Sprookje bij slecht weer: dit 4500 jaar oude verdronken bos laat zich alleen zien na storm
- Artikel
- 07 jul 2021
- 2 minuten leestijd
Voor de Welshe kust bij Borth vind je met het slechtste weer de meest grillige taferelen. Zware stormen leggen hier de restanten van een millennia oud bos bloot, verdronken toen het zoute water de wortels van de berken, dennen en eiken verstikte.
Zware, grijze wolken, harde wind en golven die met geweld tegen het strand kapotslaan. Langzaam maar zeker doemen er zwarte rotsen op uit de zee. Maar wacht — nee, zijn dat wel rotsen? Ze zijn dan weliswaar van steen, maar lijken verdacht veel op boomstronken.
Bij goed weer ligt het versteende bos onder een laag zand, maar heftige golven en harde wind leggen de boomstronken langzaam bloot. Na een flinke storm is het bos bij laagwater nog zo’n twee tot drie maanden zichtbaar. Met de dag worden de stronken vervolgens weer bedekt met steeds iets meer zand, tot het laatste topje weer verdwijnt in afwachting van de volgende storm.
Storm Francis exhumes spectacular new evidence of 4500-year-old forest on the coast of west Wales 📷 Wales News https://t.co/ovIc9hMiDz and https://t.co/PYwM7SLcrT pic.twitter.com/tmgvsBSIp6
— Prof Jamie Woodward (@Jamie_Woodward_) September 10, 2020
Mythisch verdronken koninkrijk
Is het bos zichtbaar, dan is het open voor publiek en kan je door het eeuwenoude landschap slenteren. Sommigen geloven dat het bos behoort tot het mythische verdronken koninkrijk van Wales: Cantre’r Gwaelod. Of de restanten de legende van het Welshe Atlantis nu bewijzen of niet, de honderden of duizenden versteende stronken van dichtbij meemaken voelt in ieder geval alsof je door een duister sprookje wandelt.
Een ding is zeker: het slechtste weer in Wales is de volgende keer geen domper op je reis, maar een goede reden voor een lange strandwandeling.
The storm shifted sands and the sudden appearance of the distant past make it a mythical, magical place. Lovely article on the sunken forest of west Wales 📷 Matthew Horwood https://t.co/EQGQbY7COA pic.twitter.com/p7rXl8rpw3
— Prof Jamie Woodward (@Jamie_Woodward_) September 11, 2020
Liever goed weer met je reis terug in de tijd? Waan je in de middeleeuwen in deze Duitse steden.