Op vrijwilligersreis in Noorwegen
- Artikel
- 23 sep 2022
- 3 minuten leestijd
Voor de echte honden- én natuurliefhebbers is dit een ware droom: werken op een Husky Farm in Noorwegen. Bij de Engholm Husky Farm in het uiterst noordelijk gelegen Karasjok, wordt deze droom werkelijkheid. Je helpt de husky’s trainen en voeden in ruil voor overnachting. Blijf je meerdere maanden? Dan heb je misschien het geluk om de geboorte van nieuwe puppy’s mee te maken. Maar vergis je niet in de schattige wezens: ze hebben al vroeg vlijmscherpe tanden.
Wel een dierenliefhebber, maar toch liever niet in de buurt van de vlijmscherpe rakkers? Ga dan op vrijwilligersreis naar een boerderij die in het teken staat van alpaca’s. De viervoeters vind je in Aurskog, zo’n veertig kilometer ten oosten van hoofdstad Oslo. Leer meer over de donsachtige dieren, het boerderijleven én de Noorse cultuur. En hoewel je hier dus niet al te ver bent verwijderd van een drukke stad, hoef je je in je vrije tijd ook op het adembenemende Scandinavische platteland geen moment te vervelen. Ga in de omgeving vissen, wandelen, fietsen of andere buitenactiviteiten.
Geen dierenliefhebber, maar klinkt een vrijwilligersreis naar een Noorse boerderij jou als muziek in de oren? Dan kan je bijvoorbeeld in de provincie Sør-Trøndelag aan de slag bij een organische aardbeienboerderij. De aardbeienteelt is in Noorwegen nog niet gebruikelijk, maar desondanks is er in de regio wel veel vraag naar biologische aardbeien. Draag je steentje bij en leer tegelijkertijd alle kneepjes van het vak. Nog een bonus? De mensen met wie je je op de boerderij bevindt, spreken voornamelijk Noors. Test je talenknobbel dus uit en wie weet spreek je binnen een aantal maanden een aardig woordje mee.
Zoek je een echte, unieke vrijwilligerservaring en hou je wel van aanpakken? In de gemeente Etnedal zoeken ze naar hulpkrachten bij het bouwen van een bushcraft-school. Wat dat inhoudt? Een plek waar je als student alles leert over overlevings- en wildernisvaardigheden in de natuur. Help bijvoorbeeld bij het maken van een vloer en het aanleggen van een dak. En waar vind je een betere leeromgeving over overlevingstechnieken dan midden in de rimboe van het Noorse noorden?
Eten en drinken
Daar hoef je je hier niet druk over te maken. Net als huisvesting, is eten en drinken vaak inbegrepen bij het vrijwilligerswerk. Laat je dus helemaal onderdompelen door je gastheer of gastvrouw en proef typische Noorse gerechten, zoals Kjøttkaker - de Noorse versie van gehaktballen - of de kabeljauw Lutefisk.
Vervoer
Noorwegen is op meerdere manieren te bereiken: de trein, de boot, de auto of het vliegtuig. Maar eenmaal in of rondom de hoofdstad, kan het openbaar vervoer minder geschikt zijn om op de juiste bestemming te komen. Kijk dus goed van tevoren hoe je de afgelegen aardbeien- of huskyboerderij bereikt. Of ga alvast in gesprek met je toekomstige baas en vraag of ze je ergens kunnen ophalen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei tot en met september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Noorse Kroon
Taal: Noors
Kraanwater: Drinkbaar