Worstelen op een paard en rugbyen met geiten: dit zijn de World Nomad Games
- Artikel
- 29 sep 2022
- 4 minuten leestijd
Rugbyen met dode geiten, boogschieten terwijl je op een paard zit en meer stunts waarvan je moeder gilt. Van 29 september tot 2 oktober spelen de World Nomad Games. Een soort Olympische Spelen, maar dan met gefermenteerde merriemelk, mythische landschappen en nomadische sporten.
Net als de Olympische Spelen vinden deze games, waarin sport, cultuur, kunst en allerlei smaken samenkomen, sinds 2014 om de twee jaar plaats. Alleen in 2020 kon het feestje niet doorgaan. De reden daarvoor? Die kan je wel raden. Co-ro-na.
De eerste drie World Nomad Games speelden zich nog af in het hart van het traditionele nomadische land: Kirgizië. Maar in 2022 verandert de setting: de vierde editie voltrekt zich in Turkije. En wel op zo’n twee en een half uur rijden van Istanboel, in de stad İznik. Dat ligt aan de oostelijke oever van een gelijknamig meer en stond tot de middeleeuwen nog bekend als Nicea.
Nomads only
Maar waar de Olympische Spelen voor alle landen ter wereld zijn, komen tijdens deze spelen vooral allerlei Centraal Aziatische nomaden bijeen om hun oude tradities te vieren. Van Kirgiezen tot Kazachen, Oezbeken tot Mongolen, Oeigoeren tot Tadzjieken en Tataren tot Turken. Daardoor vind je hier naast sport en vermaak ook een scala aan eten.
De plek van dit zesdaagse festival verandert, dus doen de activiteiten dat dan ook? Nee, gelukkig niet. Er is een openingsceremonie en een sluitingsceremonie, met daartussenin vooral veel wedstrijden.
Geitenrugby
Verreweg de meest chaotische sport die je op dit evenement kan aanschouwen? Kok-boru. Bij dit spel proberen de twee teams het onthoofde karkas van een geit bij het andere team over de lijn te krijgen. Dus eigenlijk kan je het vergelijken met rugby, maar dan met een ietwat alternatieve bal. De vraag is eerder of rugby niet stiekem op deze eeuwenoude sport gebaseerd is.
Enkelspel
Daarnaast wordt het geitenlichaam in nog een spel gebruik, dat shagai heet. Het enkelbot van geiten of schapen wordt gebruikt als dobbelsteen of knikker, voor waarzeggerij én enkelbotschieten. Dit laatste gebeurt uiteraard op de World Nomad Games en is opgenomen als officieel cultureel erfgoed. Wat je bij dit spel moet verwachten? Dat zie je hieronder.
Worsteling
Verder komen er allerlei worstelvormen voorbij, ook in disciplines waar je nog nooit van hebt gehoord. Want ja, er is traditioneel worstelen, maar er wordt ook geworsteld vanaf een paard en er wordt geriemworsteld. In dit laatste is het doel om je tegenstander op de mat te gooien, maar je moet te allen tijde de riem van je tegenstander vasthouden.
Een ander onderdeel dat iets van worstelen wegheeft? Een man moet een vrouw – al zittend op een paard – vangen en een kus geven. Gevalletje: meisjes plagen, kusjes vragen?
Op afstand
Naast dat je de deelnemers elkaar aan het lijf kan zien trekken, zijn er ook sporten waarop de tegenstander juist meer op afstand wordt gehouden. Dat is vooral zo bij bordspellen en sporten met een jachtelement, zoals salburun. Hierin wordt het jagen met adelaars gecombineerd met boogschieten en windhondraces.
Tijdens de paardenraces draait natuurlijk ook alles om afstand. Want welk paard laat zijn tegenspelers ver achter zich als ‘ie over de finishlijn galoppeert?
Goed, je krijgt wellicht al een beeld van deze Spelen. En we kunnen alle spellen en spelregels wel tot in detail uitleggen, maar het met je eigen ogen zien zegt toch het meest.
Pitstop
Niet alleen de wedstrijdonderdelen zijn op dit festival in nomadische stijl, maar ook de sanitaire voorzieningen. Oftewel: dat wordt naar de wc gaan in hurkstand, boven een houten schot met een gat erin. En daarnaast wordt er vooral veel gefeest, gedanst en gezongen, in mooie jurken en met excentrieke hoeden.
Wat je vlak naast deze spelen vindt? Cappadocië: het ruige hart van Turkije. Met giga-rotsformaties, grotwoningen en ondergrondse steden.