Korean BBQ: De smaak van Korea
- Artikel
- 10 apr 2018
- 3 minuten leestijd
Vergeet dat Hollandse gourmetten, steengrillen en fonduen...
Vergeet dat Hollandse gourmetten, steengrillen en fonduen...
...en waag je aan een avond Korean BBQ! Korean BBQ maakt een groot deel uit van de Koreaanse keuken. Bij Korean BBQ grill je je eigen vlees op een hete plaat die zich in of op tafel bevindt. Daaromheen worden kleine gerechten geplaatst. Waarschijnlijk zie je nu een gourmetstel voor je. En dat is niet gek! Want Korean BBQ is net zoals gourmetten een sociale activiteit waarbij je zelf de grillmaster kunt uithangen. Gelukkig hoef je voor een avond Korean BBQ niet gelijk een vliegticket te halen. Zo kun je in een aantal Nederlandse restaurants ook de Koreaanse grillheld(in) uithangen! Of... je creëer zelf een Korean BBQ-tafel. Nog beter ;)
Bij Korean BBQ hoort een regenboog aan vleessoorten, maar deze soorten behoren tot de populairste:
-
b
ulgogi
: dunne stukken vlees, gemarineerd in zoete soya saus
-
g
albi
: runderribben (soms ook varkensribben)
-
s
amgyeopsal
: speklapjes (meestal van de buik van een varken)
Oh en: vaak ligt er een schaar klaar op tafel, waarmee je de stukken vlees kleiner kunt knippen!
Het leuke aan Korean BBQ is dat je lekker met je handen kunt eten. Het is namelijk de bedoeling dat je het vlees in slabladeren wikkelt, ook wel ssam genoemd. Deze bladeren zijn op bite-wise formaat, zodat alles in één keer naar binnen kan. Het vlees behoor je te combineren met verse knoflook, groene peper, kimchi (waarover zometeen meer) en ssamjang saus (gemaakt van soyabonen, peperpasta, knoflook en sesam).
Terwijl het vlees voor je neus ligt te grillen, kun je je maag alvast stillen met witte rijst en
banchan
. Banchan is de naam voor Koreaanse bijgerechten. De bekendste Koreaanse banchan is kimchi. Op het eerste oog ziet kimchi er niet bepaald lekker uit, maar dit gerecht is zeer smaakvol! De bekendste soort kimchi wordt gemaakt van Chinese kool. Deze is zeker het proberen waard.
Om je Korean BBQ-avond helemaal af te maken, moet je de Koreaanse volksdrank
soju
proberen. Deze rijstwijn is iets heftiger dan het standaard wijntje uit de supermarkt. Soju bevat namelijk tussen de 20 en 45 procent alcohol en wordt ook wel de Koreaanse vodka genoemd. Drink deze dus vooral met mate... ;)
Kun je niet genoeg krijgen van de Aziatische keuken? Check dan deze Indonesische gerechten!