leest en per ongeluk op een – ik zeg maar wat – nudistenkampeerplek beland... haha.”
“Als in de middle of nowhere zit en de zon gaat onder wordt het donker, écht donker. Het is dan heel moeilijk om nog te koken zonder licht. Dus vergeet je zaklamp of andere verlichting niet. Vergeet ook niet om een reserve-exemplaar van alle belangrijke spullen mee te nemen. Denk aan extra water- of gastanks; je weet immers nooit wanneer je die weer kan bijvullen.”
“Zoek van tevoren uit wat de temperatuur gaat zijn op de plek van bestemming en pas je camper daarop aan. We hadden onze van namelijk graag geïsoleerd. Nu was het sommige nachten stikheet of juist ijskoud, waardoor we moeite hadden om te slapen. En dat is niet zo handig als je je de volgende dag juist weer moet concentreren op de weg…”
“Het beste advies dat wij van andere van-lifers hebben ontvangen is om kampeerplekken op populaire locaties van tevoren te boeken. Vooral tijdens de schoolvakanties zit alles snel vol. En over die schoolvakanties gesproken: tijdens nationale feestdagen zijn de consequenties van verkeersovertredingen zwaarder. Dat was ook een goede tip, want dat zou betekenen dat we bij een snelheidsovertreding onze rijbewijzen hadden kunnen verliezen.”
Inbreker
Tijdens de eerste nacht vanlifen werd het al gelijk spannend. Milly en Olly werden wakker in een schuddende camper. Een aardbeving? Een inbreker? Nope, een wombat. “Dat zijn eigenlijk grote, wandelende rotsen. En deze rots probeerde een sok onder onze bus te pakken en beukte daarmee ons rijdende huisje bijna omver.”
De droom
“Ons perfecte van life-moment was toen we wakker werden aan de Two Peoples Bay in West-Australië. We werden wakker, openden onze deuren en zagen hoe de golven het strand op rolden. We haalden onze tafel en stoelen uit de van en ontbeten met het meest geweldige uitzicht dat we ooit hebben gezien. Bonus: wij waren de enigen op het strand.”
De obstakels
Hoe ziet het perfecte Instagram-plaatje eruit zonder filter? Wat zijn de dingen die je niet op sociale media terugziet? “Gratis kampeerplaatsen hebben vaak geen toiletten… Dit kan nogal een dingetje zijn midden in de nacht, wanneer je het bos in moet kruipen om je behoefte doen. Het is niet alleen pikkedonker, maar er kunnen ook nog eens gevaarlijke dieren in de bosjes zitten.”
“Wat mensen zich ook niet realiseren is dat alles veel meer tijd kost. Je slaapt op de ene kampeerplaats, dan rijd je verder om ergens te kunnen douchen en daarna rijd je weer naar een andere plek om te ontbijten. Die simpele taken duren langer dan dat je gewend bent en dat kan weleens frustrerend zijn.”
Op elkaars lip
Olly en Milly waren nog maar zo’n twee jaar samen toen ze besloten hun hebben en houwen inclusief zichzelf in een rijdende ruimte van een handjevol vierkante meters te verplaatsen. Een relatietest die verder reikt dan een dagje Ikea. “Verrassend genoeg hebben we elkaar nog niet vermoord. We hebben gelukkig een goede taakverdeling. Olly kan niet stilzitten, dus hij maakt graag de maaltijden klaar in de ochtend terwijl ik me aan het klaarmaken ben. Ik houd van organiseren, dus ik zorg ervoor dat alles opgeruimd is en was onze kleding. We communiceren goed met elkaar en kroppen frustraties niet op. Bovendien zorgen we ervoor dat we ook ieder onze eigen tijd hebben: ik kijk graag mijn favoriete Netflix-shows terwijl Olly foto’s bewerkt op zijn laptop.”
Het geld verdienen
Olly en Milly zijn echte digitale nomaden. Wat dat inhoudt? Hun baan kan grotendeels met enkel een computer en internet worden uitgevoerd en dus werken ze terwijl ze reizen. “Onze reisblog Unexplored Footsteps is onze grootste inkomstenbron als we onderweg zijn. We plannen werkdagen in, gaan op zoek naar gratis wifi en meestal richten we dan ons kantoor in, in de lokale McDonalds, haha.”
Achteraf gezien
“Een volgende keer zouden we een forward drive van kopen, daarmee kan je ook off-road en hadden we nog meer van de Australische kustlijn kunnen ontdekken. Milly hoopt stiekem op een camper met airconditioning.”
“Sommige dingen onderweg kan je niet voorspellen. Bijvoorbeeld hóéveel vliegen er zijn bij de Nullarbor Crossing. Dit is een berucht gebied met 1675 kilometer aan vlaktes van niets, niets en nog eens niets. Sommige dagen waren de insecten zo erg dat we onszelf maar opsloten in de van. Toen wilden we echt dat we hadden geïnvesteerd in vliegnetten voor het busje. Eén voordeel van die trip is dat we daar Lake Mcdonnell vonden; een prachtig roze zoutmeer.”
De toekomst
Afgelopen zomer hebben ze de reis afgemaakt. Het #vanlife-avontuur zat erop. “We weten eigenlijk vrij zeker dat als onze visums niet afliepen, we nog steeds met onze van door Australië aan het rijden waren.” Nu spenderen ze kerst met hun familie, maar ze blijven niet lang hangen, want in 2020 reizen Milly en Olly weer twee maanden door Azië. Ze gaan proberen elk jaar naar Australië terug te keren. “Ayres Rock staat heel hoog op onze lijst.” En dat busje? Dat komt er zeker weer. Ze willen heel graag door Europa reizen met een camper. “Misschien volgende zomer?”
Kan je niet genoeg van het vanlifen krijgen? Wij ook niet. Lees hier het verhaal van Kay en Esther die door Nieuw-Zeeland crossen.