Vardø
- Artikel
- 03 nov 2022
- 3 minuten leestijd
Wil je naar het einde van Europa? Zet dan Vardø op de planning. Deze stad bevindt zich in de meest Noordoostelijke regio van Noorwegen en werd veelal gezien als de laatste stop voor de Noordpool. Ongetwijfeld het einde van Europa dus. Maar dat maakt de stad zeker niet minder leuk óf kleurrijk.
In Vardø ontbreekt het namelijk niet aan kleur of kunst. Meerdere bewoners en kunstenaars sloegen de handen ineen om de stad uit het slop te halen. Het gevolg? Gekleurde huizen, street art op allerlei gebouwen, een omgekantelde, halfbegraven bus en een schip met drakenlichaam in één. Toch laat de geschiedenis zien dat Vardø niet altijd zo kleurrijk was.
Want buiten kunst en design, staat Vardø ook bekend als voormalig hotspot voor heksen. Niet iedereen was blij met deze zwarte magie en daarom eindigden 91 mensen op de brandstapel in de 17e eeuw. Om dat deel van de geschiedenis niet te vergeten, werd in 2011 het Heksenmonument gebouwd: het Steilneset-monument. Hierbinnen hangen 91 gloeilampen met een persoonlijk verhaal over de gesneuvelden. Het monument is 24 uur per dag open en heeft gratis toegang.
En niet alleen de geschiedenis, maar ook de huizen waren niet altijd in de beste staat. Na het instorten van de Noorse economie rondom de visserij, raakten mensen massaal werkloos. Het bewonersaantal in Vardø halveerde en de stad raakte langzaam maar zeker in verval. Inwoners begonnen zich te schamen voor de troosteloze woonplaats. Het was dus niet voor niets dat kunstenaars de handen ineen sloegen om te stad op te fleuren.
En vis? Dat is gelukkig ook nog volop aanwezig. Sommige creatieve koks op het eiland bereiden hun gerechten enkel en alleen met lokale producten. Denk dus aan vis, zoals kabeljauw, stokvis en sild (haring), maar ook aan planten zoals roomse kervel en oesterblad.
Eten en drinken
Aan vers en lekker eten in Vardø dus geen gebrek. Het is dan ook geen verrassing dat we een lekker Noord-Noors visgerecht aanraden: de skrei. Deze vis staat bekend als de rondtrekkende, Atlantische kabeljauw. Waarom die zo lekker is? Vanwege de verre reis vanuit de Barentszzee, is het dier gespierder. Deze krachtpatser heeft daarom steviger vlees dan normale kabeljauw. Het gezegde van Vardø komt dan ook niet uit de lucht vallen: Cod is good.
Vervoer
Aangezien Vardø in de meest Noordoostelijke regio ligt, staat je ongetwijfeld een wat langere reis te wachten. De snelste manier? Van Schiphol naar luchthaven Kirkenes vliegen om vanaf daar met een bus nog een klein stuk naar de ferry te rijden. De vlucht bedraagt iets minder dan zes uur en de ferry zo’n drie uur. Liever een duurzamere optie en vind je het niet erg om langer te reizen? Dan is er de optie om met de trein en bus vanuit Nederland via Hamburg door Denemarken en Zweden naar Ålesund te reizen. Hopelijk word je niet snel zeeziek: vanuit Ålesund brengt een boot je rechtstreeks naar Vardø in gemiddeld vier dagen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei tot en met september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Noorse Kroon
Taal: Noors
Kraanwater: Drinkbaar