Zo beklim je de Ben Nevis
- Artikel
- 30 sep 2022
- 4 minuten leestijd
Bij het lezen van ‘56° 47′ NB, 5° 0′ WL’, gaat er waarschijnlijk geen belletje rinkelen. Toch zijn het de coördinaten van de grootste berg van het Verenigd Koninkrijk: de Ben Nevis. Jaarlijks beklimmen zo’n honderdduizend mensen de joekel. Zo snel mogelijk of op je dooie gemak: wij hebben voor je uitgestippeld hoe je dat doet.
Voordat je met je hoofd in de wolken zit: duiken we eerst de feiten in. De Ben Nevis bevindt zich in het Grampian-gebergte, ongeveer 160 kilometer van Glasgow en is maar liefst 1.345 meter hoog. Vaak is de berg het startpunt van de ‘National Three Peaks Challenge’. Tijdens deze tocht worden de hoogste toppen van Schotland, Engeland én Wales beklauterd. Het bizarre aan deze uitdaging? Vaak worden de drie binnen 24 uur beklommen!
Terug naar de Ben Nevis. Die heeft in z’n eentje al meer dan genoeg te bieden. Een gemiddelde tocht langs het bergpad duurt zeven tot negen uur. Een flinke wandeling dus. Goed uitrusten is daarom geen gek idee voordat je avontuur begint. In de schaduw van de Schotse reus ligt Fort William. En dus is deze plaats aan de waterkant van Loch Linnhe ideaal om de nacht voor de klim door te brengen. In het dorp kan je op allerlei campings en lodges zelf je tent opzetten. Toe aan iets meer luxe? Geen zorgen, er zijn ook een aantal hotels.
En dan het moment van de waarheid: de beklimming van de Ben Nevis. Of, ja… als het weer een beetje meezit. Regie over weersomstandigheden heb je nooit, maar vooraf het weerbericht controleren kan geen kwaad. Zo valt er regelmatig sneeuw en is een onweersbui hier en daar ook geen uitzondering op de regel. Over het algemeen heb je tussen juni en september de minste kans hebt op extreem weer.
Uitgerust, genoeg eten op zak en in comfortabele kleding gehuld? Dan ben je klaar voor de start. Welk pad ga je bewandelen? Ongeveer driekwart van de beklimmers kiest voor de Pony Track. Deze begint bij de parkeerplaats van het Glen Nevis Visitor Centre en wordt vaak aangeraden aan beginnende klimmers. De steile klim aan het begin is even pittig, maar daarna zigzag en slinger je je weg naar de top.
Een andere wandelroute is de Carn Mor Dearg Arête. Deze klinkt iets uitdagender en dat is ‘ie ook. Vooral ervaren klimmers en getrainde bergwandelaars bereiken via dit pad de top. Vanaf de parkeerplaats bij Torlundy loopt de klimroute door twee bergen. Je bewandelt namelijk ook de minderbekende buurman van Ben Nevis: Càrn Mòr Dearg. Halverwege je tocht kom je de C.I.C.-hut tegen. In deze berghut kom je waarschijnlijk een hoop andere bergbeklimmers tegen. De totale routeduur totdat je de top bereikt? Tien tot elf uur!
Naast bergwandelingen zijn er nog talloze activiteiten. Zo is de Ben Nevis door zijn steile en spitse rotswanden ideaal voor rotsklimmers. Hiervoor is het verstandig een berggids mee te nemen. Ben je iéts minder sportief ingesteld? Je kan de benenwagen ook gewoon thuislaten en de kabelbaan pakken. Die brengt je ook langs de verschillende mooie plekken.
Eten en drinken
Wie denkt aan Schotland, denkt aan whisky. Al is dat misschien geen ideaal voorafje voor je zware tocht. En waar je in Fort Williams in allerlei inns en pubs kan eten, is de keuze in de bergen ietwat beperkt. Gelukkig beschikken de berghutten op de Ben Nevis over fornuizen. Sjouw je liever niet te veel eten de berg op? Overweeg dan outdoor-maaltijden. Wat je daarvoor nodig hebt? Je maaltijdzak, kokend water en een lepel. Wereldgerechten als farfalle, pasta bolognese en tikka masale staan binnen tien minuten op tafel.
Vervoer
Kom je met de auto? Voor drie euro parkeer je ‘m bij het bezoekerscentrum. Vanuit daar kan je tocht namelijk meteen beginnen. Ons advies? Pak de Caledonian Sleeper naar Corrour, een treinstation in de Schotse Hooglanden. Hiervoor maak je eerst een tussenstop in Londen. Naar de Engelse hoofdstad reis je binnen drie en een half uur met de boot vanaf Calais en binnen vier uur met de trein vanuit Amsterdam. Wel heb je dan vanaf Corrour nog een auto of busje nodig om aan de voet van de berg te komen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni tot en met september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Britse Pond (GBP)
Taal: Schots, Schots-Gaelisch en Engels
Kraanwater: Drinkbaar