Waarom je je shampoofles beter thuis kan laten
- Artikel
- 21 sep 2018
- 3 minuten leestijd
Haren wassen was nooit eerder zo verantwoord.
Shampooflessen zijn zóóó 2017. Tegenwoordig is er namelijk een veel duurzamere optie mogelijk: de shampoobar. Dit is een soort samengedrukte zeeptablet om je haren mee te wassen. En de voordelen zijn niet mis! Dit zijn de vier belangrijkste redenen om van fles naar bar te switchen.
Minder plastic
De plastic soep, ook wel de kunststofarchipel of drijvende vuilnisbelt genoemd, wordt steeds groter. Jaarlijks vult de oceaan zich met meer dan 5 miljoen ton plastic. En dat is een triest vooruitzicht. Als wereldreiziger mag je hier best even bij stil staan. Een manier om je steentje bij te dragen, is om je shampoofles te dumpen. Reguliere shampoo zit vanzelfsprekend in een plastic fles, maar dat is nergens voor nodig. Met een shampoobar heb je helemaal geen plastic verpakking nodig. Daarnaast zijn ze mega handig voor op reis, want de bars zijn klein en compact. Meer ruimte voor souvenirs!
Geconcentreerder
Wist je dat de meeste shampoos voor 80% uit water bestaan? Compleet overbodig natuurlijk, je staat al onder de douche! Shampoobars daarentegen zijn een stuk geconcentreerder. Je hebt dus minder nodig, maar haalt er méér uit. Gemiddeld is een bar bijna drie keer langer te gebruiken dan vloeibare shampoo. Tel uit je winst!
Vloeibaar versus vast
De grootste nachtmerrie van elke reiziger: een ontplofte shampoofles in je koffer. Niets erger dan een shampoo-uitbarsting die je favoriete sokken heeft geruïneerd. Met een shampoobar heb je dit probleem uiteraard niet. Daarnaast is de bagagecheck bij de douane altijd stressen. Heb je niet per ongeluk te veel vloeistoffen in je tas? Shampoobars zijn niet vloeibaar, dus ook geen stress. In het ergste geval ruiken je kleren lekker fris aan het einde van je reis...
Duurzaam en diervriendelijk
Door de massaproductie van schoonheidsproducten komen veel chemicaliën in de natuur terecht. En daar wordt letterlijk niemand blij van. Veel merken die shampoobars verkopen, streven ernaar de flora en fauna zo min mogelijk te beschadigen. De bars zijn duurzaam geproduceerd, diervriendelijk én vrij van palmolie (een product dat vaak gelinkt wordt aan ontbossing). Nog een extraatje: doordat alleen natuurlijke producten gebruikt worden, is het ook nog eens gezonder voor je haar.
Meer reistips? Zie ook Bali: hoe je als reiziger het eiland kan redden