Veilig op reis door Ecuador? Dit moet je weten
- Artikel
- 31 aug 2023
- 6 minuten leestijd
Narcostaat, drugsbendes en politieke moorden: wie het nieuws volgt, zal deze termen ongetwijfeld linken aan Ecuador. Na de moord op een presidentskandidaat riep het land de noodtoestand uit. Kan je nog veilig naar Ecuador reizen? En welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen?
Lange tijd ontkwam Ecuador redelijk aan het drugsgeweld in Zuid-Amerika. Het land kende maar weinig drugsplantages en geweld kwam dan ook veel minder voor dan in landen als Mexico en Colombia. Helaas voor Ecuador is die situatie veranderd en groeide het de laatste jaren uit tot een van de hoofdrolspelers in een wereldwijd cocaïnehandelsnetwerk. Volgens politicologen begint het land meer en meer op een narcostaat te lijken. Een plek waar niet de politieke leiders, maar gewelddadige drugsbendes bepalen wanneer en óf er vrede in het land is.
Die nieuwe realiteit werd pijnlijk duidelijk op 9 augustus van dit jaar. Voor zijn verkiezingsprogramma bezocht presidentskandidaat Fernando Villavicencio een school in Quito. Toen hij met zijn team vertrok, werd hij beschoten door een groepje mannen. Villavicencio overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Ecuador riep drie dagen van nationale rouw én een noodtoestand uit.
Niet uit het niets
Ondanks dat de vizieren internationaal nu pas echt gericht zijn op Ecuador, is het niet zo dat dit geweld nieuw is voor het land. (Drugs)geweld neemt al jaren toe. Vorig jaar kwamen daardoor 4600 mensen om het leven: het dubbele van het aantal in 2021. En dit jaar is de situatie nog nijpender, alleen al in het eerste halfjaar kwamen er 3500 mensen om het leven.
Betekent dat dat je als reiziger helemaal niet meer naar Ecuador kan reizen? Nee. Het geweld tussen drugsbendes en de overheid is over het algemeen niet op reizigers gericht. Maar dat betekent niet dat je zomaar zonder zorgen op pad kan.
Goede voorbereiding
De afname van veiligheid merk je overal in Ecuador. Wil je veilig reizen door het land? Neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen. Dat begint natuurlijk met het checken van het reisadvies van de overheid. Op dit moment kleurt het grootste gedeelte van Ecuador geel. Die kleurcode houdt in dat de overheid reizen niet afraadt, maar dat je wel rekening moet houden met extra risico’s. Reis bijvoorbeeld niet naar het grensgebied met Colombia. Dit gebied krijgt een rood reisadvies.
Vooral tijdens een verkiezingstijd — op 15 oktober vindt de tweede stemronde plaats — kan de situatie snel omslaan. Download daarom voor je gaat de reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierop kan je instellen waar je heengaat en krijg je meldingen wanneer het reisadvies verandert. Behoorlijk handig, aangezien maatregelen als een avondklok zomaar ingevoerd kunnen worden voor bepaalde regio’s. Verder belangrijk voor je gaat? Doe je research. Boek je accommodaties voor je vertrekt en zorg dat je in een relatief veilige wijk zit. Ga in gesprek met vrienden die eerder naar Ecuador reisden of bijvoorbeeld met een reisorganisatie.
3 op Reis was in april van dat jaar in Ecuador en bereidde alles natuurlijk tot in de puntjes voor. Hieronder zie je hoe het reisduo Tim Runia & Niek Mulder veilig aankomt in hun hostel.
Veilig van A naar B
Reisadvies gecheckt? Veilige accommodatie in de pocket? Tijd om te gaan. Maar voor je bij aankomst de eerste beste taxi aanhoudt, moeten we je toch even waarschuwen. Het komt namelijk regelmatig voor dat criminelen zich voordoen als taxichauffeur om je vervolgens naar de dichtstbijzijnde pinautomaat te brengen. Daar gaat je spaargeld. Reis dus altijd met een gecertificeerde taxichauffeur. Hoe je dat regelt? Boek ‘m via je verblijfplaats of reisorganisatie.
Over reisorganisaties gesproken. Reizen met een gids is altijd veiliger dan op eigen houtje. Voorheen was het erg gebruikelijk voor reizigers om met het openbaar vervoer door het land te reizen. Dat kan nog steeds, maar ook bussen zijn steeds vaker het doelwit van overvallen. Ben je alleen op reis? Vorm een groepje met reisgenoten van je hostel en regel samen een gecertificeerde taxi als je op doorreis wilt.
Laat je bling-bling thuis
Sinds de pandemie bevindt Ecuador zich in een enorme financiële crisis, met een flinke toename van armoede tot gevolg. Met je dure horloge of sieraden over straat lopen is dan ook niet aan te raden. Heb je een camera bij je? Kijk even om je heen voor je ‘m uit je tas tovert. De gouden regel: heb je het niet nodig? Laat het dan thuis of op een veilige plek in je accommodatie.
Aangezien Ecuador midden in verkiezingstijd zit, moet je niet gek opkijken van demonstraties of politieke bijeenkomsten op straat. Blijf als reiziger weg van deze samenkomsten. De sfeer kan er snel omslaan en tevens zijn politieke bijeenkomsten mogelijk ook nog een doelwit voor bijvoorbeeld drugsbendes.
Natuurgeweld
Wie naar Ecuador reist, moet niet alleen rekening houden met politieke onrust. De aardkorst kan in deze regio ook behoorlijk eigenwijs zijn. Combineer dat met weerverschijnsel El Niño en de kans op overstromingen en aardverschuivingen stijgt behoorlijk. Van plan om naar een afgelegen natuurgebied te reizen? Informeer altijd even bij een toeristenbureau of check deze site van de Amerikaanse overheid of er geen aardbevingen hebben plaatsgevonden.
Ook onderdeel van het Ecuadoriaanse landschap? Vulkanen. Dat weten Tim en Niek ook, die in de tweede aflevering van hun reis van de Chimborazo snowboarden. En dat is niet de enige vulkaan in het land, want met onder andere de Cotopaxi, Tungurahua en Reventador barst Ecuador van de actieve lavaspuwers. Prachtig natuurlijk, maar niet zonder risico’s. De Cotopaxi is zelfs zo actief dat er op 22 oktober 2022 een waarschuwing werd afgegeven vanwege toenemende bevingen en vulkanische activiteit. Inmiddels kan je het gebied weer bezoeken, maar zorg dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Spreek je een woordje Spaans? Lees dan het informatiebulletin van de overheid over weer- en natuuromstandigheden of check de website van het Ecuadoraans Geofysisch Instituut voor meer informatie over de omstandigheden in het gebied dat je wil bezoeken.
Hoop op een betere toekomst
Bovenstaande tips zijn belangrijk, maar niet allesomvattend. Vergeet nooit zelf je research te doen en ga na of dit het moment is om naar Ecuador te reizen. Of het nou gaat om natuurgeweld of drugsgeweld: duidelijk is dat je in ieder geval niet zonder voorzorgsmaatregelen naar Ecuador kan reizen.
Het land dat voorheen als een van de veiligere landen van het Zuid-Amerikaanse continent werd gezien, zit al een tijdje in een neerwaartse spiraal. En die onrust verbergt wat Ecuador écht te bieden heeft. Want met besneeuwde bergtoppen, een idyllische kust, historische schatten, ongerepte bossen én een gastvrije bevolking blijft dit één van de meest onderschatte landen van Zuid-Amerika.
Eenmaal veilig in Quito? Check hier hoe graffiti-artiesten zorgen dat geen enkele muur wit blijft in de Ecuadoriaanse hoofdstad.