De Poolse ondergrondse zoutstad
- Artikel
- 09 maa 2022
- 4 minuten leestijd
Zo’n veertien kilometer van Krakau en bijna driehonderddertig meter onder de grond vind je een van de oudste zoutmijnen ter wereld: de koninklijke Wieliczka-mijn. Wat je hier tegenkomt? Standbeelden, kroonluchters en zelfs een kerk. En dat allemaal uit zout gehouwen!
Een kuuroord, hotel, kapellen of een boottochtje op een meer. Je kan het je zo gek niet bedenken of je komt het wel tegen in de Wieliczka-mijn. Deze mijn, met driehonderd kilometer aan mijnschachten, is eigenlijk een soort ondergrondse stad. Wat het zo bijzonder maakt? Bijna alles dat je hier ziet is gemaakt van zout.
In de mijn vind je ruim twintig verschillende kamers die stuk voor stuk versierd zijn met de mooiste zoutsculpturen. Zelfs de kroonluchters die het plafond versieren, zijn gemaakt van het zoutkristal uit de mijn. Geloof je er niks van? Lik dan maar eens aan een van de muren of standbeelden daar. Dan proef je het gelijk! Alhoewel, met corona is dat tegenwoordig misschien niet zo verstandig…
Ondergronds bidden
Al eens eerder in een mijnkerk gebeden? Nee wij ook niet, maar in Wieliczka is dat precies wat je kan doen. De heilige Kinga kapel is wel twaalf meter hoog en achttien meter breed. Dit knap staaltje werk vind je op ruim honderd meter diepte en is de grootse ondergrondse kapel die er bestaat. Maar waarom een kerk ónder de grond vraag je je af? De gelovige mijnwerkers zagen soms geen daglicht voor meer dan 24 uur. Vanwege het gevaarlijke werk zochten ze bescherming bij God. Vandaar deze plek, zodat ze er altijd konden bidden.
Pionier op de werelderfgoedlijst
De mijn gaat al best een lange tijd mee. In 1044 werd hier voor het eerst zout gewonnen, maar ook op het gebied van toerisme heeft de mijn al het een en ander meegemaakt. Eind vijftiende eeuw was de mijn namelijk een populaire plek voor de rijke elite om de bijzondere bouwwerken te aanschouwen. Toerisme was in deze tijd nog relatief nieuw, wat veel zegt over hoe bijzonder de plek toen al was.
Het is dan ook niet zo gek dat de Wieliczka-mijn als een van de eerste óóit op de UNESCO werelderfgoedlijst te vinden was. Helaas was dat niet de enige lijst waarop de mijn een plekje wist te bemachtigen. Tussen 1989 en 1998 stond de zoutgroeve ook op de lijst voor bedreigd erfgoed. Zout lost op in water en precies dat was het probleem in de zoutmijn. De lucht was te vochtig, waardoor alles dat van zout gemaakt was, werd aangetast. In een mijn die volledig uit zout bestaat, is dat natuurlijk allesbehalve handig.
Gelukkig was deze dreiging maar van korte duur. Door middel van luchtontvochtigers gaat het weer helemaal goed met de mijn. De lucht is zelfs zo schoon én vol met micronutriënten, dat er op zo’n honderd meter diepte een kuuroord is gebouwd. Dus ook hiervoor ben je aan het juiste adres in Wieliczka. Voel je je helemaal op je gemak daar onder de grond? Sluit dan je dag af met een overnachting. Je kan namelijk ook slapen in de mijn! Vergeet dan vooral je warme kleding niet: in de mijn is het maar 15 graden.
Bijzonder en bekend
De oude zoutvoorziening is een bijzondere plek om te bezoeken. Helaas weten de meeste mensen dat. Verwacht dus niet dat je er helemaal in je eentje kan ronddwalen. Wanneer je de mijn wil bezoeken, zal je dat met een gids moeten doen. Helaas zijn ook niet alle kamers en schachten te bewonderen. Maar niet getreurd: op de route die je wél mag lopen, kan je je vele hoogtepunten bewonderen: de Kinga kapel, de kroonluchters, de altaren en de zoutsculpturen!
De diepte in tijdens je bezoek
Tijdens een bezoek aan de mijn kijk je niet alleen je ogen uit, je leert er ook nog een heleboel. Zo kan je goed zien hoe er vroeger in de mijn gewerkt werd en welke werktuigen er gebruikt werden. Helaas zal je de mijnwerkers zelf niet meer in actie zien. Na een overstroming in 1992 is de mijn namelijk niet meer in gebruik. Maar goed, dat geeft ons natuurlijk wel de mogelijkheid om de plek te bezoeken. Zorg er wel voor dat je conditie een beetje op peil is als je dat doet. De achthonderd traptreden naar beneden zijn een behoorlijke uitdaging!
Geïnspireerd geraakt van het ondergrondse? Dan is deze ondergrondse megastad in Turkije wat voor jou!