Wereldwijd platform met live statistieken beantwoordt vragen waarvan je niet wist dat je ze had
- Artikel
- 07 dec 2021
- 3 minuten leestijd
Je wel eens afgevraagd hoeveel mensen er op een dag geboren worden? Of in een jaar? Hoeveel sigaretten vandaag al zijn gerookt, dagen we nog hebben tot er geen aardgas meer is of hectare dit jaar zijn ontbost? Nee? Deze website beantwoordt al die vragen toch — en wel live.
Het is koud, we zitten allemaal weer binnen en de dagen lijken iets te veel op elkaar. Het nieuws volgen is van belang, maar helpt niet tegen de welbefaamde winterdepressie. Worldometer helpt je op de hoogte blijven van wereldwijde ontwikkelingen zonder de negativiteit. Je kijkt slechts naar cijfers en feiten, die in realtime op- of aflopen.
Peuken per minuut
Open de homepage en word geconfronteerd met een enorme lijst thema’s als wereldpopulatie, samenleving, het milieu en gezondheid. Allemaal zijn ze verdeeld in aparte onderwerpen, met hiernaast cijfers die aldoor veranderen. Sommigen razendsnel: rond vier uur ’s middags staat het aantal wereldwijd gerookte sigaretten vandaag op tien triljoen. Een minuut later staan daar alweer vijf miljoen peuken bij.
Gecertificeerde cijfers
De huidige wereldpopulatie op de persoon berekend, hoeveel Google zoekopdrachten vandaag al zijn gedaan of hoeveel geld dit jaar naar illegale drugs ging. Waar al die cijfers vandaan komen? Overal. Onder elk getal staat een bron, van de WHO tot Unesco en eindeloos veel wereldbanken. En de statistieken worden niet alleen voor de lol verzameld. Onder andere de Britse overheid, de New York Times en de BBC gebruiken de website als bron.
Begrip van verandering
Juist dat je de cijfers ziet veranderen is volgens de makers belangrijk voor ons begrip ervan. Het team van onafhankelijke onderzoekers, ontwikkelaars en vrijwilligers stelt dat dit dichter bij onze ervaring van de realiteit komt. Statische cijfers zeggen niet zoveel. Maar als we zien hoeveel euro elke minuut aan afslankprogramma’s wordt uitgegeven, krijgt dat getal opeens veel meer waarde. Wij mensen maken verandering namelijk alleen maar mee in verloop van tijd. De live tellers plaatsen die verandering dus in perspectief.
Ochtendritueel?
Ook voor corona gerelateerde informatie kan je terecht op de website. Elke dag vind je de meest recente informatie, zowel wereldwijd als per land, in cijfers, tabellen of grafieken en voor verschillende tijdseenheden. In één oogopslag kan je zo de cijfers van heel de wereld met elkaar vergelijken. Dus: morgenochtend je dag beginnen met een kopje koffie en Worldometer in plaats van het reguliere nieuws?
Informatie die de Worldometer niet verschaft: alle plekken ter wereld waar je een frikandel speciaal kan halen.