LogoWerken bij

Daniel: "Ook mijn vrienden gebruiken onze UX Designs"

Daniel ziet in zijn rol als Scrum master dat de designs van de apps waaraan hij werkt dagelijks gebruikt worden, ook door zijn vrienden.

Daniel ziet volop kansen en het leuke is dat de designs van de apps waaraan hij en zijn team werken, dagelijks gebruikt worden door hemzelf, zijn vrienden en veel Nederlanders. In dit blog vertelt hij meer over zijn rol als Scrum Master en het mooie UX Design project waar hij op dit moment aan werkt. Lees je mee?

Wat is je rol als Scrum Master?

“Ik werk als Scrum Master voor NPO Luister en ons UX Design team. In mijn rol draag ik de verantwoordelijkheid voor het beheer van processen, het faciliteren van teambehoeften en waarborg ik de voortgang van de projecten waar we aan werken. Wat houdt dat precies in? Ik implementeer richtlijnen om onze werkzaamheden effectiever te maken en zorg ervoor dat we gebruikmaken van de juiste tools. Daarnaast ben ik een ‘vliegende keep’’. Hiermee bedoel ik dat ik mijn team voorzie van de benodigde middelen, zoals goede werkplekken en andere resources, zodat ze hun werk optimaal kunnen uitvoeren. Als Scrum Master vind ik het belangrijk dat medewerkers de vrijheid hebben om te kiezen hoe zij aan hun projecten willen werken. Maar als de besluitvorming even stokt, geef ik een duwtje in de juiste richting. Binnen het Scrum-framework geloof ik namelijk in autonomie en dienend leiderschap. Dit bereik ik door duidelijkheid te verschaffen en overzicht te bieden. Voor mij staat bovenaan dat de teamleden in hun eigen kracht staan, zodat ze de rust en ruimte ervaren om binnen een vastgestelde tijdsperiode nieuwe innovaties op te leveren.”

 “Wat ik het leukst vind aan mijn werk? Het brengt me door de hele organisatie en ik heb contact met diverse stakeholders en betrokkenen. Volgens de principes van Scrum werken we in sprints en leveren we elke twee weken een stukje van een innovatie op. Dit presenteren we aan gebruikers en stakeholders, waarna we feedback verzamelen en doorgaan met de volgende sprint. Samen met de andere Scrum Masters waarborg ik het volledige proces, en het leuke is dat je voortdurend in verbinding staat met anderen gedurende dit traject.”

 Kun je wat meer vertellen over het project waar je aan werkt?

“Ons UX Design team is nog relatief jong, en momenteel ben ik bezig dit team te laten groeien door onze processen te verbeteren en ervoor te zorgen dat de projecten die we aannemen soepel verlopen. UX staat voor User Experience, waarbij de nadruk binnen UX Design ligt op het creëren van een zo aangename gebruikerservaring bij onze (digitale) producten. Een goede UX is cruciaal voor klantbehoud en een betere conversie, maar bovenal gaat het erom dat we een prettige gebruikerservaring creëren. Voorafgaand aan de samenstelling van ons UX Design team hadden we per product al één of meerdere UX Designers, denk aan NPO Start, NPO Luister, verschillende radio-apps, Zapp & Zappelin. Deze designers maken nu allemaal deel uit van één gezamenlijk team. Het doel? Kennisdeling en uniformiteit, want van elkaar kun je leren én we willen graag uniformiteit creëren in de designs van de verschillende producten. Zo werken we bijvoorbeeld met een team van designers aan een ontwerp voor een nieuwe Stem-tool voor de radiozenders. Verder zijn we actief bezig met het leren beheersen van de Figma tokens-technologie.”

 “De NPO is er uiteindelijk voor iedereen, onze team-missie is dan ook om per product een zo goed mogelijke gebruikerservaring te realiseren voor alle personen, dus kinderen, volwassenen, slechtzienden, blinden, ouderen etc. Dit doen we door het toepassen van gedegen UI (User Interface) design en het uitvoeren van gebruikerstesten (UX research) voor validatie van de gebruikerservaring. Mijn rol in dit gehele vernieuwde UX Design team is het inrichten van het proces om de capaciteit goed te kunnen bepalen en onze voortgang inzichtelijk en transparant te maken, zodat we stakeholders van de juiste deadlines kunnen voorzien.”

 Wat maakt je zo enthousiast om aan dit project te werken?

“Dit project vormt een mooie uitdaging, omdat we aan het bouwen zijn aan ons UX-designteam en onze collectieve expertise willen inzetten voor alle NPO-producten. Het is gaaf om te zien hoe een product zich ontwikkelt en het geeft me een trots gevoel om te zien dat de ontwerpen die we maken, terug te zien zijn in de apps die ikzelf, mijn vrienden, familie en veel Nederlanders dagelijks gebruiken. Dat maakt mijn werk heel betekenisvol.”

Heb je interesse om net zoals Daniel en zijn team, betrokken te zijn bij baanbrekende technologische innovaties die het leven van veel Nederlanders beïnvloeden? Lees hier meer over de carrièremogelijkheden op onze technologieafdeling.

Meer weten?
Werken bij NPO Tech
Deel deze pagina
NPO Logo
Snel naar
Over NPO
Social Media
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)