Romeinse tempels en middeleeuwse stadsmuren: het Catalaanse Vic is een ware tijdmachine
- Artikel
- 27 sep 2022
- 3 minuten leestijd
Pak je koffers en reis terug in de tijd! Ja, dat lees je goed. Het Catalaanse Vic ziet eruit alsof de tijd er sinds de middeleeuwen stilstaat. Hier wandel je in de Spaanse zon langs crèmekleurige herenhuizen en eeuwenoude tempels.
Identiteitscrisis
Om te weten hoe Vic tot stand is gekomen, moeten we ver terug in de tijd. Hoe ver? Twintig eeuwen. De stad werd door diverse volken ingenomen en kende verschillende namen. De Romeinen kenden de stad als Ausa, de Germaanse Visigoten hernoemden het Ausona en na de belegering van de Noord-Afrikaanse Moren veranderde het in Vicus Ausonensis. Hieruit is uiteindelijk Vicho, Vich en dan nu Vic uit voortgekomen. Het gevolg hiervan? Naast misschien een kleine identiteitscrisis, veel mooie bezienswaardigheden. We lichten er hieronder een paar voor je uit.
Romeinse tempel
We beginnen (letterlijk) bij het begin: de Romeinse tempel is het oudste monument van Vic. Hoe oud? Volgens historici al bijna tweeduizend jaar. Maar ondanks dat deze oude ruïne het langst bewaard bleef in Vic, was het niet altijd beroemd. De muren van de tempel vormden namelijk de binnenplaats van het kasteel Els Montcada. Deze komt uit de elfde eeuw, maar werd in 1882 gerenoveerd. En je raadt het al: bij de sloop kwamen ineens de vormen van de tempel tevoorschijn.
Las Muralles de Pere lll
Tegenwoordig bijna ondenkbaarder, maar in de middeleeuwen was een stadsmuur bouwen erg belangrijk. Want buitenstaanders? Die waren wat minder welkom dan je vandaag de dag als reiziger bent. Koning Pere lll liet daarom een enorme muur met maar liefst veertig torens en zeven poorten om de stad bouwen. Waar hij ‘m naar vernoemde? Zichzelf natuurlijk. De stevige, maar toch niet zó stevige torens en poorten hebben het zo’n zeven eeuwen later niet allemaal overleefd. Wat wel? Loop even langs La Rambla dels Montcada met als hoogtepunt de brug El Pont de Queralt voor het unieke aanzien van de oude stadsmuren en -brug.
Plaça Mayor
Last but not least: Plaça Mayor, het kloppende hart van de historische stad. Op dit plein word je omringd door gekleurde huizen en een ruim aanbod aan cafés en restaurants. Leuke bonus: bezoek je het fleurige plein op een dinsdag of zaterdag? Dan staat het vol met leuke marktkraampjes. Bereid je voor op nog meer levendigheid, traditionele hapjes, kleren en andere spullen.
Smakelijke salchichón (en meer!)
Wat te doen na een lange stadswandeling? Eten natuurlijk! Naast de nog duidelijk zichtbare geschiedenis en cultuur van de bisschopstad, is het ook dé plek voor heerlijke, gastronomische ervaringen. De specialiteit? Jarenlang hield Vic de economie draaiende door embotits: worsten. Een populaire worst? De Salchichón. Deze wordt volgens eeuwenoude tradities bereid en is daarom zeker het proberen waard. Toch geen worstliefhebber? De Catalaanse keuken is erg breed en heeft gelukkig meer dan genoeg opties voor iedereen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar: pan de payès (brood), calçots (een groene uisoort), en crema catalana (het familielid van de Franse crème brûlée).
Hoe kom ik daar?
Je vindt Vic in het noordoosten van Spanje op ongeveer één tot anderhalf uur rijden van Barcelona. Het is te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer en is daarom perfect voor bijvoorbeeld een dagtrip vanaf de wereldstad.